Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowamamahelp

Urodziłam dziecko! Uczulenie na lateks! Jaka antykoncepcja?

Polecane posty

Gość nowamamahelp

Witam! Od ponad pol roku jestem szczesliwa mama, ale niespelniona kochanka :/ Przed zajsciem w ciaze stosowalismy gumki, ale juz wtedy zaczynalam na nie byc uczulona. Po porodzie- masakra. Badania ok,ale reakcja alergiczna - bol, pieczenie, suchosc. Nigdy wiecej prezerwatyw. Lekarz kazal wyrzucic i zapisal mi plastry Evra - proponowal tez pigulki ale ja nie chcialam bo trzeba o tym pamietac codziennie, poza tym moje dziecko poczelo sie wlasnie z ,,zapomnienia" o 8 taletkach. Synek jest cudowny ale teraz trzeba sie jednak porzadnie zabezpieczyc. Czy te plastry to dobry sposob? lekarz powiedzial ze jesli sie zdecyduje na nie to najlepiej na dluzszy czas, minimum pol roku...Recepta lezy do wykupienia, bo ciagle mysle o alternatywach. Przerywany ani wyzej wspomniane gumki nie wchodza w gre. Lekarz proponowal spirale ale odmowilam bo psychicznie czulabym sie z tym zle, ze ,, cos tam mam w srodku". Razem z mezem chodzimy niewyzyci. Lekarz mowil ze plastry sprawia ze oboje bedziemy sie ,,czuc" i bedzie z tego w koncu jakas przyjemnosc. Co doradzacie? Czy moze sa jeszcze jakies inne sposoby o ktorych ja nie wiem?

Gość zastrzyk raz na 3 m-ce
:).

Gość adinnaaaa
wszystko zalezy od tego jak twoj organizm toleruje hormony. u mnie po wzieciu kilku tabletek od razu pojawia sie polowa skutkow obocznych z ulotki. jesli wczesniej bralas hormony i bylo to sprobuj plastrow.

Mysle , ze plastry w takim przypadku beda OK ! Przykleja sie je raz w tygodniu , wiec sa raczej NIEZAWODNE , bo nie musisz ich zmieniac codziennie jak np w braniu codziennych tabletek.

Gość nowamamahelp
zastrzyk? a dokladnie jaki? nie wiem o tym nic...ile to kosztuje? bralam wczesniej pigulki sterdidil ale dosc krotko no i z poczatku ialam jakies tam mdlosci ale potem organizm sie przyzwyczail... tylko ze mialam problem z suchoscia pochwy.

Gość nowamamahelp
dodam ze po ciazy schudlam tylko polowe kilogramow i obecnie waze okolo 64 -65 kilo, czy to nie jest przeciwskazanie do plastrow? siostra mojego meza bierze plastry od jakichs 3 miesiecy i mowi ze jedynym skutkiem ubocznym jest wrazliwosc i ciezkosc piersi, no i ze pod koniec tygodnia skora wokol plastra wyglada nieestetycznie ale teraz jest zima wiec i tak nic nie widac ;) zapomnialam tylko zapytac lekarza czy jesli bola mnie zyly w nogach i mam takie wrazenie bolu ( ach te szpilki) to czy mozna brac te plastry... wiecie cos moze o tym?

Gość UlalalaO
ja bym nie brała niczego co ma hormony... nie wiem co bym zrobiła w Twojej sytuacji

Gość nowamamahelp
tez troche obawiam sie hormonow ale tylko ze wzgledu na to uczucie w zylach juz teraz ( zylaki maja u mnie prawie wszyscy w rodzinie na starosc) i ze wzgledu na to bo po pigulkach cierpialam na suchosc pochwy, a plaster to przeciez tez hormony...no ale nie ma chyba antykoncepecji idealnej...a ja tez chce czuc jakas przyjemnosc!

Gość adinnaaaa
planujecie wiecej dzieci? jesli nie to moze wazektomia u meza. koszt 2 tysiace i do konca zycia spokoj:)

Gość nowamamahelp
Ja nie chce wiecej dzieci i raczej zdania nie zmienie,ale maz twierdzi ze za 5 do 10 lat chcialby drugie dziecko, dziewczynke :D roznie to moze byc, wiec na tak radykalny srodek maz by sie nie zgodzil.

Gość nowamamahelp
maz sie smieje, mowi ze gdyby kazdy facet mial przejsc wazektomie, to liczba zdrad mezczyzn wynioslaby 100 % , bo to przeciez juz zero zahamowan :d woli zebym to ja miala plaster czy brala cokolwiek bo to wtedy on bylby zazdrosny i martwilby sie o mnie :D

Używałam plastrów i było ok, chociaż używałam ich krótko. Zastrzyku nie używałam, ale koleżanka z pracy miała i mówiła, że przez te 3 miesiace dzień w dzień głowa ją bolała. Robiłaś krzepliwość krwi? Mówiłaś lekarzowi o tych żylakach w rodzinie?

Gość nowamamahelp
no wlasnie zapomnialam mu powiedziec o tym,ale jak bylam w ciazy mialam mase badan robionych, w tym na krzepliwosc krwi i bylo ok, bo w 3 miesiacu mialam ciaze zagrozona bo plamilam.Na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo.

Gość ojtam ojtam
gumki unimil skyn - nie są z lateksu i nie uczulają

Gość zglupialam...
po zastrzykach duzo kobiet tyje, ja mialam implant ale musialam wyjac bo jeden hormon i za malo na moj organizm, myslalam o spirali baaaardzo dlugo, takiej bez hormonow, tez mialam obawy jak to bedzie czy bede czula itp. mam 3 miesiac ja i super jest, piersze tyg ciagle sprawdzalam . nawet okres mam slabszy.