Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ProfesorTadeusz

Ja się nauczyć szybko języka obcego w Polsce?

Polecane posty

Gość ProfesorTadeusz

???

Gość ProfesorTadeusz
Uczę się niby,ale gdy włączę zagraniczną telewizję to tylko pojedyncze słówka wyłapuję z całych zdań :-(

bo za mało odsłuchów. może jesteś wzrokowcem? ja się odsłuchu najpóźniej zawsze nauczam, ogarniam, oswajam z:(

Gość ProfesorTadeusz
fiszki, czytanie słownika, programy multimedialne, repetytorium, książki w obcym języku, radio i telewizja typu BBC, CNN itp. Rezultaty marne :-(

Gość gizmo...
a jak szybko i dobrze nauczyć się słówek? bo niby pamiętam ale nie zawsze dobrze i czasami nie pamiętam tego co się nauczyłem

słówka to na zasadzie nawet najprymitywniejszych skojarzeń i nie w słupkach je notuj tylko rozproszone

Gość gizmo...
nie mam w słupkach, ale chodzi o to że znam jakieś słówko ale do końca nie jestem pewien czy to jest to słówko, a czasami muszę się zastanowić z pół minuty na słówkiem, a czasami po prostu zapominam, uczę sie na nowo i znowu po dłuższym nieprzypominaniu znowu zapominam

Gość ProfesorTadeusz
Uczę się równolegle niemieckiego i angielskiego. Niemieckiego uczę się ze zmiennym natężeniem 10 lat, angielskiego też 10 lat. Odnoszę jednocześnie wrażenie, że stanąłem gdzieś w martwym punkcie. Wszystko błyskawicznie zapominam.

tematycznie też można. nie ucz się wyrwanych z kontekstu 20 słówek, niech to będzie 10 ale niech coś je łączy, rodzina wyrazów powtarzaj te które są najtrudniejsze zrób sobie jakieś oznaczenia stopnia trudności, oznacz niektóre, jako najlepiej zapamiętane i te "odstaw" reszta - im trudniejsze tym bardziej "męcz"

Gość ProfesorTadeusz
Taki Etiopczyk przyjedzie do Polski i w 3 lata (dosłownie!) nauczy się biegle mówić po polsku, w najtrudniejszym języku świata. A ja przez 10 lat nie mogę się nauczyć chociaż angielskiego, który jest jednym z najłatwiejszych. :-(

samemu trudno, ja się nauczyłam głównie w szkole, na kursach, na studiach

Gość ProfesorTadeusz
Stosuję techniki szybkiego przyswajania słówek. Na przykład oddziaływanie na jak najwięcej zmysłów. Maksymalne zaangażowanie wyobraźni. Tworzenie skojarzeń. Przypisywanie pojęć do konkretnych wydarzeń z własnego życia. Metoda powtórek wykorzystywana w fiszkach. Ja znam to wszystko, a jednak nie potrafię się nauczyć języka, żeby rozumieć to co trafia do mnie do uszu. Nadal słyszę jedynie melodię, plecionkę pustych głosek. :-(

poza tym nawet jak pojedziesz za granicę to i tak żeby się PORZĄDNIE nauczyć języka musisz się uczyć sam też. no chyba że liczysz tylko na komunikację.

Gość ProfesorTadeusz
Co z tego, że potrafię pięknie czytać, skoro nie wiem o czym czytam.

Gość gizmo...
chcecie voucher na 500 złotych do Empik School?