Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znow zaczynam nauke

angielski - zdania do poprawy

Polecane posty

Gość czarna zla dziewczynka
voler ty się już lepiej za poprawianie nie bierz... masakra angielski jest trudny - ta sama uwaga, ale czego się spodziewać o osobie, która jest tak durna, że wierzy w astrologię

Gość znow zaczynam nauke
Witam, 11. jak stopniowac te przymiotniki,bo robie cwiczenia i co nie wpisze to zle :( Hot .... safe .... thin ..... 12. czy porownania AS ....AS i THAN np. I'm taller than you odnosza sie tylko do osob, czy w ten sam sposob moge porownywac np. 2 sukienki lub inne rzeczy, przedmioty ... Uprzejmie prosze o wytlumaczenie tego szerokiego zagadnienia :)

Gość znow zaczynam nauke
chyba nie w tym temacie sie wpisalas :( Odpowie mi ktos ? :o

Gość znow zaczynam nauke
jeszcze nikt nie odpowiedzial 😭 pleaseeeeeeee odpiszcie :(:(:(

1. He was talking to me during the dinner 2. I work everyday from 8am to 6pm 3. shall we go to the cinema on Friday? 4. Shall we go to the beach tomorrow morning ? 5. Can we wait here ? 6. he doesn't speak English 7. I have no money 8, where have you been? 9. what is John doing now? 10. John isn't at work now he is at home

Gość znow zaczynam nauke
Editta dzieki, ale przejdz na druga strone, chodzi mi o pytanie 11 i 12 ;)

Gość hfjf
Hot/ hotter/ hottest Safe/ safer/ safest Thin/thiner/ thinest

Gość hfjf
A pyt 12 za duzo pisania. Bo np o sukienkach co powiesz? My dress isn't as nice as yours. My dress is nicer than yours. Baaaardzo szerokie zastosowanie.

Gość znow zaczynam nauke
jakis problem mialam z kafe nie dalo sie pisac :( hfjf - dziekuje :) juz widze swoj blad w stopniowaniu np.w thin podwajalam n na koncu - nie wiem czemu :D Co do sukienki - czyli mozna odniesc to do przedmiotow/rzeczy? przynajmniej z pierwszego Twojego zdania tak wynika, tak ? :)

Gość hfjf
A tak na marginesie.. Wiesz co mnie dziwi?? Ze zamiast sprawdzic sobie to w necie,to siedzisz tutaj :O Nie ty pierwsza zreszta. Dziwne,bo wystarczy chwila i masz wszystko zrobione. I to sama. Az takimi leniami jestescie?? Ludzie wam pomagaja glownie dlatego,ze sami przy okazji sobie cwicza jezyk. Nastepnym razem troche research. Tak dla samej siebie. Bo po co w takim razie sie uczyc??? :O

Gość znow zaczynam nauke
nawet nie wiesz jak sie mylisz :( od godz.14 siedze z angielskim, cwicze,przegladam stronki,ucze sie,tutaj wpisalam swoje watpliwosci by ktos odpisal,bo tak jak piszesz w google sa suche fakty a ja chce wytlumaczenia przez ludzi,ktorzy znaja ang.bo dla mnie to jest jeszcze zbyt trudne,dopiero sie ucze jak wspomnialam na poczatku i nie to ze sie przed Toba tlumacze,tak dla wyjasnienia,ze nie jestem leniem,bo juz dzis ledwo na oczy widze od nauki ang.w necie :( I siedze tu caly czas,po prostu od czasu do czasu zagladam czy ktos mi pomogl :o

Gość aaran
Czesc::) Did yoy miss me? Stopniowanie... to nie jest cieżki temat Zwyczajnie stopniujesz przymiotniki :)

Gość aaran
nie mozesz stopniowac sukienki :) moja sukienka jest bardziej sukienkkowata niz twoja :D łądny miły etc przymiotniki ale: jesli porównujesz DWIE rzeczy/osoby ktore sa okreslone przymiotnikiem uzywaz drugiego trybu stopniowania: Marta is smarter than John. Nie mozesz powiedzie Marta is smartest than John (czyli najwyzsza forma stopniowania), poniewaz trzeciej formy stopniowania uzywasz jesli porównujesz sposród grupy kilku : Marta is the smartest girl in group (w grupie jest kilka osób) Marta is the smartest- tak jak najbardziej, ale w odniesieniu do danej sytuacji w rozmowie. Np. W mojej grupie jest 12 osób. Marta is the smartest. - Kiedy rozmowca wie o co chodzi.

Gość znow zaczynam nauke
aaran witaaaaaaaaaaaaaaj :) 🖐️ nie spodziewalam sie,ze ktos tu jeszcze zajrzy :)huraaaa co do stopniowania musze przyznac, ze jestes THE BEST w tlumaczeniu = to tak przy okazji tego tematu stopniowania :D troche lizusostwem zajechalo, ale co tam ;) o przyklad z sukienki taki mi chodzilo jak podala kolezanka powyzej: " My dress isn't as nice as yours. " ze jest AS ...AS ale nie tyczy sie tylko osob,ze jeden jest np.wyzszy od drugiego,ale tyczy sie rzeczy,ze jedna sukienka jest ladniejsza od drugiej i w tym kontekscie pytalam, czy AS..AS moge tez 2 rzeczy porownac a nie tylko osoby. Przy stopniowaniu przymiotnikow, jest taka tabelka,ktore sa wyjatkami jak np. good,bad itd...to jest ich tylko tych pare sztuk do zapamietania a reszte przymiotnikow stopniuje sie normalnie czy duzo wiecej wyjatkow ? Wczoraj przekopujac net z nauka ang.czytalam na jednej ze stronek,ze wystarczy nauczyc sie 2 czasow terazniejszych,1 przeszly,1przyszly,troche slowek i mozna sie dogadac = to jest budujace :D teraz zdania do poprawki - jesli komus sie zechce :( W sklepie: 13.I'm looking for red wine, can you show me where I find it? 14.I'm looking for red wine, can you show me where CAN I find it? 15.chcialabym rozmienic pieniadze (jak to napisac?) 16.czy masz 2 sztuki ? np. bluzka,krem,cokolwiek szukam czerwonego wina, czy mozesz mi pokazac,ze gdzie moge znalezc? nie wiem jaka koncowka ma byc tego zdania prawidlowa. Oczywiscie w miejscu wina moze byc cokolwiek of course :)

Gość znow zaczynam nauke
zapomnialam przy stopniowaniu zapytac jak zaprzeczac w tym przypadku np: 17.NIe jestes tak przystojny jak moj brat. 18.Siostra Anki nie jest tak fajna jak ty. 19.Ona nie jest tak ladna jak ty. wcale to nie jest az takie latwe, przynajmniej na razie dla mnie :(

Gość znow zaczynam nauke
Sama sprobuje,prosze o korekte :) 17.NIe jestes tak przystojny jak moj brat. 18.Siostra Anki nie jest tak fajna jak ty. 19.Ona nie jest tak ladna jak ty. I'm not so handsome as my brother Sister Ann's is not as cool as you She isn't as beautiful as you echh :(

Gość aaran
Witaj :) Jesli chodzi o as...as to jak najbardziej uzywasz jesli chodzi o ludzi, bo przeciez stopniujesz przymiotnik (czyli np ceche charakteru, wyglad, a nie osobę czyli dajmy na to tą naszą Matrę ) w zwiazku z tym : Marta is as tall as peter - jest tak wysoka jak ja- czyli w wolnym tłumaczeniu tak...jak (pamietaj zeby tutaj nie stopniowac, tylko w formie podstawowej, czyli big, tall, small, fat, stupid-> NIE MOZESZ POWIEDZIEC-> Marta is as taller as Peter. RZECZY DOKŁADNIE TAK JAK NAPISAŁAS, sory za caps-locka:) Widze ze rozdział na temat przymiotników:) Wyjatki trzeba wykuc i tyle. Szczerze to nie wiem ile ich tam jest dokładnie. reszta za chwile:)

Gość nie chce mi sie wszystkiego
ale thin dobrze ze podwajasz n, bo trzeba. Thin thinner thinnest, zasada jest prosta: krótki przymiotnik z układem od konca spółgłoska-samogloska-spółgłoska= podwajamy tę ostatnią spółgłoskę

Gość znow zaczynam nauke
ooo dzieki juz za ta pomoc :) thin juz znalazlam,ze jednak ma byc podwojone "n" :) a co do stopniowania, zgadza sie,akurat ten temat walkuje. Jutro zajrze,moze ktos cos do reszty dopisze,dzieki :) 🖐️

Gość aaran
Zaczne od końca ze zdaniami: 17.NIe jestes tak przystojny jak moj brat. 18.Siostra Anki nie jest tak fajna jak ty. 19.Ona nie jest tak ladna jak ty. 17 NIE : I'm not (przeciez nie mowisz: Ja nie jestem ) :) OK: You're not as handsome as my brother. 18. NIE: Sister Ann's bo nie masz na myśli : Siostra Anna-(katechetka, zakonnica), tylko ANN's sister - . Umieszczenie 's w niewłasciwym miejscu powoduje zmiane znaczenia , Na przykład. Marta's dog (pies marty), Peter's bag (torba Petera) - tutaj działasz odwrotnie niz w pl 19. wszystko ok:) 14 dobre 15 I would like to change the money na końcu możesz dodać please :) bedzie grzecznie:) Do you have two pairs of trousers, Do you have two blouses, tubes of cream (tubki kremu), creams

Gość aaran
14- can i find koncówka 13 nie

Gość znow zaczynam nauke
Hello :) " NIE: Sister Ann's bo nie masz na myśli : Siostra Anna-(katechetka, zakonnica" nawet nie wiesz jak z tego sie usmialam,no swietnie to wytlumaczylas,zapamietam dzieki temu do konca zycia, jak blad popelnilam :D "NIE : I'm not (przeciez nie mowisz: Ja nie jestem ) " tutaj kapnelam sie sama, jak juz wyslalam post, wiec to tak na moje male usprawiedliwienie :P Oczywiscie dziekuje za pomoc, niedlugo biore sie za ang.wiec moze jeszcze wyskocza watpliwosci, w razie czego tutaj dopisze,to moze mi pomozesz a jutro weekend, wiec nie ma mowy by cos walkowac,odpoczynek tez sie nalezy :)

Gość znow zaczynam nauke
Teraz mozecie mi pomoc w sytuacjach zyciowych :P A. Ide do restauracji, siadam do stolika i mowie "Can we see the menu,please?" potem kelner podchodzi z notesikem by zapisac zamowienie i co ja mowie ??? przeciez nie bede palcem pokazywac w menu :( jak powinnam zaczac skladanie zamowienia ? Bo na koncu wiem, ze mowie "Would you bring the bill, please?" ;) B. jak powiedziec? poprosze KAWALEK pizzy? poprosze dwa KAWALKI pizzy ? chodzi mi grzeczna forme :)

Gość znow zaczynam nauke
prosze jeszcze sprawdzic te 2 zdania :) baaardzo mi zalezy,please C. czy bak ma byc pelny? the tank is to be full? D.jaka benzyne tankowac? what gasoline to refuel ? z gory dziekuje :)

Gość znow zaczynam nauke
no i czemu nikogo nie ma ? :(

Gość znow zaczynam nauke
moze ktos odpowiedziec ? :( co jest z Wami ? 😭

Gość znow zaczynam nauke
Wciaz czekam az sie ktos zlituje i odpowie na pytanie z dnia: 09.11.2012] 18:42 :( Ponadto prosze o sprawdzenie tych zdan: 1.What would you like to doing? 2.I'd like to visit the old town 3.I'd like to see the cathedral 4.getting here it 10 minutes 5.When is it for? 6.is it total price for three persons? 7.is it here main market ? 8.We'd like to invite you to the restaurant 9.First we'd like to visit the church after the old town

Gość duskusjaaaa
1 What would you like to do? 2 ok 3 OK 4 nie jest dobrze ale nie wiem o co chodzi czy ktos ma sie zjawic za 10 min np He is getting here. W sensie jest juz w drodze. He will be here in 10 minutes. Zjawi sie tu za 10 minut. 5 ok 6 Is this total price. Bo to wynika z sensu pytania. Ktos ci dal cene i sie pytasz czy ta cena za 3 os poza tym ok 7 Is it the market here? Albo Is this the main market here. Zalezy jakie pytanie 8 ok 9 After the old town we would like to visit the church.