Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość becikowwa

jak to jest z tym becikowym 2013?

Polecane posty

Gość klauda
dochód netto czyli to co dostajesz na rękę

Gość klauda
no niestety jak dla mnie nic tam nie jest wytłumaczone :(

Gość pooniose
hehr

Gość natasza andriejewa
zajebisty link, który niczego nie wyjaśnia... Mnie się wydaje nielogiczne, żeby miesiac złozenia wniosku decydował o np. bardziej preferencyjnym sposobie naliczania becikowego..Mam nadz, że to będzie dzielone z uwzględnieniem nowego członka rodziny, a zarobki będą brane pod uwagę z poprzedniego roku podatkowego, czyli w naszym przypadku z 2012 - i będzie to nic innego jak PIT. Dla mnie to duża kwota, mam już połowę wózka za to, a jak dla kogoś to zbędne pieniadze, zawsze może zrezygnować ze złozenia wniosku. Proste.

Gość sasasa2
Nie rozumiem z czym macie tu problem- dorzucę jeszcze jeden link (mam nadzieję, że tym razem przydatny): http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/becikowe-wedlug-nowych-zasad-od-2013-r-prezydent-podpisal-zmiany.html i proszę cytat: "Becikowe przysługiwać będzie tylko tym rodzinom, których dochody nie przekraczają progu podatkowego (85 528 zł), PRZY ZAŁOŻENIU, ŻE SĄ W NIEJ TRZY OSOBY." OCZYWIŚCIE że dzieciak już się wlicza do rodziny, OCZYWIŚCIE, że brane są pod uwagę zarobki z poprzedniego roku rozliczeniowego.

Gość becikowwa
moje drogie dzwoniłam do MOPSU :) i już wszystko wiem. NOWY CZŁONEK RODZINY WLICZA SIĘ PRZY OBLICZANIU DOCHODU czyli dostanę becikowe :D :D

Gość tata Adasia
Jeśli ktoś się ubiega o becikowe dla dziecka urodzonego już w 2013r. to znaczy że będzie musiał przedłożyć zaświadczenie o zarobkach z roku 2011 (dwa tysiące jedenastego!!!!). Sam kompletnie tego nie rozumiem ale zgodnie z przepisami należy złożyć zaświadczenie o zarobkach z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy (obecnie okres zasiłkowy liczony jest od 1 listopada 2012 do 31 października 2013). Och kraju ukochany... by żyło się nam lepiej i łatwiej...

Gość karobella
do tata adasia - częściowo masz rację, tzn. dla dziecka urodzonego w 2013, a wniosek złożony do 31 października, to wtedy zaświadczenie z 2011r. ale jeżeli wniosek złożymy po 31 października to wtedy zaswiadczenie z 2012 r gdyż z początkiem listopada rozpoczyna się nowy okres rozliczeniowy a zaświadczenie składamy z poprzedniego okresu który skończy się z dniem 31 października

w listopadzie spodziewam się dziecka. czytałam w przepisach, że nie może przekroczyć 1992 zł netto na osobę. nie jesteśmy małżeństwem i ja nie pracuje. mieszkamy razem, lecz ja bez meldunku u niego. czy dostanę becikowe, gdy wezmą pod uwagę jego dochody? jak on zarobił w 2-3 miesiące kupę kasy to dochód liczy się na wszystkie miesiące, tzn. z dwóch miesięcy na 12 miesięcy? jeżeli tak, to nie dostane becikowego. jak to jakoś ominąć?

Gość gość
Tusk zabrał własnie mojemu dziecku normalne szczepienia. Te refundoeane państwowe to są jedynie w krajach 3 świata i w Polsce

Gość Ubranka dla dzieci.
Markowe ubranka dla dzieci ... http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us _id=28845496 *** Spodnie, spodenki, bluzy, bluzki, koszule, spódnice, sukienki, body, pajace i wiele innych fajnych firmowych ubranek dla dzieci... Zapraszam

Gość gość
Witam, mam takie pytanie odnosnie becikowego. Spodziewam sie bliźniakow, termin porodu mam na koniec wrzesnia ... Jestem zatrudniona na pol etatu jako kasjerka( mies wynagrodzenie ok 800 zl),mąż na cały etat(mies ok 1700). Chcialabym sie dowiedziec skad oraz gdzie mam zlozyc wnioski na becikowe... poniewaz slyszalam ze oprocz glownego becikowego mozna sie starac rowniez o dodatkowe z gminy i zus...Prosze o odpowiedz

Gość lalaland
Witam, od kilku dni próbuje ogarnąć to becikowe ale jakoś nie mogę, tym bardziej że nie mogę znaleźć osoby w podobnej sytuacji do mnie. A sytuacja przedstawia się następująco : ja i mój chłopak będziemy mieli dziecko, chłopak pracuję za granicą więc tutaj się nie rozlicza z podatku czyli dochodów nie mamy, jesteśmy na utrzymaniu rodziców. Czy w naszym przypadku pod uwagę będą brane dochody moje i mojego chłopaka (czyli 0zł) czy dochody moich bądź jego rodziców bo jesteśmy nadal na ich utrzymaniu. Dodam też że nie mamy na razie ślubu i jeszcze nie mieszkamy razem, a dziecko po porodzie będzie mieszkało ze mną i moimi rodzicami. Jest w stanie mi ktoś pomóc i to wytłumaczyć ?

Gość biniasxx
no jednak by coś się więcej przydało niż jednorazowe becikowe, które i tak w większości idzie na bieżące potrzeby i wydatki. Może jakieś ulgi podatkowe? https://www.youtube.com/watch?v=Ql3xe2WtZYw

Gość golla
W zasadzie nieważne jest czy ktoś rozlicza się za granicą czy nie, to jest Wasz dochód i trzeba go przedstawić. Mój mąż pracował za granicą i tam się lepiej zarabia jak tutaj, więc nie wiem czy załapiemy się na nowe becikowe. Jeśli ktoś nie przedstawi swoich dochodów a to wyjdzie na jaw to jest to karalne.

Gość gość
witam.mam pytanie....urodziłam dziecko i chce sie starac o becikowe czy wystarczy mi wypis ze szpitala w którym jest wyrazie napisane 6 tydzien ciąży

Gość gość
witam.mam pytanie....urodziłam dziecko i chce sie starac o becikowe czy wystarczy mi wypis ze szpitala w którym jest wyrazie napisane 6 tydzien ciąży

Gość gość
idąc (u mnie MOPS się tym zajmuje) dostajesz papiery, które musisz wypełnić Ty, oraz lekarz. Nie wystarczy zaświadczenie o 1 wizycie, bo wymogiem są 3 wizyty (minimum) oraz, że pierwsza odbyła się przed 10 tc.

Gość gość
hej, mam pytanie czy za urodzenie dziecka dostaje sie 1000zł a becikowe to co innego????

Gość Polkaczynikt
Ja dziś byłam z mozolnie zebranymi papierami w MOPSie, pani szybko przeliczyła i nie należy mi się to tzw becikowe! Przekroczyło o 100 PLN. Niby to dużo, ale.... Nie bierze się pod uwagę mojej obecnej sytuacji finansowej tylko sprzed ponad roku, a sytuację ilości osób w rodzinie jak najbardziej obecną, jak ma się jedno do drugiego trudno zgadnąć. 2012 był dla mnie dobrym rokiem i miałam jeszcze 2 starsze córki w domu (ja jestem sama). W międzyczasie córki wyszły za mąż i teraz jestem tylko ja i moja najmniejsza, urodzona w 2013. Dochody drastycznie się zmniejszyły, ale to już nikogo nie interesuje (bo takie procedury i paragrafy). Wyszłam z MOPSu ze łzami w oczach.... pytam w jakim kraju mieszkam??? Dla jakiego kraju urodziłam trzecie dziecko??? Gdzie ta polityka prorodzinna??? Nigdy nic nie dostałam od TEGO państwa (żadnego rodzinnego ani innego dodatku, bo zawsze mi troszkę przekraczało) ..... i teraz gdy naprawdę ten 1000 przydałby się bardzo - znowu usłyszałam NIE. Zastanawiam się czy dobrze robię, że tu wciąż jestem... No tak, zawsze można wyjechać, tylko że ja naprawdę chcę być Polką, ale coraz mniej dziwię się młodym...

Gość gość
Jest cos takiego jak dochod utracony.

Gość Polkaczynikt
owszem, jest coś takiego jak dochód utracony, tylko to nie dotyczy osób, które pozostają dalej w stosunku pracy (mimo że ten dochód jest dużo niższy)

Gość gość
jak mnie to wkurza... jeden gośc napisał , ze autorka ma 6600 dwójke dzieci i jeszcze chca becikowego!!, a dlaczego nie ?? nie chcodziła 9 miesiecy w ciązy, bogatej nie boli przy porodzie, tylko *****ej patorligii sie należy, zaraz przechla becikowe, a dziecko na smietnik!

Gość dario34
czy ten kraj jest normalny? żeby dostać marne 1000 zł becikowego trzeba odwiedzic kilka placowek, wypełnić mnóstwo dokumentów i wniosków, dostarczyc kilka zaświadczeń!!! przecierz to jest k... a chore, a później gadają w panstwie ze mało urodzen a jak ma być wiecej jak nie ma na to warunków!!! nie mówiąc juz o gównianym rodzinnym 70 pare złoty buahahahaa , no ale brawo panie TUSK !!! żenada

Gość dario34
czy ten kraj jest normalny? żeby dostać marne 1000 zł becikowego trzeba odwiedzic kilka placowek, wypełnić mnóstwo dokumentów i wniosków, dostarczyc kilka zaświadczeń!!! przecierz to jest k... a chore, a później gadają w panstwie ze mało urodzen a jak ma być wiecej jak nie ma na to warunków!!! nie mówiąc juz o gównianym rodzinnym 70 pare złoty buahahahaa , no ale brawo panie TUSK !!! żenada