Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia8663233

Jak zaoszczędzić pieniądze

Polecane posty

Gość gość
kotlety sojowe a`la schabowe *

Gość gość
masakra kotlety sojowe ala schabowe, mortadela. Co za syfiaste jedzenie.

Gość gość
Ja robie rozpiske jedzeniowy na caly miesiac i liste zakupow wg rozpiski. Dzieci temu nie kupuje piedol i oszczrdzam polowe tego, co wczesniej wydawalam na tzw drobne zakupy.

Gość joanka janka
przepatrzyć rachunki. Zmienić bank, operatora GSM, sprzedawce prądu. O tym ostatnim nawet niektorzy nie wiedzą, a można zaoszczedzić na przejściu do innego. Ja z molocha odeszłam do novum i mam 100-120 zl wiecej w porfteliku:)

Gość gość
Ciekawe. Musze sprawdzić jakie w novum mają oferty

Gość pysia89
100-120 miesięcznie czy w półrocznym rozliczeniu?

Gość tobi12
to jest jakieś 20 zł na miesiąc - zalezy ile się ogolnie zuzywa pradu

Gość bozka66
ale w przypadku firmy może to być np. 100 zł. tam znikżki są większe

Gość gość
Ja od 5 miesięcy jestem w novum i mam oszczędność w granicach kilkunastu procent. Jak narazie nie narzekam

Gość kaczorowo
oo, kilkanaście procent to naprawdę dużo! ja teraz w pge płacę 160/mies ;/

Gość Danusia79
ok, może być novum. Ale w ogóle trzeba przeglądać raz na rok oferty banków, operatorów telefonicznych. Albo chociaż jak się słyszy o promocjo to jej się przyjrzeć. ja mam telefon na karte i co jakiś czas zaglądam na stronę i często coś fajnego znajduje. Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno tego nie robiłam :)

Gość gość
Na początku byłem sceptycznie nastawiony do novum, ale jak miałem spotkanie z przedstawicielem i po dobrej merytorycznie rozmowie , zastanawiam się czy jednak nie chcę zaoszczędzić

Gość terraty
a jak się takie spotkanie zalatwia? wole żeby gora do mnie przyszła ;p Muszę zadzwonić do novum i zaprosić do siebie czy muszę się do ich biura pofatygować?

Gość szukajka
do mnie handlowcy sami przyszli, ale jak u Ciebie się tacy nie trafiają to..no jednak zadzwonić trzeba. Ale chyba to nie problem wystukać pare cyferek na klawiaturze, szczególnie jeśli chcesz coś zyskac:)

Gość abrakadabra2
To chyba będzie tak, że jak zadzwonisz to oni wyślą jakiegoś przedstawiciela do Ciebie do domu. Ja nie widziałam np. w moim mieście ich żadnej siedziby ani nawet ogłoszeń, ze istnieją a bardzo bym chciała żeby mi ktoś ofertę przedstawił

Gość gość
Z tego co pamiętam , sami do mnie jakoś dzwonili. Ale warto jeszcze spojrzeć na ich stronę .

Gość tikulinka
Własciwie to nie wiem, czym się kierują handlowcy Novum czy innych takich firm. Wydaje mi się, że kierują swe kroki wszędzie - czy to duże blokowiska, czy nawet domki w małych miejscowościach. Na pewno w bloku nie męczą sobie tak nóg:)

Gość Jakie to żenujące
Podobno zostaje ci 4600 i nie masz kasy??? Co z ciebie za gospodyni?.Na co wydajesz taka kasę.Coś mi się zdaje ze bajerujesz, bo nie uwierzę,że nie można odłożyć 2 tysiące z tej kwoty.

Gość AlinkaZ
W bloku to sobie chyba bardzo nogi męczą bo latają z pietra na piętro jak windy nie ma:) U mnie akurat ich nie było ani żadnej ulotki nie widziałam ale znajoma mi powiedziała o Novum

Gość zaradna11
jakie to żenujące - no właśnie - Twój wpis jest taki żenujący... A wracając do meritum to spisywanie wydatków działa na wyobraźnię. ja mam excelika od dawna. I widze jaka pozycja generuje największe koszty. Opłaty stałe są znaczące, więc zajęłam się nią w pierwszej kolejności. Na banku, telefonie czynszach już nie mogłam zaoszczędzić więc zajęłam się niepopularną zmianą sprzedawcy prądu. Mam novum. Kazdemu polecam zając się takimi formalnościami, bo jak excel pokazuje - jak się to wszystko zsumuje w skali roku to - naprawdę warto poświęcić na to trochę energii.

Gość gość
Ja oszczędzanie mam zamiar zacząć od zmiany sprzedawcy , ale wiadomo jak jest na rynku . Pomyślałem o novum. Co o tym sądzicie?

Gość ZośkaS
Sądzimy, że to dobry wybór:)

Gość kamil79
sądzę, że musisz ich sprawdzić bo troche już na roznych forach o nich czytałam i jest szansa, że będzie pani zadowolona :)

Gość Zosia67
Poza tym oni mają nie tylko prąd ale gaz i telefon, może warto zainteresować się całym pakietem, może będzie to w całości bardziej opłacalne

Gość gość
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem umowy w novum i po miesięcy zauważyłem kożysci a takie w granicach kilkunastu procent , Wtedy resztę kasy wydam np. na przyjemności

Gość gość
ja to bym najlepiej wziął w pakietach wtedy najlepiej się wychodzi na tym . Mi się wydaję że większa oszczędność

ja ściągnęłam aplikację, w której zapisuję wszystkie wydatki. nie chodzi o jakieś straszne ograniczenia, ale o to, żeby po każdym zakupie wpisać to do alikacji i mieć świadomość wielkości wydatków. dzisiaj, kiedy nagminnie używamy kart, nie czujemy nawet jak pieniądze nam przeciekają przez palce. na koniec pierwszego miesiąca z przerażeniem odkryłam, że wydałam więcej na kosmetyki niż na jedzenie..

Gość Kija47
Ty masz aplikację - ja mam excela. Warto być systematycznym bo jak się nazbiera za dużo paragonów w portfelu to potem ciezko się to wpisuje ;) a Zmiana operatora tfu sprzedawcy jest prosta i nie wymaga, zadnej pracy od nas:)

Gość pralinka_
Chyba też muszę wprowadzić to zapisywanie wydatków. Ale u nas to wiem, że sporo pieniędzy idzie na rachunki za prąd. Mamy małe dziecko, więc codziennie jest odkurzanie, codziennie pranie, a sprzęt stary, więc pewnie dużo prądu zżera. Szukamy właśnie jakiejś pralki, żeby była w klasie A++ albo może nawet A+++. Możecie polecić jakąś? Widziałam, że Candy ma duży wybór takich pralek. Co myślicie o tej http://www.candy.pl/pl/produkty/pranie-suszenie/pralki-ladowane-od-frontu/-/catalog/7582829/gc4-1062d3-2-s ?

Gość gość
dużo płacisz za prąd? bo ja zauważyłam, że jakieś kosmiczne pieniądze ostatnio płacę choć wiem, ze dwa nowe sprzęty przybyły ale bez przesady