Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaja1982

Kosmetyki z czasów PRL

Polecane posty

Gość kaja1982

Czy pamięta ktoś jeszcze PRL-owskie kosmetyki? Pani Walewska, Brutal... Znacie może historię tych marek? Bo to bardzo ciekawe moim zdaniem. Ja pamiętam jeszcze jak wujek przywoził ogromne kremy NIVEA z Niemiec :D

Gość jednoosobowy głos tłumu
brutal i walewska do dzis sa w tesco

Gość pamiętam jeszcze
krem do golenia w tubce, nazywał się chyba WARS

Gość ladacełe kosmatełe,,,,,
i cóś do popicia np woda brzozowa:)

Gość kaja1982
Tak! WARS pamietam... Moj dziadek go używał z takim oldschoolowym pędzlem :D Woda brzozowa? nie kojarze

wodę brzozową pili zakupując w kioskach Ruch ludzie spragnieli czyli nałogowcy:D

woda brzozowa była na spirytusie:D

Gość pamiętam jeszcze
był jeszcze proszek IXI i szampon dla dzieci Bambi i taka pasta BHP którą tato szorował ręce po tym jak majstrował przy swojej wuesce :-D i takie dezodoranty 8x4 czy jakoś tak i takie z flamingami chyba sweet 80 :-D

proszek do prania Cypisek był jeszcze

Gość kaja1982
Proszek IXI pamietam bardzo dobrze :D A czy był ktoś z Was w Supersamie, którego niedawno zburzono? Tak sie sklada, że piszę prace doktorancką na temat starych budynków z czasów PRL, tak więc jak macie jakieś wspomnienia związane z Supersamem to fajnie by bylo, jeżeli podzielicie sie ze mna doświadczeniami

Gość nnjuaaa
szampon bambi jest do dzisiaj na sklepowych półkach-sama go uzywam do mycia włosów:) ja pamiętam jeszcze OKROPNE perfumy? których uzywała moja mama Być może czy jakos tak,śmierdziały straszliwie

Gość po co to analizujesz
no tak perfumy Ismena Być Może Cienie w paletkach Celii, z lusterkiem perfumy Currara Comindex (?!) pasta do zębów Nivea (o konsystencji kredy) oliwka Bambino seria dla nastolatek Anka (krem, tonik, szampon)

Gość haha to spytają czy masz
supersam już chyba 3 lata temu zburzono albo i dawniej :) Teraz przenieśli go na Wilanowską. Co chcesz wiedzieć o supersamie? Tam już wyrósł nowy biurowiec

Gość kaja1982
Chciałabym wiedziec, na przyklad, czy to prawda, ze nie kazdego bylo stac na rarytasy dostepne w tym raju zakupowym. Przestudiowalam wiele forów, ksiażek, nawet profili na fcb, dotyczace PRL-u i znalazlam bardzo wiele ciekawych rzeczy o Supersamie, ale np. chcialabym znac takie drobnostki jak: jakie produkty byly tam dostepne? Na przyklad :)

był jeszcze proszek w torebkach do mycia zębów. :)

Gość czy warto...........
a pamiętacie dezodoramty LIMARA??:-D to był hit

Gość dezodoranty Limara
i extaza, ale to na bazarach w pewexach lub w baltonie z takich supersamowych to przemysławka po goleniu dla mężczyzn

to czy kogoś było stać czy nie to było tak zawsze i będzie. Supersam na dole na dużej powierzchni był głównie sklepem spożywczym. Strasznie długo czekało się w kolejce na koszyki. Było tam wszystko co w dzisiejszych supermarketach spożywwczych z dużym działem mięsnym i wedliniarskim. Na pięterku była chemia, a z boku od strony Boya bar piwny z piwem w kuflach :) Po praweej stronie od strony Puławskiej była też budka z najlepszymi kurczakami z rożna w całej Warszawie :)

Gość jednoosobowy głos tłumu
prastara w koszyczku

Gość dezodoranty Limara
:D ja nawet mi reklama Limary majaczy:D kilka dziewczyn w kabriolecie i melodia

Gość pamiętam jeszcze
o właśnie! ten wspomniany przeze mnie dezodorant to włąśnie LIMARA! :-D dzięki za przypomnienie nazwy!

a skoro interesują cię takie starocie to poczytaj też o Hali Koszyki :) Też niedawno zniknęła

Gość kaja1982
Wow, bardzo dziekuje za te cenne wiadomosci... Szkoda ze zburzyli Supersam... Naprawde był to fascynujący budynek... Oprocz tego analizuje rozne profile i blogi mlodych ludzi na temat PRL-u co sądzicie o takim podtrzymywaniu historii tamtej epoki? To tez by mi sie przydalo do ankiety. Jezeli nie wiecie o czym mowie to tutaj podaje przyklady: http://www.facebook.com/Suppersam.online?ref=ts&fref=ts http://www.facebook.com/BornInThePRL?ref=ts&fref=ts http://okres-prl.blog.onet.pl/ Wasza opinia bedzie dla mnie bardzo cenna

Gość była słona pasta do zębów
był tusz do rzęs w kamieniu, na który trzeba było napluć :-) i wielki hit - dezodorant Zielone jabłuszko i drugi - Basia.

Gość kciukiem masz
słodka pasta do zębów z niedźwiadkiem dla dzieci, a dla dorosłych ohydna nivea

hmm ja nie jestem już młodym człowiekiem i żałuję że cała moja młodość przypadła właśnie na czas PRL. Nie chcę tego wspominać więc wypowiedziałam się tylko w temacie sklepów. Jedyne co mnie cieszy to fakt, że na szczęście te czasy już nie wrócą. Pozdrawiam

Gość kciukiem masz
ta z niexwiadkiem to chyba czechosłowacka była chociaz mogę sie mylić

Gość wielkiii brzuch
Reklama w dechę. Pamiętam ten magiczny efekt, kiedy pryska dezodorantem na lustro i pojawia się ta wyspa. WOW :)