Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arutla

aborcja

Polecane posty

Gość arutla

Witam, mam pytanie dotyczace aborcji, byc moze sie orientujecie. Czy w przypadku ciazy, ktora zagraza zyciu matki, placi ona sama za zabieg?

Gość To zależy ...
Raczej nie, sądzę, że nie.

Gość arutla
na pewno wg prawa zabieg taki jest refundowany? w praktyce za darmo nie zrobi ale chodzi Ci o zwyczajna lapowke, tak?

Gość To zależy ...
Nie słuchaj, to nie możliwe. Jeżeli ciąża zagraża życiu kobiety zabieg na pewno wykonuje się w szpitalu. Idź do lekarza, on cie dokładnie powinien poinformować.

Legalnie i bezplatnie mozesz dokanac aborcji gdy ciaza jest z gwaltu, lod uszkodzony badz zagraza zyciu matki. Czyli wedlug prawa masz prawo do legalnego i bezplatnego zabiegu, a w praktyce to no coz...:O Nie zawsze lekarze tak chetnie sie tego podejmuja.

Gość To zależy ...
Żadnej łapówki, omg, za co???!!! Każdy lekarz ma obowiązek wykonania takiego zabiegu i to jeszcze w placówce państwowej.

Gość dfdff
bo wiedzą, że jak odmówią, to taka kobieta przyjdzie do nich ale prywatnie,

Gość ale idiotyzmmmm
ale numer, ok. 30 lat temu aborcja była legalna przez kupę lat i nikt za to nie mial grzechu i szedł do nieba za usunięcie ciąży/ciąż, a raptem teraz to grzech. Co za durne tłumaczenie

Gość To zależy ...
Ewelina, co ty gadasz za bzdury, że: ""Nie zawsze lekarze tak chetnie sie tego podejmuja."" Prowadzisz prywatną praktykę lekarską, czy może chcesz komuś zwerbować pacjentkę?? Jestem w szoku, jak można udzielać takie rady, masz nieczyste intencje!!! Ona ma zagwarantowany prawnie bezpłatny zabieg!!

durne to jest uwazanie zarodka za czlowieka:O Gdzies ostatnio ogladalam w TV jakis program gdzie padlo pytanie czy zarodki powinny miec takie same prawa jak ludzie:D

Gość ewelina nikt cie nie pytal
o definicje czlowieka kobieto wyloozuj!

sluchaj nie wiem na jakim swiecie ty zyjesz, ale jesli nie slyszalas o aferach w Polsce gdy wlasnie lekarze nie robili aborcji dla kobiet, ktorym ciaza zagrazala zyciu badz tym z gwaltu to gratuluje zycia w utopii. Glosna sprawa Alicji Tysiac, 14 latki zgwalconej nic ci nie mowi? A to tylko kilka z licznych przypadkow:O

Gość arutla
wiem ze jest legalna aborcja z takiego tytulu i wg mnie tym samym powinna byc nieodplatna, ale wolalam zapytac, bo jak wiadomo w tym kraju wszystko jest mozliwe ;) dzieki wielkie za odpowiedzi

Gość zaden argument
ale dziewczzyno nie o tym byl temat i pytanie wiec nie musisz sie madrzyc.nic nie wspominamy o gwalcie czy nieletniej matce

Gość Gtmdgjda
kiedyś koleżanka moja była w podobnej sytuacji i to bylo tak że była gdzieś kierowana na zabieg tylko że ona była w ciąży z gwałtu i prokuratura wyznaczyła szpital w którym dokonano zabiegu. wiesz dokladnie nie pamietam ale musisz mieć zaświadczenie i lekarz który je wystawi skieruje cię dalej

Gość Faktycznie żaden argument
Ona się nie mądrzy, tylko pisze jak jest. I nie, nie każdy lekarz ma obowiązek wykonać taki zabieg - może powołać się na klauzulę sumienia (radzę poczytać, jak ci to nic nie mówi) i odmówić aborcji. Zadziwiające, u jak wielu lekarzy cichy głos sumienia zostaje skutecznie zagłuszony szelestem banknotów :o. Do autorki - w takim przypadku aborcja przysługuje zupełnie legalnie. W praktyce możesz mieć problem ze znalezieniem lekarza, którego sumienia niczym nie trzeba będzie "zagłuszać" :o.

Gość arutla
ta sytuacja nie dotyczy mnie tylko znajomej, ktora jest w ciazy zagrazajacej zyciu i potrzebuje 1500 zl na zabieg. Jak mowilam wydaje mi sie ze nie powinna ona za to placic, Wy to potwierdzacie i teraz nie wiem czy to jej lekarze kit wciskaja czy ona mnie...

Gość arutla
w przypadku zalatwienia sprawy "zagłuszania" sumienie trzeba by sie zapewne udac do sadu, tylko to znowu czas leci...nie wiem co o tym myslec. tylko ze gdyby chodzilo o lapowke to by pewnie powiedziala..

wspomnialam jedynie, ze lekarze nie bardzo chca za darmo wykonywac, bo wtedy staja sie nagle wierzacymi katolikami:O Nie wiem gdzie tu madrzenie sie, odpowiedzialam jedynie na czyjs post gdzie ktos mi zarzucal, ze to nieprawda co pisze.

"Zagłuszanie" to nic innego jak łapówka - bo kiedy aborcja jest legalna, to nic nie kosztuje. No i brzmi absurdalnie tłumaczenie koleżanki, że cena za uratowanie jej życia wynosi 1500zł. Sorki, ale przestaję wierzyć, że ciąża naprawdę jej zagraża - raczej dziewczyna jej nie chce. To tak jakby lekarz powiedział "Ktoś Panią zgwałcił? Prokuratura wydała zaświadczenie, że tak było. Rozumiem, że nie chce Pani tego dziecka, to musi być straszna trauma. Zapłaci Pani 1500zł i wykonamy zabieg".

Gość a co mi tammmmm
a to prokuratura może sobie ot tak wydać zaświadczenie na podstawie tylko powiadomienia, że np. zostałam zgwałcona bez wszczynania postepowania sądowego. Jeżeli tak to po niedzieli idę po to zaświadczenie

w przypadku zagrozenia zycia kobiety specjalista powinien wypisac zaswiadczenie i z tym zaswiadczeniem kobieta moze sie udac na legalna aborcje.

a co mi tam - idź :D, zgłoś gwałt, przyjmą zawiadomienie, wystawią zaświadczenie że zgłosiłaś. A jak się już wyda, że to jakaś bzdura, będziesz odpowiadała karnie za zgłoszenie niepopełnionego przestępstwa, wprowadzanie w błąd organów ścigania, sprawstwo kierownicze aborcji (tak to będzie traktowane). Enjoy :D.

Teoretycznie według prawa zabieg taki powinien zostać bez dyskusji i bezpłatnie... a w praktyce wygląda to tak jak w przypadku 18 latki, o której słuchałam dziś w tv, która 4 lata temu została zgwałcona w wyniku czego zaszła w ciążę i w kilkunastu szpitalach odmówiono jej aborcji! Wtrącał się kościół i potępiał 14 letnie dziecko za to, że chce usunąć te ciążę. jakby mało przeszła :/ teraz po 4 latach procesu państwo Polskie wypłaci jej 30 000 euro odszkodowania i pokryje koszty procesu. Ale tego co przeszła przez te 4 lata chyba żadne pieniądze jej nie wynagrodzą...

Gość hdhdsa
odszkodowanie to ....... 450 000 euro a nie trzysta i jeszcze jest kara na rzecz czegoś tylko nie pamiętam czego. Temat dotyczy zagrożenia życia, a nie przemocy.

Są trzy przypadki, w któych w Polsce kobieta powinna móc legalnie i bez problemu mieć zrobioną aborcję, wszystko jedno jaką sytuację się tu rozpartuje - czy zagrożenia życia czy przemocy. W obydwu przypadkach powinno być o aborcję łatwo i w obydwu nie jest.

Gość arutla
Ale pomijajac dywagacje na temat tego czy powinno byc legalne czy nie i czy lekarz bedzie sie zaslanial sumieniem czy nie, to na dzien dzisiejszy aborcja w przypadku zagrozenia ciazy jest legalna i bezplatna, zgadza sie?