Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jabłuszko pełne snów

Jak podawać 2 letniemu dziecku jabłko?

Polecane posty

ja od tegorocznego sezonu podawałam owoc umyty, ze skórką, z własnego sadu, nie pryskane żadnymi chemikaliami. Kuzynka obecna podczas listopadowego weekendu zbeształa mnie, powinnam obrać dziecku owoc ze skórki, bo jest szkodliwa dla małego dziecka. Mój maluch wcina jabłka ze skórką już od lipca. A jak Wy podajecie? ze skórką?

Gość wifigdansk
ja obieram ze skórki,kroję na ćwiartki i wycinam gniazda.

Gość ksldjf
Ja zawsze obierałam i dawałam po kawałku, ale ostatnio syn sam się poczęstował - i zjadł normalnie ze skórką, wczesniej nie pokrojone. Żyje i ma się świetnie ;) a niby co ma szkodzic ?

Osobiście dla mnie jedzenie jabłka ze skórką to jak jadanie banana ze skórką . Niby skórka z banana jest jadalna , ale ma nie dobry smak . Podobnie z jabłkami . Czasami wraz z córką zjemy ze skórką . Ale to przysłowiowo ''raz na ruski rok'' .

Gość do tego jabluszka
masz wlasne z sadu, wiec po cvo zadajesz glupie pytania mamy napisac-tak, jestes swietną mamą, a kuzynka be? kazdy, kto kupuje jabla nieznego pochodzenia myje, i obiera poltorocznemu dziecku czy dwulatkowi, wiec juz sie tak nie chwal

Gość ksldjf
uwielbiam takie stwierdzenie, że coś szkodzi, ale dlaczego szkodzi? wyjaśniła CI? Ostatni kolezanka powiedziała, ze rowerek birgowy to samo zło.. nie umiała powiedziec dlaczego :O

Mówiąc szczerze nigdy się nad tym nie zastanawiałam i nie dociekałam jak jeść jabłko. Obierać, czy nie? Sobie bym nie obrała, ale dziecku? Dziecku też nie obieram, podobno skórka jest najzdrowsza.

Gość poroocznikova
Ja akurat kupuje jablka,nie mam swoich,a 20-miesiecznej corce od dawna daje ze skorka. Normalnie do reki,umyte,ale zadnych cudow z obieraniem,wycinaniem. Dla mnie obieranie owocow typu jablko gruszka sliwka jest bez sensu,ale kazdy niech robi jak uwaza. Ciotki mi biadola,jak widza,ze zjada winogrona z pestka i ze skorka. Ok pestki to jeszcze zrozumiem,ale kurde winogrona mialabym ze skory obdzierac?

poroocznikova, jedna z moich ciotek skórki od winogron wypluwa... ale nie o to chodzi... czy skórka z jabłek może zaszkodzić dziecku?, może gdzieś tam utkwić? Nie bardzo w to wierzę, ale....

z tego co wiem to właśnie skórka i to co bezpośrednio pod nią to same witaminy, nie jestem jednak pewna czy dziecku też to na zdrowie wyjdzie. Póki co, za radą teściowej nieźle sobie radzę.

Gość poroocznikova
I doroslemu skorka czasem gdzies utkwi w garsle,ale sie czlowik napije czegos albo zje kawalek chleba i ta skorka z tym juz pojdzie. Ob jak robisz i nie daj sie zbic z pantalyku roznym doradcom,bo oszalejesz.

Gość :::::::::::O
Jabłko należy rozebrac na części aby pojąć co i jak z tym owocem jest. Skórka- Skórka ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, zawiera kwas ursolowy mający właściwość pompowania mięśni Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi, Tuż pod skórka jabłka znajduje sie najwięcej wit. C, A, B1, B2, PP i B3 Oprócz fitoskładników skórka owoców jest bogata w błonnik, który wspomaga nasz układ trawienia, działając w jelitach jak miotełka oczyszczająca je ze zbędnych toksyn i resztek pokarmu Warto też zjeść ogryzek z naciskiem na pestki jabłka bo to prawdziwa skarbnica witaminy PP prawdopodobnie jedynego skutecznego leku przeciwnowotworowego i oczywiście idealna profilaktyka dla każdego przed tą chorobą-internet aż huczy od rzekomo toksycznego ich działania i trującego cyjanku w nich zawartego-to kolejny dowód na to że kryje się w nich coś od czego warto ludzi odwieść! REASUMUJĄC NALEZY ZJADAĆ CAŁY OWOC NIE WYRZUCAJĄC NICZEGO (znam ludzi co jedzą nawet ten koniuszek na którym jabłko wisiało na drzewie)

Gość :):):):):):)
:)

dziękuję Wam za opinię, szczerze mówiąc trochę "źle się poczułam" po wizycie kuzynki. Ale jedno wiem, kiedy dzieciak dorwie jabłko, niech zje na zdrowie.

ja podaje w plasterkach albo całe jabłko bez skórki ja kupuje jabłka takie malutkie żeby dobrze mu sie trzymało a obieram dla tego ze mój Kacper ma wrazliwe gardło i jak mu z skórka od jabłka siadzie to wymiotuje.

Gość mama 3latki
moja lubi obrane i pokrojone, przeważnie kroimy je razem

jak moja miała 2-3 lata to zjadała jabłko ze skórką potem wybiła sobie górne jedynki i musiałam wrócić do obierania i krojenia na małe kawałki bo nie była w stanie ugryźć. teraz ma zagojone zęby i wracamy do jabłek ze skórką

Gość Głodująca B
w skórece jest najwięcej blonnika i witamin, więc nie obieraj dziecku jabłka, jeśli nic mu po owocu ze skórą nie dolega.

Gość oj tammmm
moje dziecko ma 20 miesięcy i daje jej całe jabłko. Córka zje jabłko a ogryzek sama wyrzuca do śmieci.

Gość kjnhbvcxzsdfghjkmn bvc
Od zawsz ewiadomo ze skorka jest zdrow ja mojemu polrocznemu maluchowi daje w siatce do owocow jablko bez gniazda nasiennego ale ze skorka to co mydusi i wycycka to jego a czasem naprawde niewiele wtej siatce zostaje:) obierac nie bede chyba ze bedzie naprawde gruba skorka moj starszy tez wcina ze skorka.na zdrowie!

Gość hjk
Mój ma 20 miesięcy - jabłko obieram wycinam gniazdo i na 4 dziele i tak je...ze skórką tez dawałam ale się krztusił.

Gość hmmmm.. nie wiem samaaaaa
Córka ma 15 miesięcy i kocha jabłka nade wszystko. Potrafi złapać takie prosto ze stołu, ze skórką (umyte) i wcina, lata z nim po całym domu, i zjada zazwyczaj połowę, bo reszta już zdąży zbrązowieć:) tak lubi najbardziej. Ale też oczywiście ucieram jej na tarce, w ramach deserku:)