Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Firanka listopadowa

Poziom progesteronu na początku ciąży

Polecane posty

owszem monitorować cykl o ile bedziesz już zaraz chciała zajść ale tak nie bedzie musisz organizm uzupełnić w norme progesteronu i niestety brać go przez 2,3 m-ce a nie jednorazowo i hop siup kolejna ciąża! W miesiąc kiedy bedziesz chciała zajść idziesz monitorować cykl. Póki co daj sobie te w m-ce luzu..zreszta w twoim przypadku luteina albo duphaston to za mała dawka progesteronu lepiej primolu

Gość do firanyyyyyyyyyyyy
Firanka listopadowa zbadaj sie i sie nie staraj!!!!!!!!!!!!!! ludzie sie latami staraja wiec nie lamentuj

Gość nawet przy ciąży biochemicznej
chodziło mi o to, że nie ma znaczenia czy WCZESNIEJ miałaś problem z tarczycą, o którym wiedziałaś lub nie;) większość kobiet, baa ludzi (ponad 60% Polaków) nie wie, że ma problem z tarczycą:O gdyby każdy lekarz zlecał starającym się czy każdej ciężarnej, która dopiero co zaszła w ciążę badanie tarczycy, to zapewne nie byłoby tyle problemów zajściem i utrzymaniem ciąży, ale do tego zapewne jeszcze długa droga:O w każdym razie badanie tarczycy przed zajściem w ciążę i zaraz po zajściu to podstawa;)

TSH Ft3 i FT4 TYLKO do 9.00 rano się robi bo są to hormony co posiadają swój dobowy rytm .Możesz zjeść śniadanie ale TYLKO do 9 rano(najpóźniej) możesz je wykonać

Gość nawet przy ciąży biochemicznej
tak, bądź na czczo

Gość to ja napiszee cos moze
Firanka listopadowa ja tak mialam poronilam potem sie staralam poronilam drugi raz:O:( leczylam sie bralam leki i udalo mi sie zajsc w kolejna ciaze dopiero po 2 latach!!!! takze spokojnie bez nerwow co ma byc to bedzie

Gość a w którym tygodniu poroniłaś
Nie słuchaj głupich kometarzy firanka, a ty Monisia spadaj na inny topik dowalać ludziom. Dalej nie zaszałaś w ciaże że tyle w tobie nienawiści i jadu??

do wszystkich którzy mają zamiar mnie obrażac, to tylko swiadczy o waszym poziomie, ja nie mam ani sily, ani ochoty z wami prowadzić i tak do nikąd idącej konwersacji :( Dziekuje wszystkim którzy chcieli mi pomóc.

Gość to ja napiszee cos moze
to ja napiszee cos moze Firanka listopadowa ja tak mialam poronilam potem sie staralam poronilam drugi raz leczylam sie bralam leki i udalo mi sie zajsc w kolejna ciaze dopiero po 2 latach!!!! takze spokojnie bez nerwow co ma byc to bedzie to bylo do mnie:O:O ja nie jestem zadna monisia:O

Gość trzeba jeszcze raz napisac
hehe a jak mi udowodnisz ze ja to ja?:D Zresztą moze mam 2 twarze. Lata przyzwyczajenia.dobra spadam na inne forum.

Założy człowiek temat na kafe i zaraz się okazuje, że jest umierający :D Z tą tarczycą to zeście tu takiego czadu dały, ze mało z krzesła nie spadłam :D Kto robi naraz TSH, FT3 i FT4?:D:D:D i to na czczo?:D Jeżeli nie ma objawów tarczycy robi się samo TSH. Jesli wyjdzie za niskie robi się FT4 jesli za wysokie to FT3. A najpierw zanim się robi badania do się idzie DO LEKARZA, na spokojnie, zobaczy progesteron, być może wykres, wypyta dokładnie i zaradzi WIEDZĄ!!!! A nie BO TAK ON MIAŁ! :D

Firanko, Poziom Twojego progesteronu jest stanowczo za niski. Skoro wiesz, że byłas we wczesnej ciąży, to musiałaś byc w fazie lutealnej. Koniecznie idź do lekarza, bo spokojnie można progesteronem syntetycznym to unormowac. Dobrze byłoby zrobic też inne badania hormonalne, żeby nie było niespodzianek. Zbadaj koniecznie tarczycę, tak jak piszą inne "normalne" dziewczyny. Tsh, Ft3, Ft4, i anty TPO. Co do Kafeterii i tematu staraczki monisi- jak widac znajduje się to 80% przygłupów i półmozgów, które tylko czekają na to, żeby człowiekowi dowalic. Nie będę się wypowiadac na temat tego co piszą pomarancze, bo sama się gubię w tej głupocie. Pozdrawiam i życzę, żebyś juz niebawem mogła się cieszyc kolejny raz dwiema kreseczkami (i ciążą).

Malinowa do tego niech w takim razie kompleksowo zrobi scyntografię, USG tarczycy, biopsję, T3, T4, no i zapomniałaś jeszcze o jednych przeciwciałach! anty-Tg no i jeszcze zapomniałaś, ze jeśli to Basedowa to koniecznie należy jeszcze dowalić anty-TSHR Dziewczyna nie ma ŻADNYCH objawów tarczycy, więc zamiast robić setki badań najpierw niech sprawdzi samo TSH. Tylko w nielicznych przypadkach jest tak, ze TSH jest w normie a złe są np. FT3 i FT4- naprawdę NIELICZNYCH! Natomiast jeśli w życiu się nie leczyła na tarczycę i wynik wyjdzie ok to jest także małe prawdopodobieństwo, ze ma anty-TPO, które świadczą o zapaleniu tarczycy. do "mamo 6-cio latki" - na Ciebie już w ogóle szkoda słów :D a tępą dzidą jesteś Ty a nie ja.

Gość mamo 6-cio latki
a skąd wiesz ze ma tarczyce w porządku? jasnowidzisz? gratuluje! i widze ze prawda w oczy kole! Sam fakt ze progesteron nie jest taki jak powinien daje do myślenia bo tarczycą rządzi całym organizmem od serca po jajniki ! a ty lepiej zdaj mature zamiast udawać znawce

Nie powiedziałam tępaku, że ma tarczycę w porządku, tylko że nie ma objawów, więc nie ma co robić całej tony badań tylko na początek niech zrobi TSH. No chyba, ze lubi wydawać kasę na wszelakie prywatne badania to jak dla mnie to i tomografie całego ciała może sobie trzasnąć :D Samo TSH jest powie bardzo dużo. I... to Ty lepiej idź zdać maturę, bo czytanie ze zrozumieniem jak widać u Ciebie leży i kwiczy

a o moją wiedzę raczej w tym zakresie się nie martwię ;) Od dziecka zdążyłam się osłuchać o tarczycy, siostra przeszła trzy przełomy, tatuś też się leczy, ja się leczę więc jednak jakieś pojęcie o tym mam czy wam się to podoba czy nie. A najlepiej tak jak już powiedziałam- idź autorko do lekarza i niech on doradzi co trzeba zrobić ;)

Gość mamo 6-cio latki
jak narazie to ty lubisz kwiczeć i lezeć podczas rozkładania nóg dla bezowocnych staranek :) A jak autorka nie ma kasy na podstawowe badania to niech dzieci nie robi! ja będąc w ciąży dostałam komplet badan za 520 zł ! wiec jak sie to ma do 60zł w celu zbadania tarczycy ? antyTGab też musi mieć i anty TPO też bo moze miec ok tsh, a przeciwciała mogą nie grać i co wtedy ? Aha sorry ty mi nie odpowiesz na to pytanie bo nawet nie wiesz co to jest, tak jak nie wiedziałaś ze przed ciążą sie robi badanie na toksoplazmoz ....

Ja powiem tak - napisałam o tych anty tpo, ze względu na to, że u mnie tsh, ft3 i ft4 sa ok (tsh przy dolnej granicy normy). Po zmianie lekarza (wczesniejsza tylko mowila "wyluzuj, sprawdz progesteron, bo tsh w normie") zmieniłam lekarza, który po 45minutowym wywiadzie dał mi skierowanie na szereg badań tarczycowych (tak Mamo, na USG też) ze względu na to, że moja mam i moja siostra maja problemy z tarczycą. To, że tsh jest " w normie" nie świadczy do końca o tym, że tarczyca działa prawidłowo ...

Ale wy durne tu jesteście :D hahahahaha :D:D:D:D uwielbiam czytać pieniące się pomarańczki :D wasza wiedza jest równa waszej kulturze osobistej :D ale czego by innego się spodziewać po pomkach z kafe :D Kończę dyskusję, bo nie mam zwyczaju rozmawiać z pustakami :D

Malinowa to TSH masz w normie czy w dolnej granicy normy? Bo dla lekarza to jest BARDZO duża różnica (tak jak i górna granica normy), do tego obciążenie przez rodzine- wtedy też bym poradziła zrobić anty ATPO oraz USG (bo to idzie w parze- zapalenie tarczycy) SZCZEGÓLNIE jeśli przy dolnej granicy normy TSH FT4 jest np. w środku. Dlatego pisze, ze TSH mówi baaaaaaaaardzo dużo. Natomiast z tego co pamiętam z wątku Firanki firanka nigdy nie miała zadnych objawów i u niej w rodzinie też raczej nie było przypadków tarczycy.

Gość a mama 6latki jest
o widze ze ktos ma takie samo zdanie jak ja o matce 6 latki buahahahhaa nie jestem jak widac sama :D nawet o tej samej porze sie wkleily posty:D

Gość a mama 6latki jest
mamo 6-cio latki ALE POJECHAŁAS BRAVOOO:D

Gość mamo 6-cio latki
a patrzcie jakie ona nazwy zna i jak świetnie czyta z gówna :D kociego "Odkąd pamiętam na tym forum pomarańcze szaleją Zazwyczaj są to gimgówna albo sfrustrowane nieszczęsliwe kobiety... szkoda mi ich "

Gość mamo 6-cio latki
napisała malinowa ze tsh ma w normie wiec jak czytać ze zrozumieniem to póki co TY nie potrafisz, nie kompromituj sie bardziej ...

Gość taka sobie jedna mała
Mamo"też raczej nie było...." ty jesteś głupia od urodzenia czy dopiero później ci sie to stało?

Mamo, u mnie na wynikach z tego co pamiętam norma jest od 0,6 do ok 4,7 IU/ml - ja mam 0,7. Tak więc wnioskuję, że trochę przyniskie. Nie znam się zupełnie na tych "problemach tarczycowych", bo ponad 1,5 roku nikt nie zwrócił uwagi, że możnaby poszukac głębiej.