Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaksiędotegozabrac????

odcisk na stopie- w środku stopy

Polecane posty

zrobil mi się odcisk ale nie jest on na zewnątrz tylko jakby w środku stopy taki korek nie wiem jak to nazwać. On jest umiejscowiony na śródstopiu. Może macie jakieś sposoby jak to spróbować usunąć domowymi sposobami

Gość Adaa Adaa 88
albo kurzajka/brodawka

Jednym z kilku domowych sposobów na usuwanie odcisków jest macerat z łupin cebuli. Aby go przygotować należy obrać kilka dużych cebuli, dla uzyskania niezbędnych łupin. Te ostatnie wkładamy do słoika, zalewamy octem i odstawiamy na dwa tygodnie (aby wyciąg zachował wartościowe substancje nie należy go podgrzewać i powinno się go chronić przed słońcem). Po upływie wymaganego czasu, warstwę łupin nakładamy na odcisk i zawiązujemy bandażem, pozostawiając okład na noc. Zabieg powtarzamy kilkakrotnie. Warto pamiętać, że w razie pojawienia się przebarwień na skórze (co jako możliwy efekt uboczny nie powinno nas zniechęcać), wystarczy kilkakrotnie przetrzeć te miejsca plasterkiem cytryny- skóra szybko odzyska naturalny kolor. Kolejną bronią jest czosnek, stosowany na dwa sposoby. Można ukroić plasterek, odpowiednio go przyciąć (proporcjonalnie do wielkości nagniotka), przyłożyć do zmienionego miejsca na skórze i zakleić plastrem, pozostawiając tak przygotowany opatrunek na kilka dni. Zachowanie proporcji w dopasowaniu wielkości czosnku jest bardzo ważne, ponieważ jego bardzo silne działanie może podrażnić zdrową skórę (dlatego też warto ją zabezpieczyć kremem lub balsamem nawilżającym). Innym sposobem jest zastosowanie wyciskanego czosnku precyzyjnie przyłożonego do nagniotka i zawiniętego na noc bandażem. Niektórzy walczą z odciskami kuracją propolisową- ugniatamy grudkę kitu pszczelego, do momentu kiedy stanie się na tyle plastyczna, że będziemy mogli przyłożyć ją dokładnie na bolące miejsce. Dalej postępujemy podobnie jak w przypadku plasterka czosnku: zawijamy bandażem, pozostawiamy na noc i powtarzamy zabieg parokrotnie. Jeżeli odciski nie są zbyt głębokie możemy- po dokładnym namoczeniu- zetrzeć je pumeksem lub delikatnie usunąć skalpelem kosmetycznym lub ścinaczem do zrogowaceń naskórka dostępnym w aptekach (do usuwania zrogowaciałej skóry, delikatnie ścinając warstwami stwardniałą skórę)- ten mechaniczny sposób należy analogicznie powtarzać co kilka dni. Należy być jednak bardzo ostrożnym, aby uniknąć zranienia i nie pogorszyć dotychczasowej sytuacji. W aptekach dostępne są specyfiki tworzone na bazie kwasu salicylowego, kwasu mlekowego i mocznika, które są wiodącymi środkami stosowanymi w tego typu problemach (rozmiękczają odcisk, dzięki czemu staje się on łatwy do usunięcia). Zacznijmy od plastrów na odciski (np. Scholl „Hydra gel, Johnson&Johnson „Compeed, Viscoplast „Miniderm, Salvequick - wybór firmy w zależności od grubości naszego portfela). Plastry są elastyczne, cienkie, dyskretne (bezbarwne lub w kolorze skóry).Są tak zaprojektowane, aby nadmiar wilgoci z rany mógł swobodnie odparowywać. Plaster jest także ochroną przed brudem i bakteriami. Przed zastosowaniem, dla uzyskania jak najlepszych efektów, radzę wymoczyć skórę i dokładne ją osuszyć przed zaklejeniem. Plastry powinno się zmieniać co dwa- trzy dni lub gdy same zaczną się odklejać. Żele i płyny: Scholl „żel do usuwania kurzajek, brodawek i odcisków, Acerin „płyn na odciski, ABE „płyn na odciski. Żele i płyny nanosimy na odcisk załączonym aplikatorem (w razie jego braku warto posłużyć się wykałaczką), mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowej skóry(!). Odczekujemy parę minut do wyschnięcia. W zależności od informacji zamieszczonych na ulotce danego produktu, zalecone zostanie kilkakrotne, warstwowe posmarowanie odcisku, a po kilku dniach jego ściągnięcie lub analogiczne powtarzanie czynności „posmaruj, poczekaj kilka godzin, zetrzyj zrogowaciały naskórek podczas moczenia w ciepłej wodzie. Składniki tych preparatów wysuszają i złuszczają odcisk już po kilku dniach stosowania, działając jednocześnie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicznie. Kremy i maści też służą nam pomocą (SVR Xerial, SolcoKerasal, Elacutan, Keratolysin). Produkty te działają rozmiękczająco, uelastyczniają skórę oraz przeciwdziałają rogowaceniu naskórka. Regularne stosowanie kremów pielęgnacyjnych (np. firmy Lirene czy Vichy do stóp przesuszonych), maści (Dernilan- na zrogowacenia), scrubów/ peelingów do stóp (np. cieszący się dobrą opinią scrub firmy Avon) pozwoli nam skutecznie zapobiegać podobnym bolesnym problemom z naskórkiem.

dokładnie to jest chyba nagniotek:) muszę jutro wybrać sie do apteki. Zastanawiam się czy nie spróbować wymoczyć tego w szarym mydle i podłubać jak się da;) a jak nie to jaki środek kupić??? co polecacie szczególnie na nagniotki? bo to u mnie dopiero zaczyna się "robić" nie jes takie duże i dokuczliwe

Gość hdhdsa
Miałam odcisk na pięcie, taki ze przez pół roku nie mogłam na niej chodzić. Kupiłam płyn Abe na odciski i stosowałam ściśle według instrukcji - pomogło, skutecznie.

Szczerze Kochana z moich obserwacji wynikło, że dużo osób chwali płyn Abe na odciski :-) Ewentualnie krem, który zawiera w składzie mocznik. Smarujesz stopy na noc tym kremem i zakładasz skarpetki specjalne :-p

dziękuję;) jutro zadziałam:)

Gość stein
usunelabym to u kosmetyczki... tez w tym miejscu mam "twarda" skore z chodzenia na bocasach

Gość Sandra

Dziewczyny odciski na stopie najlepiej usuwać u podologa. Ja próbowałam robić to kiedys u kosmetyczek ale zdecydowanie odradzam - szkoda czasu pieniedzy a efekt niewidoczny. U mnie kiedy tylko pojawiaja sie odciski chodze do sprawdzonej przychodni Centrum Stopy - Lutomierska 65. Zawsze mam stopy zrobione tak jak chcialam plus otrzymuje zawsze wskazania jak samodzielnie pielegnowac stopy w domu. Polecam !