Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amelija

Jedno pytanko do wierzących ludzi, chcę odpowiedzi, nie kłótni.

Polecane posty

Gość amelija

Przypuśćmy, że jesteście wyznawcami religii X (załóżmy katolikami). No więc oczywistym jest, że kompletnie odrzucacie religie A,B,C (..) (scjentologie, islam, buddyzm, etc), bo nie wierzycie w ich założenia. Wytłumaczcie mi więc proszę dwie rzeczy (przepraszam, w temacie napisałam o jednej:P): po pierwsze dlaczego zaparcie twierdzicie, że to ta Wasza religia jest słuszna i prawdziwa (i przy okazji na jakiej podstawie tak twierdzicie odrzucając jednocześnie te inne wiary), a po drugie: co z wyznawcami tamtych religii, jeżeli okaże się, że to ta Wasza jest naprawdę tą jedną, decydującą o tym, co po śmierci?

nareszcie ktoś kto che porozmawiać a nie tylko obrzucać ludzi lotem :) brawo :)

Gość katowicki boss
jedyna religia prawdziwa to ta ktora oparta jest na biblii czyli swiadkowie jehowy wszystkie inne to religie falszywe dowody sa w biblii

Gość wydaje z 1000 na zarcie
nie sadze ze moja jest sluszna ani prawdziwa,kazda z tych religii opiera sie na istnieniu Boga do ktorego sie trafia,a ze Bog nazywa sie Budda lub inny Jahwe to jakie to ma znaczenie po smierci :p po prostu w roznych regionach roznie Boga sie nazywa

Gość a ja uważam że
Bóg nie istnieje, jest wytworem wyobraźni cwaniaków, którzy chcieli rządzić naiwną rzeszą szaraczków i ściągać od nich haracz.

no i nie odrzucam innych wiar,po prostu w takim kraju czy raczej na takim kontynecie sie urodzilam,i w takiej wierze wychowano mnie kpw? :classic_cool:

Gość Dżennifer
a kto ci powiedzial ze szanujemy tylko nasza religie??? bog jest jeden a kazda narodowosci nazywa go swoim jezykiem,dziecko,nie stawarzaj sobie problemow o od niedzieli nie prowokuj ludzi do klotni ok?

Gość Duzo nickow mialem. Oj duzo
CZEMU ZADAJESZ GLUPIE PYTANIA. ??

odpowiem - po pierwsze - wynika to z prostego założenia ,ze jeliś wierze że moja wiara jest jedyną prawdziwą to naturalne jest ,że reszta jest fałszywa . Bo nie mogę wyznawać JEDYNEJ prawdziwej wiary wierząc jednocześnie ,ze inne też śą prawdziwe . To nawet z logiki wypływa . po drugie - wierząc w Jedynego Boga i opierając sie na Biblii wierzę , ze wszyscy ,którzy mieli szansę usłyszeć o Bogu , poznać Go i wyznać swoim Panem a odrzucili tą szansę -pójdą do piekła . Jeśli natomiast szansy na poznanie Boga nie mieli ,z rożnych powodów - miejsce zamieszkania , brak możliwości kontaktu z chrześcijanami, izolcja , cho9roba .... ci zostaną osądzenia na podstawie Bozego Miłosierdzia .

Gość cóż może wychowanie
a może intuicja

Gość amelija
No tak, ale ja właśnie o to pytam :) Wy wyznajecie to, co oparte jest o Biblię. Scjentolodzy np też mają swoją "biblię", napisaną przez Natchnionego. Analogicznie Koran w Islamie. Takie religie (i masa innych) przecież nie uznają Boga (albo uznają go inaczej, zupełnie na opak aniżeli w naszym-chrześcijańskim- rozumieniu; przybiera inną formę, inne cele (święta wojna np)). I teraz pytanie brzmi: co z nimi? Albo może zupełnie odwrotnie: co z Wami? :)

Gość a ja uważam że
jakiego miłosierdzia?! Czytałaś stary testament? Ja tam miłosierdzia nie widzę tylko okrucieństwo, mściwość i demonstrowanie siły.

trzeba zyc i byc dobrym czlowiekiem i nie krzywdzic innych wtedy sie nie musisz o nic martwic :p

Gość amelija
witam serdecznie katolików odpowiadających na moje arcy-inteligentne odkrywcze pytanie aktualnie robie kupę , dosyć dużą i na kilka minut przerywam pisanie aczkolwiek oczekuję wypowiedzi

Gość amelija
Aha, okej. wydaję 1000 na żarcie - no właśnie poruszylaś kolejna ciekawą sprawę, mianowicie to, skąd pochodzimy,a nasza wiara. Ale tutaj Allium Cię uzupełniła - Ci, któzy nie mieli szansy spotkać się z Bogiem, zostaną osądzeni na podstawie Bożego Miłosierdzia. Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź, byłam ciekawa jak postrzegają tę kwestię chrześcijanie (bo zakładam, że tacy tu pisali :P). Miłego dnia :)

Gość amelija
Proszę, podszywaj się do woli, rozumiem, że poza krytyką mojego pytania i podszywania sie nie masz nic do zaoferowania? W takim razie sobie ulżyj, bo ja uciekam :) 👋

Gość a ja uważam że
czytałam też nowy ... strachem owieczek nie pozyskali to spróbowali dobrocią Jezusa;) Co nie zmienia faktu, że "Bóg Ojciec" jest okrutnikiem.

Gość a ja uważam że
a tak w ogóle to niech każdy wierzy w co chce byle innych nie zmuszał, nie karał i nie zatruwał im życia a niestety wszystkie religie były krzewione terrorem, strachem, mordami w imię boga i bywa tak do dziś.