Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mammaaamiaaaa

Czy można mieć cesarskie ciecie rok po roku?

Polecane posty

Gość Mammaaamiaaaa

Planowałam mieć dwójkę dzieci w odstępie ok.1 - 1,5 roku. Teraz mam 2-miesięcznego malucha i chciałabym zacząć starania o drugie, ale rodziłam przez cesarskie ciecie i obawiam się o ranę... Tym bardziej że tym razem też bym chciała rodzić przez cesarskie ciecie... Miała któraś dzieci w tak krótkim odstępie i rodziła oba przez cesarkę?

Gość weradna
można. ja zaszłam w ciąże 7 m-cy po cc i tez miałam cc

Gość Można a nawet trzeba
Małe szanse, że jakikolwiek lekarz pozwoli ci na poród sn tak krótko po cc. A co do stanu blizny - idź do lekarza i niech Ci oceni jak się blizna goi i czy istnieje obawa jej rozejścia się.

Gość Mammaaamiaaaa
to moze faktycznie poczekam do pół roku i wtedy zaczne myslec o drugim. do weradna - a lekarz nacina w tym samym miejscu? coś sie działo z raną w czasie drugiej ciązy?

Gość powiem i ja.....
osobą najbardziej kompetentną w tej sprawie będzie Twój ginekolog i jego opinia na ten temat.....

Gość Mammaaamiaaaa
rana niby dobrze się goi, ale jak zapytałam lekarza czy mogę się starać o drugie dziecko juz teraz to powiedział "nikt Pani nie zabroni, ale różnie może być" - coś w tym stylu....

z tego co mi wiadomo po CC należy odczekać rok zanim znów się zajdzie w ciążę...

Gość weradna
z rana nie działo mi się nic a lekarz cią w tym samym miejscu :) Także mam 1 bliznę. Moja znajoma po 3 cc (na przełomie 4 lat) też ma 1 bliznę :) Naturalnie raczej Ci nie pozwolą rodzic istnieje ryzyko peknięcia macicy.

Gość weradna
Gratka teoretycznie masz racje ;) takie są zalecenia lekarzy. I rzeczywiście lepiej byłoby odczekać. Ale jeśli nie ma zrostów, ładnie się wszystko pogoiło i jest się po pierwszej cc a nie po 2 to i po pół roku nie powinno sie nic złego stać

Gość Mammaaamiaaaa
muszę wypytać mocno lekarza tylko tak chciałam zapytać tu kobiet co tak miały... weradna - pocieszyłaś mnie :) ale chyba jednak troszkę poczekam chociaż chciałam mieć dzieciaczki w jak najbardziej zbliżonym wieku.

Jasne, że nikt nie da gwarancji, że się nic nie stanie - ale nie da ci tej pewności ani odczekanie roku ani 3 lat, wszystko zależy od twoich indywidualnych predyspozycji do gojenia ran i wytrzymałości mięśni (macica). ja miałam 2 cesarki w odstępie 18m-cy i nic mi nie jest, ale to nie reguła :o. Co do "odczekiwania roku" zalecają to po każdej ciąży (nie tylko po cc) celem "odchwycenia się" organizmu kobiety.

Gość Mammaaamiaaaa
weradna - a pierwszą cesarkę miałaś "na życzenie" cz "tak wyszło"?

Gość ndskjkdsjksuis
mój gin kazał odczekać min. 2 lata położna 3 lata

Gość weradna
Na życzenie. Tzn miałam skierowanie skombinowane ;P

Mój ginekolog za to po pół roku powiedział mi, że mam zielone światło pod względem zrośnięcia blizny, ale dla każdej kobiety lepiej jest zrobić sobie jak najdłuższą przerwę między ciążami, bo ciąża to dla organizmu duży wysiłek.

Weranda dzięki za rozjaśnienie umysłu ;) autorko tak z czystej ciekawości jak można spytać, czemu chcesz dzieci w tak krótkim odstępie czasowym? Przyznam szczerze, że ja na coś takiego bym się nie porwała osobiście :D

Ja chciałam mieć "z głowy" za jednym zamachem ;).

hehe za jednym zamachem :P ja to wolę jednak mieć pierwsze już w miarę samodzielne żeby pozwolić sobie na noworodka. Zwłaszcza, że planuję jeszcze przez 3 lata się uczyć, zacząć pracować na własny rachunek. A wy co robicie poza tym, że wychowujecie swoje pociechy? :)

Mam siostrę rok młodszą i świetnie się dogadywałyśmy i dogadujemy. Moje też zaczynają się dogadywać (2,5 i 4l). W mojej rodzinie i otoczeniu też króluje mała różnica wieku między dziećmi. Z perspektywy czasu mogę potwierdzić słowa mojej mamy "pierwsze 2 lata trudne, potem dużo lepiej". Dzieci np. bawią się teraz razem, a ja mogę mieć chwilę dla "siebie" czyli odmóżdżyć się na kafeterii.