Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grubas pierwsza liga

JAk ilościowo powinien wyglądać posiłek dorosłej kobiety?

Polecane posty

Oczywiście pytam ogólnie- wiadomo, że to zależy od wielu czynników. Ile wy przeciętnie jecie? Jesteście szczupłe czy walczycie z kilogramami? Ja potrafię zjeść na śniadanie: 2 lub 3 kanapki na drugie śniadanie: 2 banany albo baton/wafel +kawa Na obiad- ze 2 kotlety (średnica ok 8 cm) plus z 2 ziemniaki i furę surówki Po obiedzie w zasadzie głód już mi nie dokucza tak bardzo, ale na kolację potrafię też zjeść z 2-3 kanapki. U mnie właściwie z reguły wszystko jem z dwóch rzeczy- jak jajecznica to z 2-3 jaj, albo 2 parówki. Czy powinnam ograniczyć wszystko o połowe? I jeść np 1 kanapkę na śniadanie i jednego kotleta na obiad? JAk to jest?

Gość wszystko zależy od tego
ile się ruszasz, ile kalorii zużywasz jesli się odchudzasz to więcej kalorii musisz spalić niż przyjmujesz, z czego ok1300 kalorii jest na procesy życiowe i nie powinno się jeść mniej :) Jeśli masz pracę fizyczną, to taki jadłospis jest ok jeśli siedzisz cały dzień na tyłku - to masakra

Gość Babka ze zgrabną doopką
Najlepiej sprawdzaj kalorie, ewentualnie licz w/t/b. Liczenie ilościowe można o kant dupy rozbić, bo możesz zjeść 2 banany vs 2 batony, albo michę sałaty z pomidorkami i oliwkami albo michę sałatki polskiej z ziemniakami w majonezie. Ilościowo to samo, a zupełnie inne kalorie. Tak samo lepiej zjeść caaałego brokuła niż jednego snikersa :D

Póki co nie pracuję, tylko siedzę na wychowawczym. 3x w tygodniu fitness. Tyć nie tyję, ale i nie chudnę. Wiem wiem- powinno się liczyć kcal i nawet próbowałam ale jednak trochę to kłopotliwe przy małym dziecku, po prostu przygotowuję coś na szybko do jedzenia i tak samo jem w pośpiechu. Więc tak sobie pomyślałam, ze może po prostu jem ogólnie za dużo i że taki jeden mielony do obiadu to powinien zupełnie wystarczyć niż dwa? Tak samo jedna kanapka czy jedno jajko na miękko?

Co do warzyw to sobie nie odmawiam- np surówki czy gotowanych warzyw zawsze jem najwięcej do obiadu (pół talerza). Chodzi mi bardziej o te kanapki/kotlety/itp

Dziś np zjadłam: Śniadanie: 2 kromki chleba (dość małe) nieposmarowane masłem (bo nie lubię)+ 3x parówki z szynki+ keczup+ banan (zaraz po śniadaniu) 2gie śniadanie: mleczna kanapka :o + kawa z mlekiem (1łyzeczka cukru) NA obiad nie wiem co zjem bo jak zwykle zrobiłam lipne zakupy, ale powiedzmy że makaron z sosem- talerz Na kolację powiedzmy- jajecznica z 3 jaj+ cebula+ pieczarki+ 2 kromki chleba. Kurde ale jak nie zjem tyle to głodna jestem :o Jak mam zmniejszyć żołądek?

Hmm ogólnie powinno się jeść często a mało. Często - czyli co 3-4 godziny, ale są i szkoły, gdzie je się bardzo małe posiłki ale co 2h. Może zamiast ograniczać jedzenie póki co wywal z menu tuczące produkty: bezwzględnie parówki out! ogranicz pieczywo, smażone kotlety, itp. Jeśli waga nie ruszy, to dopiero zmniejsz ilościowo menu. 3x w tygodniu fitness to mało! Spokojnie możesz ćwiczyć w pozostałe dni jakieś proste rzeczy - tu polecam serie Cindy Crawford dla kobiet po ciąży "Nowy wymiar" (można znaleźć na YouTubie).

Droga autorko, zobacz jeszcze raz na swoje dzisiejsze menu: śniadanie: węglowodany+tłuszcze 2 śniadanie: węglowodany obiad: węglowodany kolacja:białko+węglowodany tu nie chodzi o to ile jesz ale co jesz! wywal ten chleb na nim nie schudniesz! owszem można sobie zjeść czasem jakiegoś kromala ale bez przesady :D

Dzięki babka :) Masz rację, chociaż ciężko sie przestawić na inne przyzwyczajenia, zwłaszcza jak się nie umie zrobic konkretnych zakupów i jedyne rzeczy które wpadają do ręki to właśnie parówki, jaja i tego typu ;) Ech i mam takie wrażenie że wiecznie głodna jestem i to mój problem :(

Po węglach jesteśmy szybko głodni! I nie, nie chodzi mi o jakieś diety Dukana czy coś, węglowodany to w końcu nasze zapasy kalorii i musimy je jeść ale rozsądnie! Po prostu zwiększ ilość spożywanego białka (tylko nie przesadzaj:D), białko syci. Jedz serki twarogowe, jogurty naturalne z pełnoziarnistym musli (tylko żadne cukrowe Neste Fittness), mięso najlepiej gotowane, ewentualnie pieczone, sałatki warzywne,ryby, orzechy, itp.

Gość Ja jestem gruba, mam 40kg
nadwagi (od 20 lat). Ostatnie 8 lat jadlam tak: sniadanie 1 bulka 2 sniadanie bulka + jablko obiad - 2 ziemniaki, kotlet, surowka raz w tygodniu drozdzowka / kawalek ciasta a od roku jem: sniadanie: mala miseczka (pol talerza) surowki 2 sniadanie - mala miseczka surowki albo jogurt albo jablko obiad pol talerza zupy lub surowka + kotlet kolacja - mala miseczka surowki raz na poltora miesiaca duzy kawalek ciasta lub pizy

Dzięki za pomoc :) Czyli co- na początek tylko zmienić styl odżywiania, ale porcji nie zmniejszać? Czy jednak wypada troszkę ująć tego? Na kolację często jedliśmy z mężem sałatkę z tuńczyka/kukurydzy i cebuli (z nieszczęsną łyżką majonezu- ale bez nie zjemy)- to to jest dobry pomysł na kolację czy lepiej co innego, taki twaróg, czy coś?

Kupuj pełnoziarniste produkty :) U mnie bardzo ciężko było przestawić męża na makaron pełnoziarnisty - bo on tego jeść nie będzie! A brzuszek miał jak w ciąży:D Kupiłam ciemny makaron, zrobiłam i co? Nie poczuł różnicy! Ehh, faceci... Ja mojego faceta odchudzam właśnie tym tak zwanym "zdrowym żywieniem", bo on to w życiu na żadną dietę nie pójdzie, a lekarz bije na alarm że czas najwyższy! Dlatego u mnie w domu póki co nie je się słodyczy, gazowanych napojów, produktów z mąki pszennej, itp. Ostatnio mąż łaził i szukał po szafkach czegoś słodkiego, to mu zrobiłam gruszki z jogurtem naturalnym ;)

I co- chudniesz na tej diecie?

Uwielbiam sałatkę z tuńczyka! :) Daje do niej brokuła, tuńczyka, ciemny ryż, cebulkę, itp. a majonez mieszam z jogurtem - całkiem bez majonezu to rzeczywiście byłaby dziwna :D Ilości nie zmieniaj, w końcu musisz być najedzona a nie głodna chodzić! Zamiast ilości zmień jakość!

Babka ze zgrabną dupką- ja pamiętam, ze też swego czasu jedliśmy tylko pełnoziarniste produkty- zresztą do teraz bardziej lubię chleb np razowy , niż pszenny. Ale chudnąć niestety od tego nie chudnę :( Od jakiegoś czasu też wolę ugotować niż usmażyć- np mając mięso mielone nie usmażę kotletów, tylko zrobię pulpety, pierś z kuraka ugotuję zamiast smażyć. Wydaje mi się, że u mnie problemem jest właśnie ilość no i wspomniana przez ciebie- zbyt duża liczba węglowodanów (zwykle prostych- typu dzisiejsza mleczna kanapka). Zamiast niej kupię sobie jogurt na jutro na 2gie śniadanie i zjem z muesli :)

Dzięki babka :) Mam nadzieję, ze ja też w końcu będę miała zgrabną dupkę w końcu ;)

Mam jeszcze jedno przewrotne pytanie: co jesz jak masz ochotę na małe co nieco? I czy wogóle masz czasem ochotę na coś słodkiego?

Gość spróbuj jeść mniej pieczywa
i zapychaczy typu makaron ryż ziemniaki np na śniadanie jogurt z musli na drugie śniadanie sałatka np warzywa + jajko na obiad koniecznie zupa (lub na kolację) -ale na samych jarzynach - sycąca i zdrowa a później na drugie danie (jako oddzielny posiłek) mięso lub ryba z jarzynami i ewentualnie niewielką ilością węglowodanów czyli np jednym ziemniakiem czy garstką ryżu wtedy już spokojnie da się wytrzymać bez kolacji i słodyczy się nie chce tak bardzo

Gość Ja jestem gruba, mam 40kg
Nie chudne. Nie wiem co żle robie

Gość spróbuj jeść mniej pieczywa
jak mam chęć na coś słodkiego - jem suszone śliwki albo trochę orzechów albo prażę sobie jabłko z odrobiną miodu i cynamonem

Dzięki dzięki dzięki 🌻

Słodycze jemy od czasu do czasu, ale te raczej domowej roboty: gruszki z jogurtem, pieczone jabłka czy banany, albo kromka ciemnego pieczywa z masłem orzechowym i dżemem (albo z twarożkiem i dżemem). No i taka przekąska jest u nas posiłkiem przeważnie podwieczorkiem lub 2 śniadaniem. Pilnuje żeby mąż nie podjadał pomiędzy posiłkami, bo właśnie tym się tak załatwił - przed tv zawsze paka czipsów, piwsko i teraz brzuszek jest a serduszko nie wyrabia! Mąż lubiał coś chrupać przed tv to teraz kupuje mu pestki dyni albo słonecznika, sprawdza się bo zajmuje ręce. A powiem wam dziewczyny, że kobiecie jest łatwiej przejść na dietę, bo facet to zaraz wymyśla. Ale za to przynajmniej faceci są raczej jacyś tacy bardziej lotni jeśli chodzi o ćwiczenia. Mąż chodzi prawie codziennie "pakować" na siłownie, chociaż na początku zarzekał się że nie będzie chodzić wcale!

Babka- fajnie piszesz :D Ja mojego też muszę wziać w obroty bo w ciąży przytyło nam się obojgu ;) I o ile ja jeszcze staram się pilnować- tzn raczej nie podjadam między posiłkami, to mój mąż po prostu cały czas coś podjada- a to chrupka, a to kanapeczkę (wraca z pracy, obiad ma być za 5 minut to on sobie kanapkę zrobi :o) Ale to dlatego, że nie je 2 śniadania w pracy i przychodzi wygłodniały jak wilk. Ech, oboje musimy się przestawić na zdrowsze żywienie, bo ciężko to widzę.

No wydaje mi się, że jesz trochę za dużo jeżeli chcesz schudnąć...ja np. jem: śniadanie: jogurt mały z płatkami fitness i gorzka herbata II sniadanie: baton fitness i czasami latte obiad: tu można poszaleć, grunt, żeby nie było tłusto i dużo, ja lubię naleśniki więc jem 2, a jeżeli w ciągu dnia dużo się ruszam, mam dużo spraw do załatwienia to trzy, ale też nie smaruję ich nutellą, czy słodkim serkiem podwieczorek: jabłko, albo inny owoc kolacja: dwie kanapki z ciemnego pieczywa, gorzka herbata (o 18:00) dobrze jest pić dużo wody mineralnej ja ważę 56 kg i mam 176 cm wzrostu :)

Esthle- ale wydaje mi się, że nie najadłabym się takimi porcjami jak opisujesz. Tzn może wytrzymałabym ze 3 dni a później wygłodniała rzuciła się na jedzenie. Słaba wola. Musiałabym najpierw jakoś obkurczyć żołądek ;) Ale widać poświęcenie się opłaca- gratuluję wagi :)

Gość hgfgffgh
sliczna waga przy takim wzroscie mnie sie nie udaje zrzucic ostatnich 4 kg

hgfgffgh- powiem Ci, ze czasem nie warto zmuszać organizmu do zrzucania 'ostatnich 4 kilo'. Być może Twoja uroda jest akurat taka i powinnaś ważyć tyle ile ważysz. U mnie rozpaczliwe zrzucanie 'ostatnich 5 kilo' zapoczątkowało tycie... Jakieś 6 lat temu ważyłam 58 kg przy wzroście 172. Koniecznie chciałam schudnąć bardziej, więc w końcu jadłam 1 posiłek na dzień i jeszcze popijałam go herbatką odchudzającą (byłam niestety młoda i głupia i nieświadoma do czego to doprowadzi). OSiągnęłam swoje 53 kilo i... w przeciągu następnego roku ważyłam już 65, a później dobiłam do 72 :o Mimo, że wcześniej moja waga stała w miejscu na 58 kilo. I nic nie pomagało na schudnięcie. Tzn schodziłam parę razy do 65 kilo ale szybko wracały. Teraz po ciązy ważę 76 i prawdę mówiąc straciłam wszelką nadzieję, ze jeszcze kiedyś będę wyglądać atrakcyjnie :(

Gość hgfgffgh
ja waze jakies 59 kg mam ok 170 ale chcialam te 4 kg zeby zgubic tluszczyk juz nawet myslalam o 13 dniowej kopenhaskeij

Gość hgfgffgh
ja jestem po 49 juz