Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konioooo

pomocy - angielski!

Polecane posty

Gość konioooo

czesć, mam prośbę. po wielu latach przerwy zachciało mi się studiować i mam angielski - wcześniej nie znałem go jakoś super, bo w szkole miałem niemiecki. Czy ktoś z Was mógłby zerknąć na moją pracę i poprawić błędy, tak, aby chociaż trochę przypominała angielską składnię? Bo niestety łapię się na kalkowaniu polskiej gramatyki :/ "In my opinion the good communicator is a person, who can speak and listen. This person can hold attention of the listener. He should speaks at the suitable pace and audibly. I think that this person must be charismatic. He can proves his pronouncement clearly and dont confuse listeners. Besides, he should control his body: maintain eye contact with the audience and have good posture. When he is listener, he should listen carrefully and dont interrupt" To jest przygotowanie do speakingu

Gość ksh_a
o dżizas, może lepiej napisz po poslku, co chciałeś napisać :|

Gość ja bym to napisała tak:
In my opinion the good communicator is a person who knows how to speak plainly and listen carefully. This person has to hold attention of the listener and he should speak comprehensibly, audibly enough and with a suitable pace. I think that the good communicator must be charismatic. He cannot confuse listeners with bad pronunciation or pace of his voice. Besides, he should control his body: maintain eye contact with the audience and have a good posture. While he turns into the listener, he should listen carrefully and do not interrupt. l l Ale nie jest źle ;) Czemu piszesz should + czasownik z 's' na końcu? Zawsze jest bezokolicznik, tak sano jak po 'can' :)

A w ostatnim zdaniu zapomniałam: and do not interrupt his interlocutor ;)

Gość konioooo
Dziękuję bardzo za pomoc! te "eski" też mi jakoś nie grały, kojarzyłem, że po tego typu czasownikach jest bezokolicznik, ale nie miałem pewności...jednak długa przerwa robi swoje, człowiek zapomina.

napisz chociaż, czy Ci się spodobało no 😭

o, już myślałam, że to kolejna osoba, której pomogłam i która sobie poszła :D Załóż sobie zeszyt 16 kartkowy ze zwrotami typu 'must/should/can/have to/.....' i dopisuj sobie jaką formę czasownika się do nich stosuje, najlepiej w formie tabelki, tak zapamiętasz bez problemu ;) Powodzenia :)

Gość konioooo
Dzięki za rady! Będę musiał skorzystać, bo tak to jest, jak się po 12 latach zachce inżyniera "dorobić" i od razu wrzucają człowieka na B2. W moich czasach na magisterskich studiach można sobie było wybrać język i ja kończyłem niemiecki, a teraz wszędzie zakładają, że się maturę z angielskiego ma jako minimalne minimum ;)