Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczkap776

kruszące, łamliwe zęby mleczne

Polecane posty

Witajcie, Mam taki problem jak w temacie. Moja córka (1 rok i 3 miesiące) już ma zniszczone jedynki... szkliwo zaczęło schodzić i odpadła tak jakby wierzchnia warstwa połowy ząbków, później raz upadła i ukruszyła się lekko prawa jedynka, a w zeszłym tygodniu bez żadnej kolizji dalej się ukruszyła :/ Podejrzewam że słabe ząbki mogą być wynikiem skazy białkowej którą miała do ok roku, Karmiłam ją piersią do roku, od 8 miesiąca dodatkowo bebilon pepti i mleko kozie (prosto od kozy). Teraz skaza zupełnie przeszła i je produkty mleczne. Ząbki do tej pory myłyśmy głównie na sucho bez pasty bo córka mogłaby zjeść tubkę na raz i bałam się że jej zaszkodzi ale po reprymendzie stomatologa będziemy myć dwa razy dziennie elmexem który może trochę zjeść ... Wczoraj rozmawiałam ze znajomym stomatologiem i polecił lapisowanie... Najbardziej się obawiam tego że ząbki będą na stałe już czarne... Jakoś nie wyobrażam sobie tego że do ok 8 roku życia zanim wypadną moja córcia ma mieć czarne zęby... Czy może znacie jakieś inne sposoby zabezpieczenia, wzmocnienia ząbków?

Gość nie kupuj elmexu lepiej kup
ekologiczną pastę do zębów dla dzieci Lavera albo inną

Czy żadna z mam nie miała takiego problemu ze swoim dzieciaczkiem? Dla mnie to jest spory dylemat żeby zaczernić córce zęby na kilka lat... Może da się w inny sposób je uratować? Proszę o opinie...

Gość Potwory dwugłowe
a, i nie na osiem lat tylko na pięć, jeśli cię to pocieszy ;) - siekacze około 6 roku rosną

Gość łapaj lapaj kota
Autorko, ciesze sie, ze w koncu napisal ktos kto ma tai sam problem. Moja corcia ma 2 latka ale pol roku temu jak nie wczesniej ukruszyly jej sie jedynki- nie wiem nawet dlaczego, teraz sa malutkie i praiwe niewidoczne. Kazdy nam radzi cos innego, jeden lekarz zeby zostawic jak jest inny zeby tylko myc elmexem ale ja chcyba pojde do pedodonty polapisowac... A jak u was wygladaja inne zabki? psuja sie?

Autorko, ciesze sie, ze w koncu napisal ktos kto ma tai sam problem. Moja corcia ma 2 latka ale pol roku temu jak nie wczesniej ukruszyly jej sie jedynki- nie wiem nawet dlaczego, teraz sa malutkie i praiwe niewidoczne. Kazdy nam radzi cos innego, jeden lekarz zeby zostawic jak jest inny zeby tylko myc elmexem ale ja chcyba pojde do pedodonty polapisowac... A jak u was wygladaja inne zabki? psuja sie?

Dzięki za odp. Nie chodzi o to że pół tubki na szczotkę ale mojej córci bardzo pasta smakuje i jak "zje" wielkości ziarnka grochu to woła więcej i jest krzyk... ale to idzie opanować... Wiem wiem ze wypadną i nawet jak 6 lat będzie miała, czyli zostało jej jeszcze 5 lat do wypadnięcia mleczaków to i tak strasznie długi czas żeby mieć czarne zęby. Tak dużo robię jej zdjęć i jak pomyślę że ma na wszystkich mieć czarne plamy to staram się szukać innej alternatywy... Jeżeli będzie konieczność lapisowania to zrobimy to ale może jakaś mama miała obawy takie jak ja i wyszli inaczej z sytuacji to byłabym wdzięczna za rady...

Gość lulu to ja
no i wyszło szydło zastanawiałam sie skąd te czarne zęby, a tu proszę na cholerę dajesz dziecku sok w nocy? nie dość, ze bedzie grubasem to jeszcze z czarnym uśmiechem, wspaniale sama dziecku gotujesz ten los

daję dziecku sok w nocy bo budzi się i płacze i to jest przyzwyczajenie od karmienia piersią, do roku ją karmiłam. Wody nie chce pić wcale a jak jej dam domowej roboty soczku to po sekundzie zasypia... Czarnych zębów jeszcze nie ma i lapisowanie ma je dopiero przebarwić...

Gość Potwory dwugłowe
aaa... sok w nocy to masakra, kwasy z owoców niszczą szkliwo i stąd ta buba :(

Gość Potwory dwugłowe
to jak nie chce samej wody, może niesłodzoną herbatkę z melisy słabą? albo koperku? Tylko nie te słodkie gówna w granulkach, a taką ekspresową.

Gość Potwory dwugłowe
ale nie atakuj jej od razu zmianą w nocy. Przez dzień-dwa jej do picia dawaj, niech się przyzwyczai do smaku

Gość adzia1982
moze twoja cóka ma niedorozwój szkliwa zębnego?mojej córki pojawiły się białe plamki na jedynkach i mała fluorozację..ale myjemy tylko wodą..ona ma az nadmiar fluoru w organixmie..to się objawia kruchością szkliwa...

Gość Anula090
Dobrze, że tu zajrzałam, bo mój 3letni Synek ma ten sam problem... Właśnie nie pomyślałam, że to może być od picia soczku w nocy... ;/ Synek był karmiony piersią 1,5 roku, po czym nagle się odzwyczaił (w jeden dzień!), w domu mamy naprawdę ciepło mimo wietrzenia, ale na noc okno jest zamykane i Synek ma wieksze zapotrzebowanie na picie w nocy. Daję mu sok z owoców robiony w domu... I mimo, że Malutki myje ząbki rano i wieczorem to jednak i tak przez sok efekt jest gorszy od "zamierzonego". Echhh dobrze wiedzieć. Dziękuję również za tą informację. Będę Małemu podawać meliskę w ciągu dnia żeby się przyzwyczajał do smaku, a za 3 dni zaczniemy ją lać do niekapka na noc. Pozdrawiam!

Gość dziwne to jakieś
poisz dziecko sokiem w nocy i to pewnie z cukrem wiec sie nie dziw ze zeby ma slabe,poza tym moze to byc jeszcze problem z niedoborem wapna

nie poje dziecka sokiem w nocy-to nie jest prochnica butelkowa. o niedoborze wapnia tez raczej nie ma mowy, poniewaz diete corka ma zbilansowanaitp Problem w tym, ze dentysci mowia, ze tak czasem sie zdarza i jest to genetyczne, a mi sie ciezko z tym pogodzic bo u mnie w rodzinbie wszyscy dbaja o zeby i maja na prawde zadbane. U meza natomiast wszyscy maja zeby bardzo slabe...

łapaj kota to widzę że macie nieciekawą sytuację. Wiem co czujesz bo ja też staram się szukać powodów dlaczego moje dziecko ma taki problem na starcie. U mnie w rodzinie nie było takiego przypadku żeby ponad rocznemu dziecku zęby się psuły, ba, nawet do wypadnięcia były zdrowe... Ale cóż mamy problem i trzeba się z nim zmierzyć. Wczoraj udało mi się nakarmić małą na noc i dopiero umyć ząbki. Prawie na rękach mi spała ale że lubi to robić to nie protestowała bardzo tyle że zdziwiona była że nie dostała mleczka do łóżeczka. W nocy miałam przygotowane dwie butelki tj z wodą i z soczkiem i jak się dała oszukać to wodę jej dawałam ale nad ranem to już pluła i przepoiłam soczkiem. Muszę dziś wprowadzić te herbatki żeby się przyzwyczaiła. U Twojej córci kochana to chyba trzeba lapisować... Podobnież będą twardsze... Jak coś się z tym nie zrobi to później może sprawiać jej ból jedzenie dziąsłami i wdać się stan zapalny... Ciężko cokolwiek radzić. Nasz lekarz powiedział że od 3ciego roku życia spokojnie można już leczyć ząbki z tyłu maluchom także tymi sie aż tak nie przejmuj... Ponawiam pytanie bo gdzieś sedno sprawy zaginęło wśród postów... Czy ktoś może wie co można zrobić zamiast lapisować na czarno słabe, ukruszone ząbki? Może jest inna metoda która będzie dobra aby nie pogarszać ich stanu?

Ja slyszalam o innych metodach, tj lapisowanie ale jakims innym zwiazkiem, niestetey nazwy teraz nie pamietam. Zeby nie sa wtedy czarne ale podobno nie chroni ich to przed dalszym lamaniem i kruszeniem, chamuje jedynie rozwoj bakterii prochniczych tak iwec nie wiem czy jest sens. Ja chce lapisiwac jednaj srebrem, trudno beda czarne, jakos to przeboleje ale jest mi bardzo zle z tym. Tymbardziej ze wiem, iz nie zaniedbalam nic higienie zabkow

i jak tam łapaj, lapaj kota, polapisowaliście ząbki ?? My narazie myjemy elmexem i nic się dalej nie kruszy ani nic. Zastanawiam się jak u Ciebie?

Gość olinek051
Mój syn miał lapisowane zęby jak miał roczek i powiem ci ze to był mój bład bo zabki niedosc ze zrobiły sie czarne to po jkais dwóch miesiacach całe sie wykruszyły. Teraz ma 2 latka i nie ma górnych jedynek i dwójek a czwórki sa z dziurami. Myjemy zabki nawt 3 razy dziennie a próchnic postepuje dalej. Czekam jak mały skonczy 3 latka i jedziemy usówac korzonki.

Gość olinek051
Anula mój w nocy pił z buteli herbate i mu sie popsuły. Butle wyrzuciałam zeby niekorciło w nocy ale powiem szczerze ze pierwsza noc był normalna nie domagał sie jej. i gdybym wiedzial ze to tak sprawnie pójdzie to bym to zrobiła rok wczesniej.

MIAŁAM TEN SAM PROBLEM. Mała miała 9 miesięcy to już na pierwszych dwóch górnych ząbkach pojawiły się żółte plamki. Pomimo, że myłśmy ząbki systematycznie i nie byle czym tylko właśnie Elmex. Poszłyśmy do stomatologa to lekarka powiedziała , że na lapisowanie za wcześnie i nic z tymnie zrobiła. Z biegiem czasu ząbki ukruszyły się dokłądnie w ten sam sposób co u Ciebie . Miała w tedy 16 miesięcy. Ponownie wybrałyśmy się do stomatologa. Pani wylapisowała ząbki i powiedziała , że gdybyśmy zrobiły to wcześniej to nie doszło by do takiej sytuacji .Więc zawiniła poprzednia Pani dentystka ;/ która nie chciała tego wykonać. TO PRÓCHNICA niestety. Zabki sciemnialy ale reszta jest zdrowa ;) Mała nie piła w nocy soków . Mysle ze duzo zalezy od genów i od tego , czy dziecko je słodycze, ma silne szkliwo itp. Wybierz sie z dzieckiem na lapisowanie poniewaz w innym wypadku zabki jeszcze bardziej sie ukruszą mogą zacząć boleć i inne ząbki bedą się zarażać od tych chorych.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi! :) Jejku no to teraz dałyście mi do myślenia! Dwa przeciwne doświadczenia! Jak tylko ukruszą się dalej choćby minimalnie to polapisujemy. Ale od stosowania elemxu jakby się zamocniły. Jeszcze troszkę przeczekam i zobaczymy.

Gość Wan_dda
Pasty też kupuję tylko takie z apteki, albo właśnie typu elmex. Do tego podaję hartusia z witaminą D3, wapniem i fosforem. Od pół roku taki zabieg robie i jest znaczna poprawa.

Gość gość
mojej sie polamaly praktycznie w calosci 4 gorne zabki leczyc leczyc leczyc, lepiej czarne niz zadne :D

Gość KaRoLcIa0104
Witam! Myslałam,że tylko Ja mam taki problem z ząbkami u 2 letniej córci. Moja mała jak wyszły jej "jedynki" to były lekko szare. Pojechałyśmy do stomatologa i stwierdził,że wszystko jest ok. Po 2 miesiącach zaczęło schodzić jej szkliwo i zaczęły sie strasznie kruszyć. :-( Byłam po prostu załamana. Kilka dni temu jedna "jedynka" skruszyła jej się całkowicie,nie zostało jej nic. Ta druga "jedynka" skruszyła się do połowy. Nie wiem co dalej robić. Stomatolog stwierdził że jest jeszcze za mała żeby cokolwiek robić. Moze poradziecie mi coś?

Gość gość
Moja corka za tydzien konczy 2 lata . Ulamala sobie 2 gorne jedynki jak miala 15 miesiecy odpadlo troche szkliwa i nic sie nie dzialo ... do teraz ... wdala sie prochnica w jedynki w dwojki w czworki gorne i w czworki dolne Mala nie da sobie nic zrobic u dentysty czekamy na wizyte 16 czerwca w warszawie w klinice usmiech malucha i tam zdecyduja lekarze o leczeniu zebow w narkozie