Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mineralny

ósemki- usunąc?

Polecane posty

ostatnio mi sie lekko wykrzywila jedynka , nie wiedzialem od czego, pozniej zauwazylem,ze mam w polowi wyznieta osemke , poszeldem do dentysty, on natomiast mowil,ze musze isc do ortodonty bo niektore osemki sie zostawia, teraz znow ortodonta mnie opieprzyl,ze moj dentysta sie nie zna i ta osemka powinna byc dawno wyrwanabo juz mi wykrzywila zgryz. Czy ktos z was zostawil sobie osemki ? lub komus one wykrzywily zgryz i co pozniej z tym zrobil ?

Gość drugaa żonaa
mam 4 osemki w tym 2 plombowane 1 mi sie wyrzneła jak miałam 30..do połowy i tak siedziała..teraz widze ze wyszła..ale co sie nameczyłam dziąsło opuchniete..bolała cała szczeka..nie mogła sie wyrznac..ale ta 1 osoemka o dziwo dotyka mi do szczeki z tyłu głowy nie wiem jak to ujac..inne osemki maja miejsce za sobą..a ta nie..moze dlatego tak nie umiała sie wyrznac bo nie miała miejsca..ale szkoda mi wrywac zeba np 6 aby osemka miała miejsce..albo wyrwac zdrowa osemke..powinnam miec rozcinane dziąsło..z tego co 2 lata temu słyszałam..aby sie yrzenła porzadnie ja nie usuwam, to sa zeby.

Gość drugaa żonaa
jak masz mała szczeke..to tak usun 8 ja mam 1 mała plombe na tylko jednej 8- górnej, pomyłka.. i to jak miałam 16 lat robiona..i sie trzyma..

Gość Gonda
Nie ma co usuwać ósemek skoro sa zdrowe,lub zaleczone

Gość że co że jak???
Usuwać!! Mnie dentystka też 5 lat temu powiedziała że nie mam miejsca w szczęce i dolne ósemki muszę usunąć ( były jeszcze niewyrżnięte). Nie zrobiłam wtedy tego bo przeraźliwie się bałam. Efekt był taki że jedna ósemka wyrosła prawie prosto ale niedokońca, ile się nacierpiałam jak wychodziła to wolę nie mówić, bolała mnie połowa szczęki przez to że napierała na inne zęby. Efekt jest taki że stłoczyła mi dolne zęby. Na szczęcie nie powykrzywiała, ale mam tak ściśnięte że nawet nić cięzko włożyć między przestrzenie zębowe. Poza tym często robił się stan zapalny prz te ósemce bo zrobiła się tzw kieszonka dziąsłowa. też niesamowity ból który dopadł mnie na wakacjach. Druga ósemka już nie wyszła bo nie miała miejsca, było ją widać tylko troszeczkę, musiało być nacinane dziąsło. Aktualnie wyrwałam obydwie ósemki, ta wyrośnięte wyszła bez problemu, ta druga musiała być dłutowana. JEŻELI DENTYSTA MÓWI ŻE NIE MA MIEJSCA NA JEJ WYROSNIĘCIE TO TRZEBA WYRWAĆ!!! PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ I TAK TRZEBA BĘDZIE TO ZROBIĆ, JA ŻAŁUJE ŻE NIE WYRWAŁAM WCZEŚNIEJ BO OSZCZĘDZIAŁBYM SOBIE KILKA LAT CIĄGŁYCH STANÓW ZAPALNYCH I BÓLU!!!

wlasne ja bolu nie czuje , ale zeby mi wykrzywila , wiec chyba zdecyduje sie na usuniecie, najgorsze,ze sie dba o zby itp , pozniej taka osemka ci wyjdzie i wszystkie wylrzywia, w przyszlosci czeka mnie wydatek 1500 zl na aparat ortodontyczny.Ktos kto ma ubytek moze zostawic sobie osemke ale mnie to nie dotyczy, co za pech.

Gość że co że jak???
Z tego co piszesz twoja ósemka wyszła częściowo, więc jeśli jej nie wyrwiesz to ona może dalej wychodzić i bardziej krzywić zgryz ( proces wyżynania ósemek trwa czasem nawet latami, mi wychodziła chyba ze 2 lata a i tak nie wyszła całkowicie) albo może zostać w takim stanie jak jest teraz czyli niecałkowicie wyrżnięta. Ósemki które nie są całkowicie wyrżnięte powodują najwięcej kłopotów bo własnie przy takich zębach najszczęściej powstają stany zapalne, poza tym ciężko leczyć takie zęby. TAKŻE NIE ZASTANAWIAJ SIĘ NAWET TYLKO USUWAJ. Jak to powiedziała moja dentystka do mnie "wyrwij bo szkoda żeby ta ósemka pospuła ci inne zęby"

Gość mam usunięte dwie dolne ósemki
były niewyrzęte do końca i ciągły stan zapalny zrób zdjęcie rtg bo często mają zaplątane korzenie i jest zabawa z odpreparowywaniem lepiej by stomatolog wiedział co go czeka samo usuwanie spoko, uważaj by nie nabawić sie suchego zębodołu najlepiej gdyby były założone szwy

Gość Goldi 2011
A ja nie mam 2 ósemek. Dentysta powiedział mi przy któreś wizycie: ale ma Pani ładne wszystkie zęby! Pomyślałam, że może nie dowidzi i mówię: nie mam 2 ósemek! A on na to: ósemki się nie liczą. Wniosek - wyrywać!

Gość wyrwać czy nie wyrwać ?
dostałam konkretny opieprz bo rosną pod kątem i sprawiają mi ból, boli cała szczęka z drugiej strony jak sobie poczytałam ile się rana się goi po wyrwaniu jakie komplikacje ...

Gość kobieta cafeeee
Nie czytaj tego co piszą!!! Ja też miałam ósemkę dolną rosnącą pod kątem. Też się naczytałam różnych rzeczy w internecie i zwlekałam z wyrwaniem ile się dało. Mija 1,5 tygodnia od wyrwania, ósemka była nie do końca wyrżnięta, było rozcinanie dziąsła, odpiłowanie zęba i szycie. Opuchlizna też ale uwierz mi sam zabieg nie jest taki straszny, bólu nie czuć. Po zabiegu fakt trzeba brać środki przeciwbólowe i to dość mocne ale da się przeżyć

Witam, jeśli chcecie poznać zdanie dentysty, to wszystko zależy od konkretnej sytuacji: jeśli ktoś ma tendencje do stłoczenia, czyli ciasnego ustawienia zębów w łuku, to lepiej jest zawczasu usunąć ósemki. W innym razie, nie usuwa się zdrowych zębów, bo w przyszłości mogą posłużyć jako filar mostu albo punkt podparcia protezy. Czyli podsumowując, nie usuwać pochopnie, tylko myć, dbać, plombować, a proteza za parę lat będzie się trzymała jak na reklamie ;-)) Pozdrawiam i zdrowych zębów życzę!

Gość kobieta cafeeee
zgadzam się z Twoim zdaniem nie warto pochopnie wyrywać zębów, ale w tych przypadkach wyżej widać ewidentnie że wskazanie do usunięcia jest tzn stłoczenie zebów, stany zapalne, czy bóle szczęki. Niestety ale takie ósemki mogą poważnie uszkodzić inne zęby

Jeśli chodzi natomiast o usuwanie ósemek, to faktycznie, nie ma się czego bać ;-), znieczulenia są w tej chwili naprawdę skuteczne i jeśli dentysta zna się na rzeczy, ekstrakcja ósemek trwa niewiele dłużej niż innych zębów. Chyba, że są to tzw."leżące" ósemki, wtedy zabieg wymaga odpowiedniego przygotowania, nacięcia śluzówki lub zniesienia kości wyrostka. Wrrrr.... wiem, wiem, brzmi to strasznie i łatwo mi pisać, ale wierzcie mi, lepiej przyjść kiedy nie boli i nie ma stanu zapalnego, bo wtedy będzie to mniej bolesne i łatwiejsze do przeprowadzenia. Kiedy mamy stan zapalny, a nawet ropień, znieczulenie nie działa wystarczająco dobrze, w konsekwencji pacjent się męczy i dla dentysty też nie jest to komfortowe. Nikt nie lubi usuwać zębów, kiedy pacjent zwija się z bólu, no, chyba, że dentysta-sadysta ;-)

hej ja mialem juz jeden zab usuniety ale to na dolnej szczece a osemke mam na gornej wiec nie boje sie usuwania zebow , gdyz mnie prawie nic nie bolalo po usunieciu, szkoda mi najbardziej tego krzywego zgryzu bo mialem bardzo proste zeby na gorze i zero ubytkow na gornej szczece , jutro ide do dentysty , pewnie da mi skierowanie na rtg lub od razu wyrwie.Zawsze musi byc rtg przed wyrwaniem osemki ?

Gość że co że jak???
Jeżeli już to będziesz musiał zrobić pantomograf czyli prześwietlenie całej szczęki a nie zwykłe rtg. Jeżeli ząb jest niewyrośnięty całkowicie to napewno taki pantomograf trzeba będzie zrobić. Jak ząb wyszedł w całości to być może nie będzie potrzebny

Gość że co że jak???
Jeżeli już to będziesz musiał zrobić pantomograf czyli prześwietlenie całej szczęki a nie zwykłe rtg. Jeżeli ząb jest niewyrośnięty całkowicie to napewno taki pantomograf trzeba będzie zrobić. Jak ząb wyszedł w całości to być może nie będzie potrzebny

No i włączył mi się belfer :-)) Nie ma dolnej szczęki, jest po prostu żuchwa. Najlepsze zdjęcie, jakie można zrobić przy usunięciu jednego zęba to takie, na którym widzimy tylko ten ząb, ewentualnie sąsiada. Pantomogram, czyli zdjęcie wszystkich zębów górnych i dolnych robimy wtedy, gdy chcemy kompleksowo spojrzeć na nasze uzębienie, potrzebne jest to przy planowaniu leczenia ortodontycznego na przykład, Nie ma to związku z tym, czy ząb jest wyrżnięty czy nie. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne :-)

Gość że co że jak???
To dlaczego jak ja wyrywałam ósemki dodam że na NFZ warunkiem koniecznym oprócz skierowania było zrobienie właśnie Pantomografu, bez tego nie chciceli nawet ze mną rozmawiać. Poza tym na niejednej stronie gabinetów które zajmują się właśnie usuwaniem ósemek jest mowa o tym właśnie aby w pierwszej kolejności zrobić prześwietlenie całej szczęki, bo dzięki temu można zobaczyć ustawienie zębów w szczęce. I może jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że po kilku dniach od zabiegu, jeśli opuchlizna nadal nie zeszła to trzeba przykładać ciepłe? Tak mi powiedzieli przy zdejmowaniu szwów, wcześniej przykładałam lód?

Jeśli chodzi o usuwanie ósemek na NFZ, to kompletna bzdura, że warunkiem wykonania tego zabiegu jest wykonanie zdjęcia pantomograficznego. Wierz mi, wiem co piszę, bo od lat mam kontrakt. A za osobiste preferencje lekarzy nie odpowiadam ;-) Czasem po prostu dentysta chce spojrzeć na uzębienie bardziej kompleksowo, zobaczyć ile zębów było leczonych kanałowo, czy pacjent ma wkłady koronowo-korzeniowe, jak przebiega dno zatoki szczękowej itp itd. Co do opuchlizny, która od paru dniach nie schodzi, radzę nic już nie przykładać, tylko udać się do gabinetu, w którym robiony był zabieg na kontrolę. Mam nadzieję, że wkrótce będzie lepiej :-)

No i poszla dzis osemka , korzen miala strasznie krzywy, mam ja na pamiatke , jak checie moge wrzucic na imageschock czy cos takiego , nic nie bolalo, doslownie 3 sekundy pod znieczuleniem i na nfz.bez rtg, czulem jakby ocierala o sasiedni zab przy wyrywaniu , to normalne? Przed wyrwaniem dentysta na nia spojrzal i mowi,ze ma wprawe w gornych osemkach i bedzie bezbolesnie. Miejsce po wyrwaniu mnie do teraz nie boli a znieczulenie puscilo jakies 7 godzin temu :)

Gość eja...
A tak konkretnie jakim cudem osemka mogla Ci "wykrzywic" zgryz? Bo chyba nie bardzo rozumiem. Miales jakas wade zgryzu w dziecinstwie czy jak?

Gość eja...
dentessa ---> znaczy, ze Ty dopiero po zdjeciu widzisz czy pacjent mial leczone zeby kanalowo?

Gość eja...
A do ortodonty nigdy nie chodziles? Bo wiesz, takie rzeczy to sa przewidywalne za dziecka juz.

Gość eja...
dentessa powina wiedziec co to sa zawiązki bądź ich brak itd. Ale co ja sie bede wypowiadac, zaraz opieprz dostane i tyle z tego bedzie.

cos tam mialem ze zgryzem jak bylem mlody ale to chodzilo o to,ze szczeka szla do przodu i mialem to skorygowane, cos tam szyte i bylo wszystko ok. Zeby mialem proste az do czasu gdy zaczela mi sie wyzynac osemka.

do Eja... bez zdjęcia rtg nie można stwierdzić czy pacjent miał leczenie kanałowe i wypełnione kanały, chyba, że ktoś ma rentgen w oczach ;-) Jeśli mamy odpowiednio głęboki ubytek (czyli potocznie mówiąc "dziurę" w zębie) można dostrzec ślad wypełnienia kanału, ale bez rtg nie można ocenić, czy jest ono wykonane prawidłowo. Odpowiednim badaniem można natomiast ocenić czy ząb jest żywy czy martwy, zresztą często widać to na pierwszy rzut oka, zęby martwe są zwykle sine, ciemne i przebarwione. Co do zawiązków... oczywiście, że widać je na zdjęciu rtg. do Mineralny... Gratuluję pozbycia się ósemki :-)