Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takakakakakakka lalalala

kto pierwszy wychodzi z propozycja slubu? kobieta czy mezczyzna?

Polecane posty

witam. mam takie pytanie dotyczace zawarcia zwiazku malzenskiego. nie mam na mysli jakiegos konkretnego, np. koscielny, czy cywilny. spotykam sie z facetem od ponad 6 lat, a od prawie 2 lat jestesmy zareczeni. zastanawia mnie, jak to jest z tym, czy facet pierwszy wychodzi z propozycja kiedy slub, czy raczej kobieta jakos napyla na to? jestem juz troche czasu ze swoim facetem i kiedys mowil mi, ze nie jest odpowiedni czas na slub, a teraz twierdzi, ze jeszcze 2 lata i tak to ciagle przeciaga sie, a on konkretnie nie chce powiedziec kiedy, co i jak. juz nawet nie zalezy mi, czy ma to byc bardziej slub konkordatowy, czy cywilny, a chodzi wylacznie o samo sformalizowanie zwiazku i zycie we dwoje. mieszkamy osobno, ale na szczescie w jednym miescie, widzimy sie codziennie...niby znamy sie bardzo dobrze, ale zastanawiam sie, czy wszystko jest z nim ok. dzisiaj poruszylismy temat slubu i jakos zahaczylo o temat jego znajomych, ze niektorzy sa juz po slubie i maja dziecko, a on na to, ze z 2 pary wziely najpierw slub, a potem mieli dziecko, a reszta slub ma wylacznie z wpadki (oczywiscie racja). to go zapytalam, czy te 2 pary, co wziely slub nie z wpadki, to czym w takim razie one sie kierowaly, ze zdecydowaly sie na taki krok?? prawie wiekszosc jego znajomych ma za soba slub, maja dziecko/dzieci, ajego cos hamuje, czy moze ja jestem slepa, bo on jest wygodny. bylabym wdzieczna gdybyscie opisaly/opisali, jak to bylo u was, czy ktos konkretnie narzucal tempo slubu, bo ja zaczynam miec jakies watpliwosci, czy w ogole moj mnie kocha:( kiedys stwierdzil z usmiechem, ze predzej slub wezmiemy z wpadki niz swiadomie sie na niego zdecydujemy;(

Gość niebieska malwina
W dwojke o tym zdecydowaalismy jakos tak naturalnie... tak samo bylo z dzzieckiem anbi ja ani moj mazz nie musielismy sie czaic z takimi kwestiami. Pogadaj z narzeczonym. Mozliwe ze jeszcze nie chce takiiej odpowiedzialnosci co w pewnym wieku jest normalne i nie ma sie co martwic na zapas.

Gość hhjhjhjj
mężczyzna

ale moj facet ma 31 lat:( to zeby w tym wieku nie wiedzial czego chce?:(

Gość Ale AKCJA była na chrzcinac...
Ja mam 22 mąz 27 i sie oświadczył po 3 miesiącach znajomości.To zalezy od faceta. Date ustaliliśmy wspólnie.(ślub rok temu był)

Gość malokto
Skoro się oświadczył, to w wiadomym celu - chce się żenić. Po oświadczynach obojętnie chyba kto zacznie rozmowę, skoro mężczyzna oświadczynami wyraża gotowość do ślubu. Czyż nie?

Gość Ale AKCJA była na chrzcinac...
Do malokto-wcale tak nie uwazam. Niketórzy tak robią-bo 1.Wypada bo długo są razem. 2.Dziewczyna wspomina "czesto"-więc dla swiętego spokoju. 3.Zostawiają sobie furtke-oświadczyny mozna zerwac. Mój jak sie oświadczył to było coś w stylu"chodzmy jutro ustalić date do kościoła"no i ustaliliśmy jak oświadczył sie w marcu to na wrzesień.

Gość uwazam,ze powinnas wziac
sprawy w swoje rece- jemu tak wygodnie- same plusy dla niego - dupczenie "za free " etc - powiedz ,ze we wrzesniu sie pobieracie i juz

sprawy w swoje rece- jemu tak wygodnie- same plusy dla niego - dupczenie "za free " etc - powiedz ,ze we wrzesniu sie pobieracie i juz

2 lata narzeczenstwa to dlugo - mogliscie zaraz po zareczynach planowac slub

Gość my bylismy dlugo razem
I w koncu trzeba bylo isc albo w jedna lub druga strone. Moj facet kupil pierscionek,potem powiadomilismy rodzine,zaczelismy szukac sali,ustalilismy date i w ciagu niespelna roku odbyl sie slub. Po prostu trzeba rozmawiac a nie czekac kto wyjdzie z inicjatywa.

Gość i po co te oświadczyny?
Skoro się ktoś oświadcza to się chyba od razu datę ustala? A mi się wydaje,że twój narzeczony oświadczył się żeby móc spokojnie bzykać :O Przepraszam ale tak to wygląda. My w sumie najpierw ustaliliśmy termin-tak jakoś to wyszło samo,naturalnie. A dopiero później były zaręczyny,bo mój mąż był zdania,że 6 miesięcy narzeczeństwa wystarczy ;) więc ciężko by było wszystko zorganizować.

Gość masz co chciałas
''długie narzeczenstwo - krótkie małzenstwo'' - z tego co piszesz to gosciu nie chce sie obraczkowac!. Tak mu wygodnie i nie chce tego zmieniac. Przyzwyczajenie i tyle. Z tego długiego małzenstwa nie bedzie - tyle moge Ci powiedziec.

tak w ogole to zareczyny wyszły od niego?