Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominika1227

ulewanie się u niemowlaka

Polecane posty

Gość Dominika1227

witam, mam 3,5 miesięcznego malucha, który od ukończenia 1 miesiąca jest karmiony mlekiem modyfikowanym. Zazwyczaj po jedzeniu ulewa mu się nagle i w dużej ilości, jest to mleko połączone ze śliną, a nawet przydarza mu się to 2h po jedzeniu. Maluch przy tym nie płacze, a często nawet się śmieje. Dodam, że jest to bardzo energiczne dziecko, które cały czas porusza rączkami i nóżkami. Czy są to wymioty i jest to oznaka jakiejś choroby? Poroszę o porady. Z góry bardzo dziękuję.

Gość nowy zapach lata
wymioty to nagły chlust pod cisnieniem, na większą odległosc u nas na ulewanie pomogło czeste podnoszenie do odbijania (kilka razy podczas karmienia) i po karmieniu, układanie główki wyzej, np na poduszce klin, lub uniesionym materacyku. moja pierwsza córka ulewała do 6 miesiaca zycia (a w 2 miesiacu zdiagnozowano u niej skazę białkową-włąsnie po wymiotach), zmienilismy jej mleko i dp pół roku jeszcze ulewała często. teraz mam syna który ma 3 miesiace, nie ma skazy, ale własnie czesto ulewał jesli mu sie nie odbbiło porządnie.

Gość Dominika1227
jemu się zawsze porządnie odbija i to nawet kilka razy, ale często wylatuje mu z buzi nawet na odległość do połowy bluzki. Dzieje się tak tylko w dzień, kiedy jest ruchliwy, w nocy, kedy śpi nidgy mu się tak nie zdarzyło. Martwi mnie to, że dzieje mu się to często i dość dużo wypluwa. Ładnie przybiera na wadze i jest pogodny. Czy powinnam się z tym zgłosić do lekarza?

Gość No to może...
Powinnaś iść do lekarza. Mojej koleżanki synek tak miał, zmieniła mleko na pepti i wszystko się uspokoiło. Tylko dziwne że w nocy mu się to nie zdarza. W każdym razie poradź się pediatry.

Gość nowy zapach lata
tez mysle ze powinnas o tym powiedziec lekarzowi ja bym zmieniała na bebilon comfort - dla dzieci duzo ulewających, bo pepti jest na kolke chyba :), są tez jakies zagęstniki do mleka moja córa tez w dzien tylko ulewała, i to duzo, tak ze całą bluzka była mokra. po pół roku jej przeszło nie martw sie na zapas jesli mały dobrze przybiera na wadze i nie wykazuje oznak odwodnienia (zapadnięte ciemiączko, lub jak ucisniesz skóre małego palcem, to potem pozostaje przez chwile biały slad), tylko poradź sie dobrego lekarza. moze ma niedojrzały układ pokarmowy. jestem pewna ze z czasem to sie unormuje

Gość Dominika1227
no on jest na bebilonie 1. I jeszcze jak je, to mu wycieka z buzi, tak łapczywie je

Gość Dominika1227
no on jest na bebilonie 1. I jeszcze jak je, to mu wycieka z buzi, tak łapczywie je

Gość nowy zapach lata
sądzę ze ma za duzą dziurke w smoczku, nie nadąża przełykac, nałyka sie powietrza...i myslisz ze wszystko odbije, a jednak moze costam jeszcze pozostaje w brzuszku i potem wylewa mu sie mleczko z buzi razem z powoetrzem

Gość nowy zapach lata
spróbuj zmienic bebilin 1 na bebilon comfort. on jest gęsciejszy i moze przy tej dziurce w smoczku bedzie w sam raz leciało. mój tak łykał powietrze jek go karmiłam butelką TT ze smoczkiem 2, ale juz przy butelce aventu +smoczek 2 jest inaczej. widocznie dziurka dziurce nie równa:)

Gość Dominika1227
ma butelkę lovi i teraz smoczek do niej slow 3+, wcześniej miał mini 0+, to jak go miał około 3 miesiąca to się denerwował, bo szybciej ssał, a mało mu leciało, dlatego zmieniliśmy na większy. Zauważyłam, że dopóki leży spokojnie to nic mu się nie ulewa, a zaczyna wariować nózkami i rączkami to wypluwa. Dziękuję za pomoc i porady

Gość tetrowa z dziurą
a wiesz ze mój tak miał jak piszesz.... dopóki lezy skokojnie to jest ok, a jak zaczyna wierzgac to zaraz z pyszczka mu leciało okazało sie za własnie zaczyna wierzgac jak mu powietrze w brzuchu przeszkadza, wiec brałam go do odbicia nawet po kilka razy podczas jednego karmienia. w miare pomogło. a juz całkiem zniknelo ulewanie jak zmieniłam mu butelke

Gość emcekwadrat
Mojej córeczce na ulewnie pomogło mleko bebilon AR. Ulewanie minęło jak ręką odjął. My byliśmy u lekarza. Powiedział że przybiera prawidłowo. Ulewsnie nie musi być oznaką choroby, ale może wynikać z niedojrzalości układu pokarmowego.

moja też chlustała po 2 godz była na nutramigenie, obecnie jest na nutramigenie AA. Jeśli bardzo często ulewa mocno mlekiem poszłabym do pediatry.

Gość Dominika1227
Właśnie jak leży spokojnie i śpi to nic mu się nie ulewa, jest bardzo ruchliwy i jak bardzo się wierci to mu się ulewa. dziękuję bardzo za pomoc, przy najbliższej wizycie porozmawiam o tym z lekarzem.