Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laurencja888

ZUS, pomóżcie.

Polecane posty

Gość laurencja888

Mojemu bratu potrzebne jest, zaświadczenie o wysokości skladki zdrowotnej za poprzedni rok. Nie wiem,czy istnieje jakiś konkretny druk (wniosek) który trzeba wypełnić, czy sam ma to napisać? Porażka! Potrzebne jest mu to do uzyskania stypendium na uczelni. Na początku panie w dziekanacie (głupie suki, które lubią utrudniać), powiedziały bratu,że może napisać oświadczenie o wysokości składki zdrowotnej,jeżeli wie ile ona wynosiła (a wie)...Dzisiaj dzwonią,że ma jednak donieść zaświadczenie z zusu...U nas na to czeka się min. tydzien, a w piatek jest ostatni dzień na złożenie kompletu dokumentów. Dla naszej rodziny stypendium, to duży ratunek, bo pracuje tylko tata i ja a na utrzymaniu jest 6 osób. Nie wiem, co mam robić....

Gość laurencja888
ale śmieszne! Zazwyczaj jest tak,że jest dwoje rodziców i dorosle dzieci,które dokładaja się do rachunkow itd. Niestety nie wskrzesze mojej mamy... Przepraszam,że moja mama nie żyje i nie łoży na wykształcenie mojego brata. Przepraszam!

Gość laurencja888
nikt nie załatwial sobie takiego zaświadczenia? Chdzi mi o ten druk.

Niech brat idzie po zaświadczenie do Zusu i nie da się zbyć. Tydzień to oni mają na sprawy wymagające wyjaśnienia. A tu co jest do wyjaśniania? Niech się powoła na ten artykuł Kodeksu Postępowania Administracyjnego, Rozdział 7 Załatwianie spraw Art. 35. 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki. 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ. A jak baba będzie stwarzać problemy to niech idzie do dyrektora. Wydawanie zaświadczeń musi być wydawane natychmiast a jak się kobieta nie wyrabia to niech zwolni miejsce pracy.

Gość laurencja888
super! Dziękuję Ci bardzo za pomoc :)