Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odwtócona

skromny kościelny i huczny cywilny

Polecane posty

Gość odwtócona

Powiedzcie co myślicie,my mamy duże rodziny i zrobienie normalnego całonocnego wesela to zbyt duży koszt jak dla nas.Pomyśleliśmy że moglibyśmy wziąść skromny kościelny tylko z udziałem rodziców i rodzeństwa potem obiad w domu a wieczorkiem ok 18 ślub cywilny w plenerze z udziałem wszystkich gosci i całej rodziny ,szwedzki stół z przekąskami,na gorąco bigos i pieczenie kiełbasek ,ciasta napiekłyby kolezanki z pracy ,byłby też wiejski stół bo sami zrobimy wyroby,mamy kilka świnek,na wszelki wypadek wynajęlibyśmy namiot jakby była brzydka pogoda

Gość odwtócona
bo cywilny moze być w plenerze a z kościelnym gorzej

ale ślubu kościelnego nie dostaniesz bez cywilnego, jaki problem mieć w kościele ślub o godz 18 i później dojechać na ten plener, jeżeli chcesz wszystko w plenerze to tylko ślub cywilny,

Gość dorociczka
mylicie się dziewczyny ,można dostać ślub koscielny bez cywilnego

Gość dorociczka
Prawo Kanoniczne przewiduje taką możliwość. Kodeks Prawa Kanonicznego nie zawiera co prawda konkretnej normy, ale reguluje to "Instrukcja dla księży dotycząca małżeństw konkordatowych" z 15 listopada 1998 roku, która mówi "Jeżeli nupturienci nie zawarli małżeństwa cywilnego, a chcą zawrzeć małżeństwo kanoniczne bez skutków cywilnych, sprawę należy przedstawić Ordynariuszowi miejsca, podając powody takiej decyzji nupturientów, celem uzyskania stosownej zgody. Podobnie należy postąpić, jeżeli narzeczeni przyrzekają, że skutki cywilne dla swojego małżeństwa kanonicznego chcą uzyskać przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego dopiero po zawarciu małżeństwa w Kościele." Należy takowe pismo napisać do biskupa diecezjalnego właściwego dla stron, zawierając prócz prośby również jej dokładne uzasadnienie. Mgr lic prawa kanonicznego Małgorzata Baran

Gość sxxsfxsfsf
za bardzo kombinujesz

Gość też m się tak wydaje
Ja pier....le... co za idioci się tutaj wypowiada ją ;D hahaha, nie mogę. "Ślubu kościelnego nie dostaniesz bez cywilnego".. ;D pękłam. Mała lekcja dla wszystkich nieuków : Na dzień dzisiejszy w Polsce zawierając związek kościelny, wiąże się on również z konsekwencjami prawno-cywilnymi. Jest to tzn. ślub konkordatowy. ;) Kiedyś za czasów Naszych rodziców, jeszcze czegoś takiego nie było ;) Być może Pani, która się tutaj wypowiada ma 50 lat, ewentualnie 13 i słucha tego co mówią jej babcie.. w najgorszym wypadku ma 25 i jest głupia jak but.. ;) pozdrawiam