Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebieskooki 2323

Wszyscy niebieskoocy to jedna rodzina, mamy wspólnego przodka

Polecane posty

Gość niebieskooki 2323

Witam niebieskookich kuzynów i kuzynki! Niebieskoocy to jedna rodzina 2008-02-07 08:39:28 Wszyscy ludzie o niebieskich oczach mają wspólnego przodka i są ze sobą spokrewnieni - informuje pismo "Human Genetics". Duńscy naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze badając mitochondrialne DNA mieszkańców Danii, Jordanii i Turcji prześledzili pochodzenie mutacji, związanej z niebieskim kolorem oczu. Jak się okazało, po raz pierwszy ludzie o niebieskich oczach pojawili się 6 do 10 tysięcy lat temu. Wcześniej wszyscy mieli oczy brązowe. Tęczówka niebieskiego oka zawiera wyjątkowo mało ciemnego barwnika - melaniny. Melanina nadaje zabarwienie także naszym włosom i skórze. Wytwarzanie melaniny zależy od genu OCA2 - to właśnie on uległ mutacji tysiące lat temu. Od czasu do czasu zdarza się także całkowite zahamowanie aktywności OCA2 i zupełny brak melaniny - wtedy skóra i włosy sa białe, a oczy czerwone. Taki stan nazywamy albinizmem. Zdaniem naukowców rozpowszechnienie mutacji związanej z niebieskim kolorem oczu dowodzi, że okazała się ona korzystna - najwyraźniej niebieskoocy mieli więcej dzieci. PMW PAP - Nauka w Polsce

Gość 1234567890987654321 to
Heh, ale to już stary news jest. A osoby, które liznęły genetykę wiedzą to od dłuższego czasu. W końcu niebieski kolor oczu spowodowany jest genem regresywnym. To taki "błąd" w sztuce jest i pojawił się stosunkowo niedawno.

Gość no raczej :)..
ja miec niebieskie oczy do tego byc albinosem :D

Gość Polak-katolik-patriota
Każdy właściciel niebieskich oczów i blond włosów to 100% Słowianin-aryjczyk. Też mam jasnoniebieskie oczy i ciemnoblond włosy i jestem z tego dumny jak cholera!

Gość niebieskooki 2323
stary news ale jary i można się podjarać, tyle niebieskookich ładnych blondi chodzi po świecie i pomyśleć że to moja rodzina ehhhhh

Gość kioluju
fajno

Gość czubie erty
tzn ze jesteście od dinozaurów :E

Gość status materialnyyyyy
szkoda tylko, ze niebieskookich dotyka wiecej chorób oczu tj. jaskra czy AMD:(