Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helooooooo

zakup psa z rodowodem- o co zapytac, co sprawdzic

Polecane posty

Gość helooooooo

hej, planuje zakup pieska pieski rodowodowe, posiadaja metryke i ksiazeczke hodowla zarejestrowana w ZK szczeniaki sa po przegladzie w siedzibie zwiazku o co mam zapytac, zeby potem nie bylo jakichs niespodzianek i zebym nie jechala taki kawal drogi na darmo?

Niech ci prześlą umowę przede wszystkim. Hodowle ze związku kynologicznego mają cholernie niekorzystne umowy. Nie możesz robić NIC ze swoim psem. Dosłownie. Wybierają ci reproduktora, zabraniają wyjazdu za granicę przez kilka lat itp. Dlatego nigdy bym psa ze związku kynologicznego nie kupiła :( Ich psy nie mają nawet dna jak np w Klubie Psa Rasowego a to znaczy, że nie wiesz co kupujesz. Dużo było przypadków podkładania szczeniaków od kundelków.

Popros uprzednio o wzor umowy i przeczytaj i sprawdz czy maja normalne warunki. Zapytaj o badania rodzicow i popros o skan zaswiadczen. W zaleznosci od rasy badania na dysplazje, ataxia, serce czy testy psychiczne. Poszukaj w internecie opinii, sprawdz czy to nie jest hodowla kennelowa czyli taka, ze psy siedza w kojcach bo w takiej ciezko o dobra socjalizacje szczeniat.

Gość helooooooo
to podobno jest taka standardowa umowa kupna ZK

Gość helooooooo
a o co chodzi z tym przegladem? czy te psy dostają tam jakies punkty czy cos? czy po prostu jest tylko adnotacja ze są wolne od wad?

Przeglad miotu to sprawdzenie stanu fizycznego szczeniat, zgryzu, jader itd. mozesz na zyczenie dostac kopie protokolu przegladu. Jesli piesek ma jakies wady np. zgryzu czy zalomek na ogonku, cokolwiek co wyklucza jego kariere wystawowa to jest to odnotowane w metryce jako ''niehodowlany''. Z tego co wiem w umowie jest mowa o tym, ze hodowca sprzedaje zdrowego psa i bez wad (jesli chcesz psa na wystawy) i w razie gdyby sie okazalo, ze pies jednak ma jakas wade wykluczajaca to mozesz sie domagac zwrotu kosztow itp. ale to dlugi temat. Napisz przypomek hodowli, moze znam, pisz na mail jesli chcesz.

Gość helooooooo
a gdzie mam znalezc maila? :)

Gość helooooooo
jestes Mycha? zapodaj maila

Gość helooooooo
dzieki, wysłałam Ci link do ogloszenia z pieskami

Gość helooooooo
i jak Mycha? jakieś wątpliwości?

Gość helooooooo
no to na mailu

Gość dddddddddwe
nie kupuj ze zwiazku kynologicznego kupilam sobie spaniela z dysplazja

Gość werka1982
wspolczuje ZK nie jest dobry

Gość gość
Jakies opinie i hodowli Hajko Nerita?

Gość gość
ja kupiłam psa z rodowodem berneńskiego psa pasterskiego z hodowli w lubajnach FCI w ostróda I rodzice wolni od różnych wad i sunia okazało się że ma takie wady dysplazję stawu łokciowego w dwóch łapach taką że weterynarz złapał się za głowę w jednej łapie to aż w dwóch miejscach.Miała już jedną operację na jedną łapę za cztery tygodnie będzie druga koszt 1000zł +400 zł leki i wizyty ale najgorzej że to jeszcze szczenię 8 miesięcy i już nigdy nie będzie sprawna[ a przecież ma rodowód to powinna być bez wad]. ja uważam że nie ma znaczenia czy ma rodowód czy też nie bo te z rodowodem często mają wady,a płaci się za to grube pieniądze.

Gość gość
zadzwoniłam do hodowcy i ją poinformowałam o sprawie i pani obiecała pomóc

Gość gość
zadzwoniłam do pani hodowcy i obiecała pomóc

Gość gość
Polecam sprawdzać kilkukrotnie miejsca, w których chcecie kupić psa ,bo można róznie trafić! Ja natrafiłam ( z polecenia kolegi) do http://chimerabulls.pl/ hodowli psów rasy Buldog, strasznie chciałam mieć takiego psa , o całą ‘formalność’ jestem spokojna, właściel należy do związku Kynologicznego w Polsce, w dodatku spodobało mi się jego profesjonalne podejście do klienta, wszystkie psy sa z rodowodem!