Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eveline8w1

Ślub kościelny w świetle prawa nie jest ślubem?

Polecane posty

Gość eveline8w1

Przeczytałam taką opinię, przeszukałam trochę google i jestem zaskoczona. To prawda? Nie rozumiem tego, tzn że jak ktoś brał ślub tylko kościelny to np w urzędzie skarbowym nie może rozliczać się z pitów razem z małżonkiem itp? bo w świetle prawa nie są wcale małżeństwem? Myślałam, że od jakiegoś czasu nie trzeba już brać ślubu cywilnego i kościelnego, że kościelny wystarcza.

Gość TakaONA89
Sam kościelny w świetle prawa nie tworzy stosunku prawnego między małżonkami. Można wziąć ślub konkordatowy, który jest zarówno ślubem kościelnym i cywilnym. Nie trzeba brać ich osobno.

Gość eveline8w1
ślub konkordatowy to jakieś modne ostatnio słowo, a potocznie chyba i tak wiele osób nazywa go ślubem kościelnym. W końcu od lat chodzę na śluby tylko w kościele, nikt nie nazwał takiego ślubu konkordatowym a te pary które znam są małżeństwem normalnie.

Gość diewocka
przeciez teraz jest ślub "2 w jednym biorąć ślub kościelny automatycznie masz ślub cywilny-tzw slub konkordatowy

potocznie ślubem koscielnym nazywa się ślub konkordatowy. sprawy cywilne załatwia się na "zapleczu" na ołtarzu są odprawiane sprawy kościelne. chyba ze ksiadz wplata podpisanie umowy, tzn aktu ślubu w cereminię koscielną

Gość diewocka
tak jest od niedawna moi rodzice jeszcze musieli miec dwa śluby cywilny w urzedzie i koscielny . a teraz to połączyli

Gość eveline8w1
tak też myślalam, że to jest od kilkunastu lat połączone. A tu nagle ktoś wyskakuje mi zdziwiony "przecież slub kościelny nic nie znaczy" więc się zdziwiłam. Dziękuje za wyjaśnienie :)

Gość TakaONA89
Mylicie pojęcia. Można wziąć SAM ślub kościelny, tak jak moja babcia , która po śmierci dziadka chciała związać się ze swoim , teraz już mężem jednak bez konsekwencji prawnych. Chciała być w porządku przed Bogiem i wzięli SAM ślub kościelny. To nie jest ślub konkordatowy.

a ja nie mówię ze nie można wziąć samego ślubu koscielnego. mówię zę teraz ludzie zazwyczaj ślub konkordatowy nazywają slubem kościelnym co nie jest zgodne z prawdą

Gość TakaONA89
Tłumaczę tylko różnicę ;) oczywiście , że można wziąć jeden ślub, który ma skutki prawne a przy okazji religijne i to jest właśnie ślub konkordatowy, nazywany potocznie kościelnym tak ja już wspominałaś ;)