Gość taka sobie jedna podłamana Napisano Październik 22, 2012 Do końca miesiąca zostało mi niewiele kasy.... Najgorzej z obiadami. Najczęściej robię naprzemian : zupa,na drugi dzień drugie danie... Macie jakieś pomysły,przepisy na II dania,by były tanie i "zapychające",tak by pół godziny po obiedzie nie robili mi spustoszenia w lodówce,bo wtedy bedzie problem z kolacją i śniadaniem :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Sawa.83 0 Napisano Październik 22, 2012 Jak mają być zapychające, to na pewno coś co będzie w żołądku pęczniało czyli kasze, ryż, makaron. Do tego dobrze by było dać trochę mięsa np. gulasz gdzie dorzucisz dużo warzyw. No i do tego np. kisiel do picia zrobiony z jakiegoś soku i mąki, żeby "dopchać" :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kejt lubi sprzątać 0 Napisano Październik 22, 2012 Tani, a do tego łatwy i szybki w przygotowaniu: http://www.wymiatam.com/przyjecia-na-kazda-okazje/typowo-wloski-makaron-z-pomidorami-przepis/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kirkor Napisano Październik 22, 2012 kasza zapycha a sos jak nie mam mięsa to robie z kostki mięsnej zamiast śmietany zabielam sosy i zupy mlekiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kirkor Napisano Październik 22, 2012 makaron z jajkiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Merse Napisano Październik 22, 2012 Polecam makarony z warzywami - wychodzi dużo, robi się szybko i tanio. Ale naleśniki też nie drogie, a człowiek może się najeść. Talarki czyli ziemniaki pokrojone na plastry podsmażane na patelni ze smalcem i cebulą, niby nic, a bardzo dobre i syte. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Merse Napisano Październik 22, 2012 Pizza też wychodzi niedrogo - drożdże, zalegająca w lodówce szynka, ser + ewentualnie jakieś pieczarki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
milkyway28 0 Napisano Październik 22, 2012 placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi ruskie, kopytka z sosem naleśniki z dżemem, kluski śląskie z surówką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ghsnna Napisano Październik 22, 2012 milkyway28, tanie to to jest na pewno, ale pożywne ni cholery. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kafeOla25 Napisano Październik 22, 2012 dania naleśnikopochodne - krokiety, lub na słodko placuszki z jabłkami i cynamonem :) niedrogo a pysznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość różne kasze Napisano Październik 22, 2012 ze smażoną cebulką i białym serem z warzywami z patelni ze skwarkami i do tego kwaśne mleko do picia zapiekana z jabłkami z duszonymi grzybami - jeszcze są w lasach, można się wybrać całą rodziną na grzyby jak dodasz do kaszy jakąś fasolę, to wyjdzie pełnowartościowe białko, nie trzeba dawać żadnego mięsa - fasolę można podać w formie sałatki wybierz się na najbliższe targowisko i zobacz, co tanio można dorwać i na tym bazuj, do tego jakieś kasze i strączkowe w większych opakowaniach i zawsze da się coś z tego wyczarowac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość roladinia Napisano Październik 22, 2012 i to mają być pożywne obiady ??? podstawa to mięso+ziemniaki lub kluski śląskie + kapusta , do tego kompot lub budyń Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Styczniowy przyjaciel 0 Napisano Październik 22, 2012 hehehe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Październik 22, 2012 chodzi ci o pozywne, czy zapychajace? zapychajace to dania z maki i cukru, ale nie sa ani pozywne i nie zdrowe. nie wspominajac o niklym smaku .... pozywne, a tanie, beda dania z tylko symboliczna iloscia miesa, duza iloscia sezonowych, ew. mrozonych warzyw i przede wszytkim straczkowce :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Październik 22, 2012 przede wszsytkim zadne "obiady" na slodko nie beda pozywne. po nalesnikach z dzemem, albo ryzu z jablkami, to wlasnie beda ci opustoszac lodowke. bo takie cos, to raczej deser .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość szoque! Napisano Październik 22, 2012 fasola NIE jest pelnowartosciowym bialkiem, ale jest rewelacyjnym zrodlem bialka, jak na warzywo, no i ma kupe innych wartosci odzywczych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ente Napisano Październik 22, 2012 ja mogę podać Ci kilka takich dań. tylko napisz czy zjadłabyś kiełbasę regionalną z biedronki :P bo no nie ukrywajmy, nie smakuje ona jak prawdziwa kielbasa, ale jest tania, wiec ja jej uzywam jak mam krucho z kasa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do szoque Napisano Październik 22, 2012 czytaj ze zrozumieniem połączenie kaszy i fasoli daje pełnowartościowe białko produkty strączkowe (soja, soczewice, fasole, orzeszki ziemne) dopełniają się z produktami zbożowymi (chleb, płatki zbożowe, kiełki) i kaszami to jest podstawowa wiedza z zakresu żywienia, zwłaszcza dla wegetarian Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oj tammmm Napisano Październik 22, 2012 wątróbka smażona z duża ilością cebuli i jabłka ziemniaki smażone z cebulka i kiełbasa ćwiartki z kurczaka + ziemniaki + buraczki leczo z dodatkiem kiełbasy lub parówki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oj tammmm Napisano Październik 22, 2012 tzw francuskie gołąbki http://reve82.blogspot.com/2010/11/goabki-francuskie.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdfdsasdd Napisano Październik 22, 2012 Kotlety mielone też nie wychodzą drogo, ja dla dwóch osób kupuje 30dag zmielonej lopatki co wychodzi ponad trzy złote, wrzucam do tego dużą namoczoną bułkę, jajko, cebula, jak mam to pieczarki i mamy obiad na dwa dni bo tych kotletów trochę jest. Może spróbuj np gulasz z żąłądków kurzych, ja np lubię, ale jak jest dobrze zrobiony, do tego ziemniaczki albo jakaś kasza/ryż. Ćwiartka z kurczaka tez nie jest droga, nawet po 4.99 za kg. Na kg wejdą Ci trzy nieduże, mozesz je upiec z ziemniaczkami ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdfdsasdd Napisano Październik 22, 2012 Albo zrobić jakąś pizze możesz mąka przewaznie w domu jest, a do pizzy coś co masz w lodówce, troche sera, cebuli, jakaś wędlinaa;D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość asdfdsasdd Napisano Październik 22, 2012 U mnie odkąd żyjemy z jednej pensji muszę się nagimnastykować,żeby nam starczyło na jedzenie. Dlatego dziesiątego robię duże zakupy i kupuje mięsa na cały miesiąc i je mrożę, kupuję np mieloną łopatkę i dzielę ją sobie na porcje 30 dag, piersi z kurczaka,trochę schabu, ryby (mintaj jest tani kg nawet 5.99), jakieś mięsko gulaszowe, ćwiartki, podudzia. A potem sobie odmrażam i kombinuje ;D dzisiaj np zrobiłam taki obiad: ziemniaczki w przyprawach upiekłam w worku do pieczenia, jedna duża pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam jajko,pieczarki, trochę startego sera, czosnek, obtoczyłam w bułce i wyszło w sumie dziewięć pysznych kotlecików -starczyło jeszcze na kolacje;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość masajka46 Napisano Październik 22, 2012 dobra opcja to kotlety mielone (mięso wieprzowo-wołowe) ja żeby wyszło mniej mięsa a więcej kotletów dodaję puszkowaną kukurydzę - zapycha odpowiednio :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jdkjjjjjjjjjjjjj Napisano Październik 22, 2012 leczo z ryżem, jeszcze papryka jest tania, do tego jakaś kiełbasa i można duży gar ugotować na 2-3 dni gulasz z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym zapiekanka ziemniaczana z resztkami wędlin np (zawsze w lodówce zostaje kilka plasterków szynki czy kawałek kiełbasy, do tego troszkę papryki, pomidora i już jest zapiekanka, ja jak robię zupę pieczarkową to zostawiam ze 3 pieczarki i następnego dnia do zapiekanki dorzucam) grochówka - bardzo tania i pożywna zupa a jakże rozgrzewająca, do tego świeża kromka chleba i już jest pyszne danie Fasolka po bretońsku tak samo... Na grzyby też można było się wybrać, ja byłam w niedzielę z mężem, nazbieraliśmy tyle grzybów, że na cały rok wystarczy, czy to do wigilijnej kapusty z grzybami czy do bigosu czy do zup i sosów i to wszystko za darmo ;) a jaką pyszną zupę zrobiłam na 2 dni z jednego wielkiego grzyba, aromatyczna, pyszna i można było się najeść bo wyszła taka gęsta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_* Napisano Październik 22, 2012 dziwię się osobom, które nabijają się z tych, którzy zdradzają swoje metody na ekstremalne oszczędzanie żeby przypadkiem i ciebie nie dopadła taka konieczność, forumowy trollu w czym ci przeszkadza konkretnie pomysł z zupą grzybową na dwa dni? jeden szlachetniejszy grzyb potrafi dać smak całemu garowi jakiejś potrawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jdkjjjjjjjjjjjjj Napisano Październik 23, 2012 tu cię zdziwię "o nie kurwaa" grzyb ważył prawie 1kg więc wyobraź sobie, że dało się na mim duży garnek zupy zrobić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taka sobie jedna podłamana Napisano Październik 23, 2012 dziekuję za pomysły,bo naprawdę mnie aż głowa boli od myślenia... Dziś robię na obiad wątróbkę,jutro grochówkę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niektórzy są zbyt ograniczeni Napisano Październik 23, 2012 i dlatego dla nich nie do pomyslenia jest ze sa wieksze grzyby niż pieczarki ktore kupuja w sklepie bo grzybow lesnych to oni chyba nie widzieli. Moj tata nazbieral ostatnio takich wielkich grzybow, że do kosza się nie miescily. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
messol 0 Napisano Październik 23, 2012 Gdzie jest mintaj po 5,99? Kupowałam kiedyś dla kota mintaja po 10 zł, ale bardziej zasługuje to na określenie lodu z rybą. Taniej wodę będziecie mieć z kranu. :o Gotujemy ciecierzycę, wrzucamu do szpinaku ze śmietaną i mamy sos do makaronu. Pozornie dziwne połączenie, ale jest pyszne. Risotto z warzywami, wszelkiego rodzaju zapiekanki, gulasz z ziemniaków. Mnie wszystkie dania mączne zapychają na chwilę, a za 2 godziny znów jestem głodna. Można zrobić naleśniki 1 raz w tygodniu, ale serwowanie ich zbyt często wcale oszczędne nie jest. Kiedyś był tu temat z przepisami na dania z soczewicy, ciecierzycy i innych strączkowych - możesz odkopać i skorzystać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach