Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielonyowoc123

Jakie solary?

Polecane posty

Gość zielonyowoc123

Czy ktoś może mi doradzić i podzielić się wiedza na temat różnic między solarami płaskimi a próżniowymi?

Gość piterpan70
Zasadniczo uważa się, że solary próżniowe są trwalsze, bardziej wytrzymałe na mróz. Porównania nie mam, ale od 3 lat mam próżniowe kolektory i działają elegancko. Zobacz na stronę firmy Makroterm, tak coś więcej znajdziesz na temat różnic. Możesz też do nich napisać, ja przymierzam się teraz od nich kominek zamówić i ciągle ich zadręczam pytaniami :D

Ja mam płaskie kolektory, od dwóch lat. 4 panele i zbiornik 400 litrów. Od lutego do praktycznie kilku ostatnich dni woda w zbiorniku była stale wystarczająco ciepła na nasze potrzeby, ani razu nie trzeba jej było dogrzewać. Wiadomo, są dni gdzie słonko jest cały czas za chmurami, ale zbiornik spokojnie 3-4 dni trzyma temperaturę, wiec jak słońce wyjdzie to już ją tylko dogrzewa i jest ok. Poza tym nie musi wcale grzać, wystarczy, że są promienie, nie jest całkowicie pochmurno.... Niby próżniowe są bardziej wydajne, montuje się ich zatem stosunkowo mniej, np u nas były by 2 zamiast tych czterech, ale firma montująca poleciła te, bo niby próżniowe w naszym klimacie aż tak się nie sprawdzają, ale nie mam pojęcia o co chodzi, bo to mąż jest bardziej w temacie :)

Gość czabbi
próżniowe są bardziej wydajne, ogrzewają do wyższej temperatury

Tylko w naszym wypadku nie ma potrzeby, by wodę podgrzewać bardziej. Temperatura wody nawet przy średniej temperaturze to ok 75 stopni, więc nie ma potrzeby grzać do wyższej temperatury. Już nie mówię o słonecznych dniach, gdzie woda parzy i jest cały 400 litrowy zbiornik gorący tak, że pompa musi mieszać wodę, by nie doszło do zagotowania.

Gość gość
A ja już niedługo na szkoleniu http://www.fotowoltaika.edu.pl/ dowiem się wszelkich informacji na ten temat, Myślę, że się przydadzą, gdyż na kilku swoich domach już od dłuższego czasu planuję montaż takich urządzeń.

Gość gość
takie co dobrze opalają:) i bronzują od razu.