Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

manaam

Oszczędzanie !!!

Polecane posty

Witam. Jak zaczęłam pracę to założyłam sobie konto w PKO . Z racji tego, że nie umiesz oszczędzać , założyłam sobie drugie konto w tym banku i stałe zlecenie przelewania co miesiąc 500 zł na to drugie konto. Na Tym drugim koncie z początkiem miesiąca będę miała już 2000zł. Myślałam o tym, że jak uzbiera się większa kwota to wpłacę te pieniądze na np. roczną lokatę i po roku znowu na następną lokatę te pieniadze z pierwszej lokaty+odesetki, które urosły + te oszczędności (z tego drugiego konta , co miesiąc 500 zł co mi przelewa) . Tylko czy to ma jakiś sens?? Jak wyglada sprawa tych lokat?? Chciałabym założyć ją na początku roku. Będę miała wtedy do dyspozycji 3000 tys zł .

I jeszcze mam takie pytanie . Jeśli wpłacę 3000 zł to ile po roku będę miała pieniedzy, jeśli lokata bedzie na rok??

Gość ksfv
a za konto w pko nie trzeba przypadkiem płacić? jeśli tak to pierwsze co zrezygnowałabym z takiego konta i wybrałabym takie któe nie generuje dodatkowych kosztów. Jeśli chodzi o odsetki to zalezy jak jest oprocentowana lokata. pomnóż sobie kapitał razy stopę procentową i będziesz wiedziała ile poroku uzyskasz odsetek z danego kapitału. po co czekasz az uzbiera się większa kwota? nie leiej co miesiąc zakładać lokatę na kolejen 500zł? pieniądze od razu będą pracować i stopniowo będą ci póxniej spływać. jesli teraz założysz lokatę na to co masz + za miesiąc na te 500zł + za kolejny miesiąc na kolejen 500zł itd to pod koniec 2013 będziesz miała więcej niż jakbyś w styczniu założyła lokatę na 3000, a na drugim nieoprocentowanym koncie dalej zbierałą po 500zł... poza tym nie ma co sięłudzić że na loaktach można zbić kokosy, większość i tak zeżre inflacja. ale chęć oszczędzania jest warta pochwalenia

w takim razie nie będę czekała do stycznia. Jutro założę lokatę na rok, wpłacę 1500 zł, które mam odłożone.

Gość ksfv
no i co miesiąc zakłądaj kolejną lokatę. nawet jak bedziesz miala sytuację, żebędziesz potrzebowała np 1000zł to nie bedziesz rozwalaćcałych 3000zł tylko zerwiesz dwie najmłodsze lokaty po 500zł. powodzenia

Tylko czy można załozyć lokatę z taką małą kwota 500 zł?? Myślałam, że trzeba mieć przynajmniej 1000zł. A jak minie okres lokaty tzn. minie rok. to ja w ten sam dzien musze wybrać te pieniądze?? Co z nimi będzie, jeśli mi się zapomni o którejś z lokat ?

Gość Mario Bolucci
Ja robię tak: Mam konto w bzwbk (niestety ;]) i dodatkowo do tego konta mam konto oszczednosciowe. Konto oszczednosciowe mam ma oprocentowanie 3% co po odliczeniu podatku belki daje na ręke jakie 2,cos %. Miesiecznie przelewam po 500 pln, jak mi sie uzbiera 5K (a czasem wiecej, bo przelewam tez tam wszelkie premie, dodatki) to przelewam pieniadze do getinOnline (nie mylic z getinBank) i zakladam tam lokate. Lokaty maja w miarę wysoko oprocentowane. Zakładając, że mają oprocentowanie na poziomie 6,1% i majac 1000 złotych to: odsetki: 1000*0,061=61 zł obliczam podatek 61*0,19=11,59 odsetki po odliczeniu podatku: 61-11,59=50,59zł Za każde 1000 pln masz więc 50,59 złotych odsetek (czyli tak naprawdę oprocentowanie wynosi trochę ponad 5%) Unikaj polisolokat!

Gość Mario Bolucci
to załóż sobie krótszą lokatę z automatycznie przedłużaną z kapitalizacją odsetek. Co sie dzieje jak konczy sie lokata? Albo automatycznie sie przedłuża albo wraca na konto (zalezy jaki bank, zalezy jakie maja zasady). Przedluzenie na kolejny okres nie powoduje utraty odsetek ktore sie uzyskalo z poprzedniej kapitalizacji (jesli kara za zerwanie lokaty jest utrata odsetek)

Tylko , że ja po roku wedlug Waszych rad będę miała 12 lokat... To chyba trochę za dużo , nie ?? Na razie założę tę jedną lokatę, przejdę się po bankach, i tam gdzie będadawali najwiekszy % to wpłacę 1500 zł. A mam jeszcze takie pytanie . Czy w banku, w kórym chcę założyć lokatę musze mieć konto?

Gość Mario Bolucci
Nie zawsze. Tak jak wspomniałam lokaty mam w getinOnline i tam konta nie posiadam. Osobiscie wolę zakłądać lokaty na krótszy termin by sobie calkowicie nie zamrażać pieniędzy bo nigdy nie wiadomo gdy będą potrzebne nagle. Ostatnio uzbieralalm 12K i zrobilam z tego jedna wielka lokate i z zakladam mniejsze na krotsze okresy. Co do kwoty minimalnej to definiuje to bank.

Gość Mario Bolucci
Teraz mają lokatę na 4 miesiace z oprocentowaniem 6,1 . W sowjej ofercie maja tez lokate 2miseiace na 7,5% (ale mozna zalozyc tylko jedna taka) http://getinonline.pl/

Gość Bubke
Sprawdź lokaty tutaj: http://www.skok.wolomin.pl oczywiście aby było widać zysk trzeba mieć dość duży kapitał, ale jak na takie oprocentowanie to myślę, że z 10000 starczy :) Pozdrawiam!