Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość recipe for disaster

jak u was z jedzeniem w swieto zmarlych?

Polecane posty

Gość recipe for disaster

bo u mnie bedzie kaczka, bigos i sernik, takze bedzie mi bardzo ciezko, chcialam ulotnic sie z domu ale nie ma na to szans. bede sie meczyc czujac te wszystkie zapachy...

Gość u nas idzie się na cmentarz
pali znicze. Nie siedzimy i nie żremy. Nie wiem skąd taka tradycja?

Gość kjlkhfdsa
u mnie bigos zeby cos zjesc na cieplo na dwa dni i chodzimy po grobach a nie zremy

Gość kjlkhfdsa
taka tradycja jest pewnie jak moze goscie sie zjezdzaja na groby do bliskich i trzeba ich poczestowac czyms

Gość ghghhjffdd
Po grobach chodzicie???????????????????

Gość recipe for disaster
jakbym mieszkala sama to bylby dzien jak codzien ale rodzina tak robi co rok i to wlasciwie jest tam jakas tradycja rodzinna, a poza tym mysle ze duzo ludzi w ten dzien ma gosci lub ida w gosci i jedza cos lepszego. a mi to nie jest na reke bo jestem na diecie! moja silna wola nie jest silna bo kocham sernik:(

Gość nie po grobach....
nie mozna sie przejezyczyc>?

Gość allapap
u mnie tez zjezdzaja sie goscie na 3 dni i co mam ich nie ugoscic? z niektrorymi widzimy sie 1 lub 2 razy do roku i taka jest tradycja placki tez sie piecze

Gość dfbhf
to nie święto zmarłych, ale Wszystkich Świętych tak w ogóle. U mnie chodzi sie na groby,ale zadnego specjalnego jedzenia a tym bardziej ciast. Przeciez to nie Boze Narodzenie czy Wielkanoc!. Zreszta smutne swieto

Gość tez się spotykamy w rodzinnym
gronie ale na kawę bo nikt nie ma czasu siedzieć i gotować obiadów. Chodzi o to żeby odwiedzić cmentarze, pomodlić się, powspominać zmarłych. Na wyżerkę w rodzinnym gronie to się spotykamy w święta Bożego Narodzenia.

Gość jkjkgdcx
co regon to obyczaj pelno dziecaikow pzryjezdza wiec dla nich jakies ciata sie piecze

Gość retrta
ja nie mam czasu na jedzenie , wtedy

kurwa jasna, ludzie już od wczoraj zapychają markety, jakby conajmniej mieli asię na kwartał do schronu udac! a to tylko jeden dzień. kaczka? bigos... ludzie sa pojebani. ja kupie najwyzej jeden maly chlebek wiecej i piwo, bo na stacje mam za daleko.

Gość ja nie moge,,,,, hah
dokładnie ludzie sa dziwni 1 dzien a oni jak na miesiac a potem na ksfe bedzie - odchudzam sie!

Gość rtzu8cxcvbvnm,
rano na groby ,potem obiad taki lepszy ,kawa ciasto, na kolacje bigos. rodzina bedzie:)

może nie, ze diety. ale wczoraj specjalnie pojechałam pod wieczór do marketu-ot na wycieczkę:P co tam się działo. kobiety po kilogramie schabu/karkowy na to jeszcze kurczak, 2 pasztetowe. bozuuniu! sraj tasme u kazdego w koszyku widzialam. te slodycze, aromaty do ciast, proszki do pieczenia, maki i gotowce z gellwe/ i idzis beda caly dzien zapierdalalaly, zeby jutro dobic te zmeczone nogi w nowych kozakach zimowych-bo przeciez trzeba pokazac nowe buty i kurtke:D u nas tez bedzie rodzina. -polamie tabliczke czekolady i paluszki do kubkA;]

Gość rtzu8cxcvbvnm,
kciukiem--- ---- wyrazy wspolczucia , fajna patologia

a patologia, bo co? bo nie zrobie spożywczej wystawy? poza tym jak ironii nie załapałaś, to lepiej siedź cicho. odwiedzi mnie w moim kroolestwie rodzina-tak mysle. ale niech se ze lba wybija, ze czymkolwiek niewidaodmoczym ich ugoszczę.

Kciukiem, wszędzie jest to samo :) Wystarczy jeden dzień wolnego i ludzie zaopatrują się jakby co najmniej miesiąc mieli nie mieć dostępu do jedzenia :D Rozumiem jak do kogoś rodzina się zjeżdża, ale tych co widzę to robią zapasy dla siebie.

ale u mnie nie ma takiego zwyczaju! jest owszem u mojego chlopaka-ale on ma bardzo liczna rodzine, wioec wiadomo, że zarcia musi być więcej. tak samo w inne święta. moja mama od zawsze stawiała ciasto na stol, czekoladki-koniec! no chyba, ze brat z zona przyszedl, wtedy jedli obiad, bo brat teskni za nimi.

U mnie nikt nic nie stawia. Rano idzie się na cmentarz i dalej dzień jak co dzień. Chociaż wiem, że u mojego chłopaka też raczej jest obiad jakiś wspólny, bo rodzina liczna.

tylko ciekawe, dlaczego zostałam nazwana patologia. niech sie nikt nie spodziewa, ze mu się miche podstawi. nie nasza wina, że jesteśmy jedyna częścią rodziny, która w miasteczku, gdzie wiekszość naszych została pochowana.

Gość a u mnie jest tak
z siostra mieszkamy kawałek od siebie a brat 60 km drogi grób naszego taty jest w naszym mieście. najpierw z bratowa odwiedzaja groby a później przyjeżdżają na mszę na nasz cmentarz a po mszy rok w rok zawsze jest obiad albo u mnie albo u siostry.jeśli u siostry to jest nas trochę bo siostra z mężem i jego córka z 1 małżeństwa plus 1 lub 2 braci i teściowa siostry do tego dochodzi mój brat z bratową i dzieciakami no i ja z narzeczonym. szwagier z mamą córką i braćmi są na mszy na innym cmentarzu gdzie leży teść siostry a siostra brat z rodziną i ja z narzeczonym u naszego ojca...więc domyślcie się ile idzie żarcia na obiad.nie są to rarytasy ale ilość powalająca. jeśli obiad u nas to jest nas mniej bo tylko my brat z rodzinką a siostra ze szwagrem na kawę tylko wpadają

Gość rtzu8cxcvbvnm,
ja jestem przyzwyczajona ze swieto to swieto, i powinno sie rodzine ugoscic a nie przeliczac na pieniadze. zreszta mam cudowna rodzine i kazde spotkanie z nimi to jedna wielka radosc. nawet zakupy dzien przedtem przyspaza mi radosc i wcale nie odczuwam zmeczenia. w tym momencie juz koncze przypiekanie rold wolowych, czerwona kapuste, ciasto zrobie wieczorem a bigos juz gotowy, wcale nie ma duzo pracy i juz sie ciesze na jutro:)

co to znaczy powinno? gdzie w swiątecznych tradycjach masz napisane, że w święta powinno sie nie wiadomo jak gościc. moja mama typem kuchary nie jest i cieszy sie na ten dzien od tygodnia-bo dziś odpocznie a jutrzejszy poświęci na drugą pracę przed komputerem. a jak wpadnie wujek, to sie ciasto pokroi, bo to akurat u nas jest zawsze, mam siostre słodka dupke

W Wigilię czy Wielkanoc moze i "powinno" się ugościć, ale w święto zmarłych? Co kto lubi. Ciekawe ile znowu nietrzeźwych kierowców policja zatrzyma :)

Gość alajdhjvh
czyli nic maja gos cie nie jesc tak? przyjada na 2 lub 3 dni i mam im dac chleb z masłem? hahahaha dobre

kurwa. jakby u nas miałby ktoś zostac na noc, to moja matke chyba ktos porwał i podstawił inną:D

Gość alajdhjvh
no nie jak ktos przyjezdza ponad 300 km to na polu beda spac ? ale gosciini to jestescie w koncu to rodzina i to z daleka nie widzimy sie na codzien szkoda pisac , niektorzy maja inne pojecie o zyciu itp