Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cbhsdfeihfbiwryhgbveijhrbveiu

Czy to dysleksja?

Polecane posty

Gość cbhsdfeihfbiwryhgbveijhrbveiu

W oparciu o stronkę: http://www.ortograffiti.pl/o_dysleksji/symptomy_dysleksji_rozwojowej/wiek_szkolny_gimnazjum_i_szkoly_ponadgimnazjalne_objawy_dysleksji_u_mlodziezy Witam! Posiadam dziwne odchylenia i zastanawiam się, czy to nie dysleksja. Spostrzegłam kilka ciekawszych obajawów: W czasie pisania, czy to na komputerze, czy na kartce, często mylą mi się literki. Po prostu przestawiam ich szyk. Czasami zapominam, jak pisze się proste słowa, dlatego muszę najpierw wypowiedzieć je głośno na głos, by przypomnieć sobie, jak je się zapisuje. I nie są to trudne słowa, są to słowa banalne, tylko po prostu - nie wiem jak to możliwe - zapominam, jak się je pisze... Podobnie mam z mową. Często mówię z błędami, czasami po prostu w prostym słowie zamieniam szyk dwóch literek, albo jakąś zjadam (ostatnio zamiast "rycerz" powiedziałam "recyrz" :P). W trakcie czytania na głos jest to samo, chociaż widzę, jak to jest napisane, czytam błędnie... Pamiętam, że w podstawówce chodziłam do logopedy, ale nie pamiętam powodu. Poza tym mam problemy z liczbami. Nie odróżniam lewej od prawej, kiedy ktoś mówi mi 254 tysiące ja zastanawiam się, ile to zer. Kiepsko mi idzie czytanie godziny z zegarka klasycznego. Najprostsze działania obliczam na kartce, nie umiem w pamięci. Na dodatek brzydko piszę, mimo iż piszę dużo, to nie wyrobiłam sobie ładnego pisma. A najlepsze jest to, że w miarę umiem ortografię i interpunkcje. I nie spadło to na mnie z nieba! Naprawdę ciężko pracowałam, by się tego nauczyć. Słowniki kułam na pamięć. Uczyłam się z zeszytów z gimnazjum składni jeżeli mam zdanie złożone, w głowie dzielę je na zdania podrzędne i nadrzędne... dzięki czemu wiem, gdzie stawiać przecinki. Oczywiście nadal stawiam byki! Takie coś, jak zasady ortografii, nie ma dla mnie znaczenia, bo nie potrafię zapamiętać powiązania: „droga bo „dróżka. Dla mnie to nie ma sensu, po prostu uczę się na pamięć, jakie „ż mam użyć. I nadal są słowa, których nie potrafię spamiętać (np. „po czym albo „zauważyć) i prawie zawsze zapisuje je błędnie za pierwszym razem. Mam 21 lat. Czy możliwe jest, że mam dysleksje, ale przez to, że byłam uparta, umiem ortografię?

Gość cbhsdfeihfbiwryhgbveijhrbvei
Nikt nie ma zdania na ten temat??