Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Doti:)

usg biderek pomozcie

Polecane posty

Witam mam pytanie bylam z dzieckiem na usg bioderek ale od tego lekarza nic nie moglam sie dowiedziec:( napisal mi w ksiazeczce takie cos TYP I GAFA co to oznacza? pomozcie powinnam sie martwic dodal ze sa wiotkie ale ze nie mam powodow do zmartwien:(

Gość gluck;);)
GAFA?? a nie alfa? to skala Grafa do oceny stawow biodrowych Skala Grafa dla wszystkich stopni dysplazji: Biodra prawidłowe: Ia - alfa > bądź = 60', beta < 55' Ib - alfa > bądź = 60', beta > 55' Ukształtowanie panewki dobre Kostny brzeg panewki ostry lub tępy Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie. IIa - alfa 50'-59', beta >55' - oznaczenie stosowane tylko u dzieci poniżej 3 miesiąca życia. Może być dodatkowo oznaczone "+" lub "-", gdzie: IIa+ opisiuje się: Ukształtowanie panewki dość dobre Kostny brzeg panewki zaokrąglony IIa- opisuje się: Ukształtowanie panewki wadliwe Kostny brzeg panewki zaokrąglony Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej Biodra dysplastyczne: IIb - alfa 50'-59', beta > 55' (oznaczenie dla dzieci powyżej 3 miesiąca życia) Ukształtowanie panewki wadliwe Kostny brzeg panewki zaokrąglony Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej IIc - alfa 43'-49', beta < 70'-77' Istnieje zagrożenie przemieszczenia głowy kości udowej IId - alfa 43'-49', beta > 77' Decentralizacja głowy kości udowej. III - alfa

Gość gluck;);)
aha, czyli typ I Grafa tzn Ia-wszystko Ok Ia - alfa - Ukształtowanie panewki dobre Kostny brzeg panewki ostry lub tępy Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie.

Gość shaphireezzz
no przecież Ci lekarz powiedział, że "ze nie ma powodow do zmartwien" :o nie wkręcaj se...