Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BecikowaMama

Kilka pytań o becikowe i dodatek do zasiłku rodzinnego-pomóżcie mamy!

Polecane posty

Gość BecikowaMama

Jakie zaświadczenia i dokumenty muszę dostarczyć ja i mój partner..? wiem tyle, że do tego podstawowego becikowego muszę mieć: -ksero mojego dowodu osobistego -skrócony odpis aktu urodzenia dziecka -zaświadczenie od ojca dziecka, że nie pobrał becikowego na dziecko już -zaświadczenie lekarskie, że byłam pod opieką lekarza przed 10 tygodniem i do końca ciąży a co do dodatku do zasiłku to wiem na pewno że: -moje zaświadczenie z Zus-u o odprowadzanych składkach za rok 2011 -zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2011 -kserokopie naszych dowodów osobistych i teraz pytanie moje: Czy mój partner z racji tego iż pracuje na czarno i jest zarejestrowany w PUP też musi wyciągać z Zus-u i US zaświadczenia? czy wystarczy zaświadczenie, że jest zarejestrowany w PUP? I co jeszcze ewentualnie jest potrzebne oprócz tego co wymieniłam? Zameldowani jesteśmy oboje w dwóch różnych miastach.

Gość BecikowaMama
podnoszę

Gość MłodaMamusia2012
Musi miec zaswiadczenie ze jest zarejestrowany w PUP i wezcie z zusu ile wynosila skladła na ubezpieczenie zdrowotne za rok 2011

Gość BecikowaMama
A z US nie jest mu potrzebne zaświadczenie, że nie wykazuje dochodu za 2011?

Gość MłodaMamusia2012
Tak tak tez jest potrzebne

Może podać dochody, wysokość składki na ubezpieczenia zdrowotne oraz wysokość należnego podatku za rok 2011 na oświadczeniu pod rygorem odpowiedzialności karnej. Wszystkie dane można wziąć z kopii pitu złożonego w us za 2011 r. jężeli takowego nie ma to na podstawie pit-11 od pracownika równie ż można ustalić te kwoty. Jeżeli chodzi o zaświadczenie z pup, też nie wszędzie jest wymagane. Isnieje platforma E-PUAP, gdzie urzędnicy mogą sprawdzić w bazie danych czy dana osoba jest zeczywiście zarejestrowana jako bezrobotny. jeżeli mąż od początku tego roku (2012) jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna, to wykazanie dochodu za ubiegły rok jest tylko kwestią formalności, gdyż traktowany jest jako dochód utracony

Gość BecikowaMama
On jest zarejestrowany jako bezrobotny od końca 2010 roku. Więc dlatego pytam czy musi to wszystko z ZUSu i US wyciągać.

jeżeli nie wykazuje żadnego dochodu za ubiegły rok to również może złożyć takie oświadczenie. wszędzie wpisuje zera bądź -"nie dotyczy". zależy jaki urząd. najlepiej gdyby mąż wybrał się z Tobą. oni na miejscu powinni pokierować jak wszystko powypełniać i mają gotowe druki oświadczeń

Gość Mamajaga
pity 11 za 2011r

Obecnie nawet w Urzędach Skarbowych wiszą ogłoszenia że do świadczeń rodzinnych od roku 2011 prawo pozwala na przedstawianie oswiadczeń pod rygorem odp.karnej

Gość BecikowaMama
Te całe druki mamy w domu do wypisania, ale ja oprócz tego musiałam lecieć do US i do ZUS-u, żeby wyciągnąć od nich zaświadczenia za rok 2011 bo miałam kilka umów zlecenie więc wykazuję dochód. Tak się spieszyłam w tym MOPRze, że nie zapytałam czy mój partner też musi po to się udać do tych instytucji.

Nawet Ty jeżeli miałaś jakiś dochód w 2011 roku nie musisz biegać po zaświadczenia do US i Zus. Mamajaga - prawda. pit-11 zawsze sie przydaje jeżeli mamy doczynienia z niekompetentnym pracownikiem świadczeń rodzinnych, z czym nioestety bardzo czesto mozna sie w Polsce spotkać :/

Gość BecikowaMama
To co mnie to babsko w błąd wprowadziło w MOPR? i nie potrzebnie goniłam się po tych urzędach? bo ona mi wyraźnie powiedziała, że muszę... a czekać na to wszystko trzeba 2 tygodnie.

czy masz: Oświadczenie o dochodach za rok 2011 na zasadach ogólnych? oraz oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenia społeczne i podatek dochodowy? wiem ze takie druki powinni dawać to jest załącznik do ustawy

Gość BecikowaMama
No i PIT też mam dostarczyć i te wszystkie moje umowy śmieciowe też.

Z dniem 1 lipca 2011 r. wejdzie w życie ustawa o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców. Założeniem jest przede wszystkim, aby zamiast udowadniania określonego stanu faktycznego lub prawnego zaświadczeniami, można było przedłożyć stosowne oświadczenia. Ponieważ zmiany obejmują również przepisy z zakresu świadczeń rodzinnych i alimentacyjnych, spowodują znaczne uproszczenie w ubieganiu się o ich przyznanie. Świadczenia rodzinne Ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz ich wypłata następuje na zasadach określonych w art. 23 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Wymagany jest zatem stosowny wniosek, który należy złożyć w urzędzie gminy lub miasta właściwym ze względu na miejsce zamieszkania osoby występującej o świadczenie. Wniosek powinien zawierać dane dotyczące: osoby występującej o przyznanie świadczeń rodzinnych, w tym m.in.: imię, nazwisko, datę urodzenia, numer PESEL, NIP, a w razie gdy nie nadano tych numerów lub jednego z nich - serię i numer dowodu osobistego lub paszportu, oraz dzieci pozostających na jej utrzymaniu, tj.: imię, nazwisko, numer PESEL, datę urodzenia, stan cywilny. Prawo do zasiłku rodzinnego oraz różnego rodzaju dodatków, uzależnione jest od dochodu rodziny, który w przeliczeniu na osobę nie może przekroczyć odpowiednio 504 zł lub - w przypadku gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne - 583 zł. Stanowi o tym art. 5 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Dlatego też do wniosku o te świadczenia należy dołączyć odpowiednio m.in.: zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych każdego członka rodziny, wydane przez właściwy urząd skarbowy, zawierające informacje o wysokości: dochodu, składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu, składek na ubezpieczenie zdrowotne odliczonych od podatku, a także należnego podatku, zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów. Jednakże w związku z wprowadzonymi zmianami do ustawy o świadczeniach rodzinnych, od 1 lipca 2011 r. osoba ubiegająca się o przyznanie świadczenia rodzinnego będzie mogła przedłożyć zamiast zaświadczenia - stosowne oświadczenie. Dotyczy to sytuacji, gdy w postępowaniu w sprawach o przyznanie tych świadczeń wymagane jest potwierdzenie: wysokości dochodu rodziny uzyskanego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, a także uczęszczania dziecka do szkoły lub szkoły wyższej, wielkości gospodarstwa rolnego, wysokości opłat za pobyt członka rodziny w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, okresu, na jaki został udzielony przez pracodawcę urlop wychowawczy oraz okresu zatrudnienia, zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych, niekorzystania z całodobowej opieki nad dzieckiem umieszczonym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, braku propozycji zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.

czyli oświadczenie o braku dochodów męża jak najbardziej można złożyć, a nie latać po zaświadczenia. niestety niektórzy urzędnicy w polsce sa tak przyzwyczajeni do starych procedur, że będą ganiać petenta bez sensu, tak to się w Polsce zwalcza bariery administracyjne he..

ja ostatnio mialam umowy zlecnia przed tym okresem zasiłkowym. złożyłam oswiadczenie o dochodach za rok ubiegły, kazalam im skserowac sobie pit-11 do tego.A umowy z 2012 przedstawiłam na oświadczeniu i również dałam je do skserowania. przecież i tak przedstawie je w przyszłym roku jako dochod za rok ubiegły po rozliczeniu się z urzędem skarbowym. a świadczenia ustala sie na podstawie dochodu za rok poprzedzajacy okres zasiłkowy

Gość BecikowaMama
mam coś takiego OŚWIADCZENIE CZŁONKA RODZINY O DOCHODZIE NIEPODLEGAJĄCYM OPODATKOWANIU PODATKIEM DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH, OSIĄGNIĘTYM W ROKU KALENDARZOWYM POPRZEDZAJĄCYM OKRES ZASIŁKOWY No i dalej leci tak: Oświadczam, że w roku kalendarzowym.....uzyskałam dochod w wosokości....zł....gr z tytułu: następne OŚWIADCZENIE O WYSOKOŚCI SKŁADEK NA UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE W ROKU KALENDARZOWYM POPRZEDZAJĄCYM OKRES ZASIŁKOWY i OŚWIADCZENIE O DOCHODZIE PODLEGAJĄCYM OPODATKOWANIU PODATKIEM DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH NA ZASADACH OKREŚLONYCH W ART. 27, 30b, 30c I 30e USTAWY Z DNIA 26 LIPCA 1991 r.

Gość BecikowaMama
i mam te oświadczenia w 2 egzemplarzach wszystkie a wiec dla i dla partnera jak się domyślam.

dokladnie. to ostatnie to właśnie zasady ogólne. na niepodlegający opodatkowaniu piszesz niedotyczy i rok 2011,na zasady ogólne wszedzie zera, i wys. skladek i ubezp. tez zera. nie wiem po co dalla komplet dla Ciebie, bo tu juz trzeba sobie zsumowac ten dochod z pitu i podatek i skladki, skoro kazala dostarczyc zaswiadczenia. ehhh... sami nie maja pojecia co tam robia ;

zanieś komplet tych oświadczen podpisanych przez partnera plus Twoje zaświadczenia I OSWIADCZENIE TWOOJE ZE NIE OSIAGNELAS DOCHODU NIEPODLEGAJACEGO OPODATKOWANIU (piszesz nie dotyczy) i napisz później jak poszlo. jezeli chodzi o zaswiadczenie z pup to w moimmiescie nie jest potrzebne można złożyć oświadczenie na ich duku, w obecnosci pracownika.

Gość BecikowaMama
nie wiem ile to potrwa zanim dostane te zaswiadczenia ale na pewno dam znać jak mi poszło :)

Gość gość
Szanowni rodzice, Jeśli planujecie kolejne dziecko być może warto rozważyć ubezpiecznie w którym za urodzenie dziecka wypłacane jest świadczenie w wysokości 3000zł. Przystąpić do ubezpieczenia może każdy. Zainteresowanych przyszłych rodziców w przypadku zainteresowania proszę o kontakt w celu podesłania szczegółów: agnieszka.misiewicz@axa-polska.com.pl

Gość Tanika2014
co trzeba zaznaczyć w formularzu do ZUS, tzw formularz US-7, pozycja dane dotyczące ubezpieczenia: 1.tytuł ubezpieczenia ??? 2.rodzaj i okres ubezpieczenia - co tu zaznaczamy??

Gość gość
:)tak czasami sie zdarza ze no ludzie nie wiedza jak jest 555 www.youtube.com/watch?v=IDWSBRwgnMc

Gość zszokowany
Mam pytanie, czy GOPS może wymagać zaświadczeń zamiast oświadczeń? Wydrukowaliśmy oświadczenia i pani w GOPS stwierdziła, że nie możemy na tej podstawie ubiegać się o becikowe, ponieważ oni "przyjęli, że ma być zaświadczenie". Dla mnie osobiście to jakaś paranoja, jak wiele rzeczy w naszym UG...

Gość gość
prawo jest takie, że może wystarczyć oświadczenie czyli nie jest z gory powiedziane, że muszą być zaświadczenia i w wielu sytuacjach oświadczenie wystarcza ale napisane jest także, że MOPSY, GOPSY mają prawo zażądać do przedstawienia zaświadczeń no i wyjścia nie masz.