Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona bardzo:(

Nieznośny 21-miesieczniak!!!

Polecane posty

Witam Wiem,że moge zostać zjechana-ROZUMIEM. Jak matka moze tak pisać. Ale do rzeczy. Moj synek ma 21 miesiecy i od jakiegos czasu jest kompletnie nie do zniesienia. Marudzi,płacze,złosci sie bardzo bardzo wiele razy w ciagu dnia. Wiem ze to moze zblizajacy sie bunt dwulatka. Przeczytałam mnostwo ksiazek na ten temat,ale zadna nie radzi jak to wszystko znieść:( Proszę o wypowiedz mam,ktore tez to przechodziły/przechodzą. A moze tylko mi sie taki egzemplarz trafił. Doświadczone mamy podpowiedzcie-kiedy bedzie lepiej? Dziekuje,pozdrawiam,życze miłego dnia:)

Gość olk
Ja przechodzę to właśnie teraz ,mój syn ma 23 małym miesiące jest małym szkodnikiem ,wszystko na nie ,starszy syn nie miał takiego buntowniczego okresu i mimo że raczej jestem nerwus to to akcji mojego syna podchodzę ze spokojem .

przechodzi po 3 roku życia, dziecko się robi wtedy wreszcie rozumną istotą :) nic nie poradzisz, musisz przeczekać.

Gość Killme
Mój ma 23 miesiące i też przechodził taki etap jak miał 21-22mieas.,był nie do zniesienia, płakał, walił głową, tuptał i rzucał sie. Jak tylko czegoś nie dostał,albo nie poszło coś po jego myśli, wpadał w szał i histerie.Teraz mu przeszło, ma swoje minutki,ale nauczyłam się odwracać jego uwagę na inne rzeczy, tłumaczę i nie zwracam uwagi na jego histerie. Musisz mieć dużo cierpliwości, bo nerwami niczego nie zdziałasz. każde dziecko ma lepsze i gorsze chwile.

retyyy...dziekuję Wam bardzo!! 🌻 Naprawde potrzebuje słów pocieszenia.

Gość ojtam ojtam
moja rada: staraj się go zrozumieć, nie stosuj multum zakazów tylko wtedy kiedy tego naprawde potrzeba, pozwól mu robić samemu jak coś chce: nawet kosztem tego że się ubrudzi czy może coś wylać, mój właśnie skończył 24 m-ce i jest buntownikiem od zawsze i o wszystko a ostatnio zauważyłam że jest lepiej, więcej rozumie, mniej się buntuje ale ja mu daję swobodę skakania po kałużach czy panierowania ze mną kotletów - zastanów się w jakich sytuacjach się buntuje i czemu

Gość Killme
Nie martw sie, każde dziecko to przechodzi jedne bardziej inne mniej. Mój syn teraz ma najfajniejszy okres, zaczyna mówić i jest przy tym śmiechu co nie miara, bo czasem mu takie słowa wychodzą ze nic tylko się śmiać. Też jest na nie,ale nie zwracam na to uwagi, NIE i NIE MA to są jego ulubione słowa.:)

killme A mając 21 mówił coś?? Mój niestety NIC. ojtam ojtam A pewnie,że wszystkiego nie zabraniam,bo wtedy histeria byłaby ciagle. Non stop. Przelewa herbate z kubka do kubka,pomaga mi w kuchni-nie raz rozsypał mąke,sól,przyprawy-ale nie robie z tego dramatu. Bardzo lubi jak ekspres do kawy chodzi-mógłby caly dzien sterczec na blacie w kuchni no ale bez przesady,nie moge mu na to pozwalać godzinami.

Gość ojtam ojtam
to musisz mu znaleźć inne zajęcie żeby odwrócić uwagę od ekspresu.. a ja kiedy mam już dość i wymiękam albo potrzebuje coś zrobić dla siebie poprostu puszczam mu bajkę - uwilelbia Teletubisie, Tomka, Boba, Mańka Złota Rączka a ostatnio Klub Przyjaciół Myszki Miki - skacze, tańczy z nimi, stara się naśladować itd wtedy ja mam chwile odreagowania i on też i zapomina o co był bunt.. a co do mowy to mój mówi kiepsko:pare wyrazów tylko

Gość upopupupupup
up

Gość Killme
Mój mały dopiero teraz zaczął mówić, wcześniej tylko mama, tata, baba, dziadzia a teraz już jego słownik jest bogatszy. Niestety z nocnikiem jest na bakier. Nie wiem czy on nie czuje czy robi na przekór,ale potrafi siedzieć na nocniku 15 min. wstać i zrobić w majtki. No cóż, każde dziecko jest inne i na niego chyba jeszcze nie przyszła pora pożegnania się z nocnikiem.

Gość szkotka uk
najwazniejsze przy takich dzieciach to byc konsekwentnym w tym co sie mowi i robi. Bo jak raz dziecko zobaczy ze placzem czy jakims innym zlym zachowaniem moze wymusic to co chce to juz po was. I nikt mi nie powie ze dziecko jest nieznosne bo takie poprostu jest i nic nie da sie z tym zrobic. Nieznosne dziecko to tylko i wylacznie wina rodzicow, wynikajaca z niewiedzy czy umiejetnosci wychowawczych. Ostatnio wracalam z kolezanka, ktorej corka chodzi z moja do zlobka (za 3 miesiace skoncza 3 lata) i tamta poprostu przechodzila sama siebie. Moja corka znalazla patyka na ulicy - ta chciala oczywiscie taki sam. I to nie inny tylko wlasnie ten, ktory miala moja corka. Polozyla sie na ulicy i plakala az do momentu keidy przekonalam moja corke zeby tamtej pozyczyla na chwile ten patyk. Potem kilka razy jeszcze kladla sia na chodnik i plakala bo cos chciala a jej mamusia, zeby miec swiety spokoj zgadzala sie na to co ona chciala. Takie zachowanie do niczego nie prowadzi a wrecz uczy dziecko, ze za zle zachowanie jest nagroda.

Gość a kazda taka sama
poczekaj az wejdzie w wiek dojrzewana wtedy da ci popalic he he ateraz ciesz sie tymi malymi histeriami póki jeszcze mozesz

Gość kozaaaaaaaaaaaa
moja corka tez byla nieznosna w tym czasie. Teraz ma 2,5 roku i jest coraz gorzej chyba ://// Ale przez 90 proc czasu jest kochana i grzeczna. Nigdy mi wstydu nie narobila w publicznym miejscu, tylko w domu wrzeszczy... No ale mowie sobie ze ma prawo bo jak miala 2o m-cy uerodzil sie jej braciszek i chyba sporo zazdrosc dodala

szkotka uk Masz racje,ale ciezko wytlumaczyc dziecku cokolwiek w tym wieku. Staram sie nie ulegac jego histeriom...porównujesz mi tutaj trzylatke??? Przeciez to dwa światy. Mam nadzieje ze starczy mi cierpliwosci i takiego dziecka nie wychowam jak z Twojego opisu.

Wiecie, a mi się wydaje, że dzieciaki bardzo dobrze wszystko rozumieją:) I nie ważne czy już mówi, czy nie. Jak już raz ulegniesz dziecku, to się nauczy, że wystarczy pokrzyczeć ,potupać i już-załatwione:) Mój mały ma 22 m-ce i czasami jak mu coś zabronię, to wpada w istny szał,krzyczy( chociaż w sumie powinnam napisać wydziera się),ryczy i uderza np. w drzwi:) I tak z 2 min( w tym czasie nic się nie da z nim zrobić, nie chce na ręce, niczym go nie mogę zagadać), a potem przytulam go, zagaduję, coś innego pokazuję i dziecko anioł:) Mam nadzieję, że szybko wyciągnie wnioski, że krzykiem i histerią niczego nie osiągnie:) A najlepsza była córa mojej koleżanki. Jak się już zorientowała, że krzykiem niczego nie osiągnie, to podchodziła do niej, robiła minkę kota ze shreka i takim słodkim głosikiem mówiła"kocham cię mamusiu":) Pozdrawiam i życzę cierpliwości:)