Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona wi

synek ciagle sika w majtki - co mam robic?

Polecane posty

Gość zmartwiona wi

moj synek skonczyl juz 2,5 roku. duzo wczesniej probowalam go odpieluchowac, ale sikal w majtki doslownie co 10 minut. nie mialo to sensu. 2 miesiace temu ostatecznie powiedzialam dosc. syn w dzien chodzi bez pieluchy, tylko na dluzsze wyjscie z domu ma zakladana, bo jest zimno. ale i tak jest zle. jesli synek nie bedzie sadzany na nocnik to sam nie zawola. leje w majtki i nic sobie z tego nie robi. bylo juz lepiej. przez kilka dni nawet zaczal mowic, ze chce siku a teraz jest coraz gorzej. ja juz nie mam sil. co jest nie tak z moim dzieckiem, przeciez to juz 2 miesiace a on sie nie nauczyl wolac siku. jestem zalamana.

Większej cierpliwości, wyrozumiałosci i spokoju i tak kiedyś synek sam dojrzeje do tego samodzielnego załatwiania, ważne że się dziwi sikaniem/mokrymi majtkami, jest zainteresowany nocnikiem skąd siku a tu kupa skąd? Moja córka woła na siku/kupę umie więcej mówić a ma dopiero dwa latka początek, umie się załatwiać, ale dalej się uczy trzymać siku by nie zmoczyć majtek po to by zdążyć do łazienki do sedesu sikać lub na nocnik, ważniejsza jest komunikacja z dzieckiem, jest zainteresowana, cieszy się że udało jej się załatwić siku/kupę w nocnik to klaszczę w dłonie, pogratulować dzieciom tego trzeba, wtedy dzieci nabierają wiary w siebie że się umią/nauczą tak jak dorosli załatwiać. :D Powodzenia dalszej edukacji cierpliwości to normalnie :D

Gość zmartwiona wi
synek zawsze jest pochwalony za to, ze zrobi siku do nocnika. wie ze tam ma zrobic, ale tego nie robi. moj syn jest bardzo madrym chlopcem, od dawna pieknie mowi, ladnie sie wypowiada nawet na takie tematy, ze ja sie dziwie skad on to wie. ale z sikaniem mamy mega problem. az wstyd sie przyznac przed inntmi mamami, bo ich dzieci od dawna wolaja siku.

Gość mój mial 4 lata
kiedy przestał sikać w majtki. Uczyłam go ponad 2 lata, a ty tylko 2 miesiące. Daj mu czas.

Gość zmartwiona wi
uczylas go 2 lata? podziwiam za cierpliwosc. od przyszlego roku chce synka poslac do przedszkola. musi sam sie zalatwiac. ladnie mowi, szybko sie uczy, sam je sztuccami ale z pielucha do przedszkola go nie przyjma :(

Gość mój mial 4 lata
Nic nie musi. Mój ma teraz 4,5 i czasem jak się bawi to popuści w majtki i przychodzi przebrany. Nie on jeden bo jego koledzy w grupie też mają z tym problemy. Już nie sika ale jak się zajmie zabawą to mu się zdarzy od czasu do czasu. Mial lepsze i gorsze chwile. Czasem bylo tak ze już przez kilka tygodni bylo sucho a nagle nie wiadomo czemu znów moczyl jedne majtki za drugimi. Wcale nie bylam cierpliwa. Bylam zla, zniechęcona, probowalam wszelkich sposobów, które nie dawały żadnych efektów, a w końcu samo przyszło. Niczego nie przyspieszysz. Moje drugie dziecko jako niespelna 2 latek nie nosilo już wcale pieluch nawet na wyjscia z domu. A u mlodszego to trochę trwało.

daj mi więcej czasu...przerabiałam to... kupa zawołał, wszystko mówił był w pełni gotowy aby pójść do przedszkola gdyby nie siusiu! Próbowałam wszystkiego tak jak ty. I przyszedł /ten dzień/ obudzil się rano i sam podreptał do nocnika... zobaczysz wszystko sie ułoży..

Wyrozumiałości i większej cierpliwości matki :D Tak to prawdą jest że każde dziecko jest inne, ma Własny rytm, własną dojrzałość do rozstania z pieluchą, dziecko samo się zdecyduje jak będzie pewniejsze i gotowe to rozstanie z pieluchą kiedy może w dowolnym wieku do 4 -5 lat, to normalnie i tak wszystkie dzieci mając 6 lat umieją kontrolować swe potrzeby załatwień, ładnie się uczą wszystkich rzeczy w szkółce :D