Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czternasta w kolejce

Organizacja łóżeczka dla niemowlaka

Polecane posty

dziewczyny jak zorganizowałyście łóżeczko dla swojego dzieciaka? Ja na razie mam warstwę materacyk, podkład ochronny, prześcieradło na gumce i...... i teraz nie wiem jak to wykończyć, a porad znowu masa. Najchętniej kładłabym dziecko albo ciepło ubrane, albo w śpiworku, bez poduszeczek i kołderek na razie. A jak z ochraniaczami na szczebelki? Też wiele osób je zakłada, ale mnie się wydaje że blokują przepływ powietrza i w ogóle mi się nie podobają.... jak to było u Was?

Gość Zamiast
W lecie spała pod pieluszka lub kocykiem na całkiem płaskiej poduszce. Teraz już jest większa to kocyk a na wierzch kołderka. Śpiworek się nie sprawdził, wybitnie go nie lubiła. Zwykle śpi body plus cienki pajacyk na to.

Ja myślałam, że się obejdzie bez tych ochraniaczy ale... po pierwsze jak córka spała to często przekręcała się w poprzek łóżka i jej się na główce odciskały czerwone ślady od szczebelek a po drugie jak podrosła to zaczęła gryźć szczebelki (zeskrobywała zębami farbę) :o Tak więc przy pierwszy dziecku miałam tylko ochraniacze na dole, ale teraz przy drugim założę też takie ochraniacze na górną część łóżeczka. Aha.. poduszki nie dawałam (teraz ma 1,5 roku i niby ma takiego jasieczka, ale z niego nie korzysta).

Najlepiej na początku kłaść dziecko w rożku i przykryć je kocykiem. Jak będzie ciepło ubrane (body, bluzka, śpioch) to na pewno nie zmarznie :) Jeśli nie podobają Ci się ochraniacze to ich nie zakładaj. Ja musiałam, słońce świeciło na dziecko.

gdy zasypia wieczorem i jest w domu ciepło to samym kocykiem,bo strasznie się poci,ale w nocy zamieniam koc na kołderkę. co do ochraniaczy to jak ktoś wyżej napisał,przy przekręcaniu chroni główkę,ale mój jest tak ruchliwy,że kopię nogami i ochraniacz nie wygląda najlepiej :)

Gość na poczatek
na początek ja nie dałam nic, tzn tylko materac, podkład i prześcieradło. Spi pod kocykiem albo w rożku. Ma 3 m-ce. Ochraniacze potem dam, jak będzie bardziej ruchliwa i się będzie przekręcać na plecy. Kołdra i poduszka jeszcze później.

Gość na po
na początek dałam tylko materac, podkład i prześcieradło. Spi pod kocykiem albo w rożku. Ma 3 m-ce. O ochraniaczu pomyślę jak będzie bardziej ruchliwa. A kołdra i poduszka to jeszcze później. Niemowlaki nie spia na poduszkach

Gość na po
na początek dałam tylko materac, podkład i prześcieradło. Spi pod kocykiem albo w rożku. Ma 3 m-ce. O ochraniaczu pomyślę jak będzie bardziej ruchliwa. A kołdra i poduszka to jeszcze później.

a kocykiem ją jakoś zawijasz czy luźno przykrywasz? Też się zaczynam do tego sklaniać...i kocyk wkladasz do poszewki czy przykrywasz tak po prostu, co jakis czas piorąc?

u mnie był materac, prześcieradło na gumce na to kołderka i dziecko spało na kołderce, przez pierwsze 1,5m. w rożku przykryty lekkim kocykiem. Jak go wyciągnęłam z rożka, to spał pod cieplejszym kocykiem. Jako skończył chyba 6m. to spał pod kołderką. Miałam ochraniacz na szczebelki i super okazał sie pojemnik - torba na pieluchy przywiązywany do łóżeczka.

Gość mijan
moja coreczka ma 3 mies. i spi zawinieta w kocyk. Nie ma zadnych kolderek i poduszek tylko materac, przescieradlo i klin. Mam lozeczko turstyczne wiec ochraniacz nie potrzebny A ubieram ja w pajacyka i bawelniana koszulke z rekawkami zakrywajacymi łapki - lubi miec cieplo w raczki w nocy :) Probowalam ja klasc spac w spiworku ale jakos nie moze sie przyzwyczaic i cala noc sie wierci

hahahha a takie buty! człowiek się całe życie uczy ;) nie wiedziałam że taka poduszka istnieje i podkładałam grube książki pod nóżki łóżeczka, od strony główki dziecka

kobrietta, dobre z tymi książkami hehe.... mam nadzieje że nie byłaś zmuszona używać encyklopedii!

czternasta w kolejce no jak nie, jak tak :D mój ulewał dużo i często, i koleżanka wtedy mi podsunęła ten pomysł, zapewne tak jak ja nie wiedziała o istnieniu klinów hehe a z tego co pamiętam o tych ksiązkach powiedział jej pediatra :P

jaka szkoda ze nie wiedzialam o tych klinach wczesniej!! tez podkladalam tyle ze slownik ang-pol. ;] u nas ochraniacze nie przydaly sie tylko przez 2 tyg. potem byly niezbedne. maly spal w poprzek potem podsuwal sie do szczebelkow i wyjmowal z lozeczka raczki i nozki. co do cyrkulacji powietrza to moim zdaniem nie ma co popadac w paranoje. nie posobaly mi sie zzadne w sklepach i w necie i w koncu kupilam najzwyklejsze w leclercu - dosc male i zywozielone. kosztowaly grosze a wygladaja super. teraz maly ma nowa zabawe - podciaga ochraniacz do gory i wklada glowe miedzy material a szczebelki...

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
Ja uzwyam wiszacej kolyski Mawok do okolo 5-6 mies. (teraz 2 dziecko uzywa), a potem przekladam do lozeczka, w ktorym jest sam materac, podklad ocharniajacy materac przed przesikaniem, przescieradlo, ocharniacz (taki zwykly z Ikei) i spiworek (Grobag), a jak jest cieplo to kocyk. Nic poza tym. Zadnych kolder, poduszek, zestawow poscielowych, nada.

Gość gość
tez polecam te podklady tej firmy, minelo duzo czasu od ostatniego wpisu i odswiezam temat bo moj przedszkolaczek wyszedl z pieluch i takie podklady byly super na nocne moczenie, polecam

Gość gość
U nas drewniana rama a do tego materacyk Sensitive ms11, bardzo fajny zestaw :) materac ma wyjmowane wkłady, jest opcja prania pokrowca. ogólnie super.