Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zatmon

Porządki

Polecane posty

Gość Zatmon

Jaki macie system sprzatania? Jak sie zmuszacie do codziennych porzadkow? Mi sie zwyczajnie nie chce... jestem leniwa, a chcę to zmienić.

Ja juz mam taki schemat w glowie od dawna poukladany , że poprost zle sie czuje jak nie jest posprzatane itp. Denerwuje mnie chocby jednak bluzka lezaca na lozku - od razu ide ja schowac. Moze poprostu zmus sie do tego. Zaczanij moze od malych czynnosci , a z biegiem czasu dostrzeszesz efekt tego minimalnego sprzatania i bedziesz chciala nadrobic wiecej. ;-)

Gość bezzzzesnu
Zacznij od generalnego posprzatania calego domu. Jesli masz straszny balagan, rozplanuj sobie: dzis kuchnia, jutro lazienka i przedpokoj, itd. Potem juz tylko ytrzymuj czytsosc, tj odkladaj rzeczy na miejsce, na biezaco scieraj kurze, odkurzaj, myj podlogi, wanne, sedes itd. Pozbadz sie zbednych duperelków, zaopatrz sie w pudla kartonowe zamiast trzymac na wierzchu sterty papierow, zabawek itd

to nie schemat chyba ale ja zaczynam od wycierania kurzu i luster potem odkurzam.nastepnie lazienka( myscie kibelka,prysznic kabina i plytki w nim,umywalka na koniec podloga.potem kuchnia( mycie lodowki,kuchenki,zlew, na koniec podloga.potem reszta podlog w mieszkaniu i gotowe.

Gość Zatmon
Wkurza mnie bazel. Dwa pokoje mamy calkowicie odciete - w jednym maz ma swoja magazyno - pracownie i tam sie nie da nawet przejsc (sprzatalam tam kilka razy, ale po krotkim czasie bylo to samo), w kolejnym stoja regipsy, etc, przygotowany do remontu. W pokoju dziecka utrzymuje porzadek na biezaco, tak samo w naszej sypialni. Ale wkurzaja mnie miliony niepotrzebnych rzeczy, dupereli w szafkach, jakichs starych zaslon mamy, bo tego NIE MOZNA wyrzucic ;/ Wszystkie szaflki pozapychane pierdolami. W lazience kafelki stare i cale w kamieniu, wkurza mnie, ze nie moge ich odmyc.

Ja zwyczajnie lubię mieć czysto. Nauczyłam sie sprzątac na bierząco, czyli zawsze odkładam rzeczy na ich miejsce, a nie rzucam byle gdzie. Po kazdym posiłku wkladam naczynia do zmywarki, a zlew przemywam. Podlogę w kuchni staram sie myć codziennie. Dywanów i firanek nie mamy, nie lubimy. Tylko u dzieci w bawialnym lezy wykladzina w ulice. Tak wiec z reguły wystarczy zamiesc raz dziennie i jest git. Mieszkanie nie jest zagracone, wiec sprzata sie szybko.... To tak z grubsza...

Gość bezzzzesnu
A kiedy ma byc ten remont, moze z szorowaniem kafelkow daj sobie spokoj, skoro bedziecie remontowac? Pozbadz sie tych zbednych rzeczy, codziennie przegladaj inna czesc domu i wyrzucaj, wyrzucaj, wyrzucaj!! A mama nie mze sobie zabrac tych swoich firanek? Ewentualnie jak juz musisz je trzymac, to umiesc je w kolorowym pudle.

Gość brudaska na maksa
jak często odkurzacie regały z książkami jak czesto myjecie kabinę prysznicową, płytki ?

Gość Zatmon
Remont dopiero wiosna. Ale nie mamy piwnicy i nie ma gdzie tego trzymac, a mnie wkurza to strasznie. Tu jest pelno rzeczy Mamy, bo... to jej mieszkanie. A ona jest za granica.

Gość brudaska na maksa
Zatmon, na kamień rewelacyjny jest preparat z Lidla, W5 do łazienek, w spreju myje nim kabinę, wannę, umywalkę nawet używam do sedesu gdy zabraknie zelu wc

Gość bezzzzesnu
Ja nie mam kabiny tylko wanne, myja ja 2x w tygodniu. Refaly co 2 dzien, przeciez to kilka minut.

to musisz zagonic meza i wpoic mu nawyki nowe.bo sama to sie zajeżdzisz na szmacie a nie dasz rady.wywal te zaslony i cala reszte nie potrzebnych rzeczy --wtedy bedzie latwiej.a jezeli maz nie chce ci pomoc to wyrzucaj wszystko co sie da bez slowa,moze sie ocknie i zaczne pomagac-przynajmniej na poczatek(kabine myje 2-3 razy w tygodniu bo nie lubie osadu na szkle a kurze ze 2 razy w tygodniu albo czasem raz.uzywam pronto wiec jes ok toodpowiedz na pytanie brudaski na maksa)

Gość bezzzzesnu
Tak jak pisalam, rzeczy mamy popakuj w pudla i wynies do tej pracowni meza, ewentualnie postaw na jakiejs szafie, tylko kup takie rzeby pasowaly kolorystycznie. No i meza tez zagon do roboty.

Gość brudaska na maksa
regały to kilka minut ? takie z książkami też ? nie cierpię tego robić, ksiażek nie odurzam wcale, mam syf

Gość brudaska na maksa
o kurde ja kabinę myję raz w tygodniu czasem raz na dwa tygodnie jak nie mam weny za to podłogi myję co 3 dni sedes i umywalkę jak widzę że brudne

Gość bezzzzesnu
no pewnie, ja mam 2 duze regaly z ksiazkami i polki przecieram w kilka minut, oczywiscie nie wyciagam ksiazek, bo sa tak poukladane, ze malo gdzie sa szczeliny przez ktore moze wcisnac sie kurz. Najlepszym rozwiazaniem bylyby oszklone regaly, ale poki co nie mam miejsca ani specjalnie pieniedzy zeby zmieniac umeblowanie..

Gość brudaska na maksa
są prace domowe których nei cierpię, niestety małż w ogóle nie pomaga, gdyby robił to czego ja nie tykam byłoby OK pranie, śmieci i inne mam na bieżąco mam po prostu mega niechęć do odkurznia półek i szorowania kabiny

Gość bezzzzesnu
aaaa i nie mam na regalach zadnych durnostojek porcelanowych ani szkla poza dwoma butelkami z mlecznego szkla na ktorych nie znac kurzu :P

Gość brudaska na maksa
myślałam że odkurzasz wszystkie ksiażki bo to miałam na myśli

Gość bezzzzesnu
ja nie lubie odkurzania i czyszczenia blatow w kuchni, bo zawsze sa polepione i pelne okruchow, gdy maz robi np kolacje, wiec on myje te blaty.

Gość bezzzzesnu
no bez przesady =)

Gość brudaska na maksa
ostatnio się wkurzyłam i zaczynam wyzbywać sie książek doszłam do wniosku że na cholerę trzymać coś co się już przeczytało i tylko stanowi rezerwat roztoczy i kurzu

Gość Zatmon
Kurze wycieram 2 razy w tygodniu. Lazienki podobnie, ale jakas niedokladna jestem i mam wrazenie, ze za chwile jest znowu brudno... Odkurza maz, ale musze sie nagadac, wiec to wychodzi raz w tyg... Oprocz tych 2 zagraconych pokoi mam jeszcze 3. I wszedzie poelno syfu. Sprzatam systematycznie w sumie, ale tu chyba nie da sie posprzatac. Trzebaby wypieprzyc pol domu...

Gość bezzzzesnu
no co ty, lepiej zainwestuj w oszklona biblioteczke, ksiazki to fajna rzecz.

Gość brudaska na maksa
faktycznie im mniej gratów i durnostójek na wierzchu tym łatwiej się sprząta wystarczy przetrzeć szmatką zamiast brać do ręki każdy gadżet i przecierać

jak ktos wyzej wspomnial jest seria w5 z lidla.kupilam dzis plyn taki w żółtej butelce do mycia lazienki,potraktowalam tym kabine,odczekalam .przetarlam( kużwa jak w reklamie tv) i zmylam woda..no cud! kabina jest blyszczaca:)

Gość bezzzzesnu
da sie, da! a ja mam tak, ze u kogos to bym sprzatala, a u siebie mi sie nie chce, ale musze :P

Gość brudaska na maksa
mam już gablotki, kosztowały kupę kasy bo są sosnowe raczej nei da rady ich oszklić

Gość Zatmon
Najgorzej, ze w kuchni mam miliony naczyn z kamionki - tez tesciowej, ktore stoja wszedzie i zbieraja kurz... W szafkach pelno czesci komputerowych - no bez sciemy ze 30 komputerow by sie zlozylo - maz naprawia :/ nawet czesci od samochodu i rame od motoru mam w domu. I jak tu ma byc czysto...