Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieidacanacmentarz

Nie ide na cmentarz!

Polecane posty

Gość nieidacanacmentarz

Wszyscy sie znowu rzuca jak chołota jakby tylko raz do roku cmentarz otwierali :O NO tak! zapomnialam ze trzeba zaprezentowac nowe futra i kozaki.

Gość nieidenacmentarz
zostane w domu i bede przymierzala męskie stringi przed lustrem

Gość Czesio z Wrocławia
Też nie byłem, zobaczyłem fotki i mi się odechciało :D http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/689721,wszystkich-swietych-sprawdz-co-sie-dzieje-na-wroclawskich,id,t.html?cookie=1 Moja rodzina była, więc git. Ja pojade kiedy indziej. :classic_cool:

ja już od kilku lat nie obchodzę tego święta :D jest to dla mnie dzień wolny przeznaczony na pełen relaks i wyjebanie na wszytsko i wszytskich :classic_cool:

Gość nieidacanacmentarz
Dla mnie święto równie idiotyczne i sztuczne jak Walentynki. PO prostu swieto handlowcow ktorzy wyprzedaja wianki, znicze itp. I co mi to da ze postoje 30 minut przy grobie? :O

Gość jakbyście byli wierzący
to byście wiedzieli że w taki dzień jak dziś można wymodlić nieporównywalnie więcej łask zbawienia dla nieżyjących niż pozostałe dni w roku i dlatego jest tyle ludzi na cmentarzu. Ale wy nie jesteście wierzący więc nie wypowiadajcie się w temacie który was nie dotyczy

Gość nieidacanacmentarz
JA jestem wierzaca ale w to swieto nei wierze 🖐️ Jakie laski? :O Skoro juz nie zyja to po co im laski? To swieto to chyba tylko w polsce a jego obchody sa znane: Ubiore futro i kozaki a potem pokaze sie na cmentarzu! A co! Stac mnie! NIech wiedza :O Rewia mody i smiech na sali.

Gość nieidacanacmentarz
A pozatym to jest Tylko swieto katolickie, a ja jestem chrzescijanka, ale nei katoliczka.

Gość jakbyście byli wierzący
Cóż są wierzący i są "wierzący". Ot i cała tajemnica. Jak ci cmentarz nie pasuje to nie choć. Twoje życie twój wybór.

Gość mammamusią
He he też nie jestem katolicka ale chrześcijanka:) ją dwa lata temu nie byłam na cmentarzu bo miałam tygodniowe dziecko a w tym roku autko nawalilo mąż w pracy a mieszkamy u teściów i nie pójdę do obcych których nie znam na groby:) choć bym wolała jechać że względu na to żeby odwiedzić rodzinę moja niż isc na cmentarz co mogę zrobić w inny dzień a nie dziś na pokaż mody.

to jest dzien nie dla kwiatkow nie dla wiankow tylko w tym dniu wspomina sie rodzine i znajomych ktorzy odeszli i to dla nich sie robi ...dla ich pamieci ....kladzie sie na grobie swiatelko bo w nich kiedys sie takie swiatelko tez tlilo....jak bedzie starsi zrozumecie po co jest tradycja ...jestescie mlodzi dla tego was to nie obchodzi

Gość n nfgyewdfgfbgvrb
ja tez nie ide

Gość ,mnbvcxedfgh
Nie ejstem wierzaca, ale chodze znicza zapalic na gornbie mojego dziadka, tak jako moja pamiec , a nie ze jakies to jest katolickie swieto Wiara mnie nie obchdzi bo jej nie mam w sobie, ale siweczke zapalic w tym dniu warto, jest tak pieknie na cmentarzu o 20 jak nigdy w innej porze roku

Gość zmarłli w moim sercu
miauczydelko-ja o swoich zmarłytch mysle w ciagu roku i nie musze palic swieczek i kupowac kwaitków na ich groby,bo im to jest niepotrezebne w ogole. Mysle o zmarłych nie tylko pozytywnie,bo nie ejstem z tych,co uwazaja,ze o zmarłych albo dobrze,albo wcale sie nie mówi. Pamietam te dobre,ale takze te złe chwile.

Gość n nfgyewdfgfbgvrb
ja jak moge to ide na grob bez wzgledu na to, jaki jest dzien

Gość mnbvcxedfgh
ale w zadnym dniu w roku nie jest tak pieknie i mistycznie jak na wieczor wlasnie 1 list.kiedy tyle zniczy se pali

Wole sobie kupic 2 kg winogron niż świeczkę i kwiatka na grób . I wiem,że moi bliscy,którzy mnei kochali i umarli nie byli by z tego powodu źli,bo im te stroiki nic nie dadza,a mnie i mojej rodzinie witaminy do zycia sa potrzebne. Mam kolezake,która w tamtym roku taka biede miałą,ze po smietnikach chodziła ,ale na groby swoicxh rodziców kupiła kwiaty i swieczki,zamiast sobie lupic owoce na zdrowie.

mnbvcxedfgh,no jasne i potem jest z tego powodu mnóstwo smieci.

miauczydelko - wcale nie chodzi o to, że takie światełko się w nich paliło. Tak w ogóle to na cmentarze powinno się chodzić 2 listopada, w Zaduszki. To wtedy wypada tak naprawdę Dzień Zmarłych... A znicze to bardzo stara tradycja, wierzono, że ich światło wskazuje drogę duszom do nieba.

Ja jużbyłam, w zeszłym miesiącu :) I pewnie za jakieś 2-3 miesiące odwiedzęponownie

miauczydelko - wcale nie chodzi o to, że takie światełko się w nich paliło. Tak w ogóle to na cmentarze powinno się chodzić 2 listopada, w Zaduszki. To wtedy wypada tak naprawdę Dzień Zmarłych... A znicze to bardzo stara tradycja, wierzono, że ich światło wskazuje drogę duszom do nieba.

miauczydelko,a na cmentarz mozna nie chodzic w ogole,oby tylko zmarłego miec w sercu i nie przesadzac z idealizowaniem tego zmarłego po smierci.

Gość Julia244324244
A ja zawsze chodze mimo ,że nie jestem nawet zbyt wierzaca... Może to dziwne ,ale mimo to nie wyobrazam sobie nie obchodzic pewnych koscielnych swiat jak Wielkanoc , Wszystkich Świetych czy Bozego Narodzenia....

Gość Julia244324244
a ,że nie jestem wierząca tak naprawde to nie chodze do kościoła zwykle tylko właśnie na jakieś swieta czy sluby. A tak to nie chodze ,ani do spowiedzi tez w ogole

Gość nie pojdziecie do zmarłych
wiec oni przyjda do was :)

Gość nie pojdziecie do zmarłych
co tak temat sie skonczył, czyzby wszyscy pognali na cmentarz? :)

Gość ktoś tam napisał ..
"miauczydelko,a na cmentarz mozna nie chodzic w ogole,oby tylko zmarłego miec w sercu..." A na innym topiku narzekają że cytuję "zapuszczone groby na cmentarzu, chwasty ponad 2 m. pomniki czarne z brudu! Dookoła syf" Jak widać kafeterianom nigdy nie dogodzi. I tak źle i tak niedobrze

ktoś tam napisał .. bo groby powinny byc takie,że tylko tabliczka była by,a wokoło trawa i wtedy zarzadca cmentarza opiekowałby sie cmenatzem i nie było by kłopotu ,ze groby zaniedbane. A propos pominków czarnyuch z brudu,to uwazam,ze nie ma co nad nimi unbolewac,bo to brud normalny,od czynników atmosferycznych.

Gość znowu w zyciu mi nie wyszlo;
ja tez nie poszlam,mam kilka powodow,al epojde w inny dzien jak juz wszysko bedzie ok..tak naprawde dzien w ktorym sie idzie niczego nie zmienia.ogolnie zawsze bylam przeciwna standartom ,zawsze ide pod prad..nie bede tlumaczyc czemu,bo to dluga histora ,ja po prostu cale zycie musze walczyc z wiatrakami jak don kichot