Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aksam87

Mój synek nie chodzi

Polecane posty

Gość Aksam87

Cześć martwi mnie trochę moje dziecko. Mam prawie rocznego synka 30 listopada bedzie miał urodziny. Synek waży prawie 13 kg i nosi rozmiar 92 i niestety tylko raczkuje. Martwie się że nie chodzi. Staje przy meblach przemieszczając się krokiem odstawno dostawnym ale nic poza. Ehhh nie wiem czy coś z nim nie tak czy jestem jakoś przewrażliwona. Powiedzcie mi kiedy wasze dzieciaki zaczęły chodzić?

Gość cccccccccccccccccccccccccccc:)
Jak tak bardzo sie martwisz to idz z dzieckiem do ortopedy mi jednak wydaje sie ze wszystko jest ok. Jak sama napisalas przemieszcza sie przy meblach i raczkuje. Daj dziecku troche czasu napewno juz niedlugo zacznie chodzic ale jakby nie patzec dziecko niema nawet jeszcze roku.

martwisz się że ma rok i nie chodzi? Biorąc pod uwagę jak jest duży to nie musisz się martwić jeszcze co najmniej przez pół roku...

Gość Niunulkai
Do półtorej roku to norma ważne że staje przy meblach

Jesteś przewrażliwiona. Przecież każde dziecko rozwija się w swoim tępię. Twoje ma dopiero rok. Spokojnie. Niektóre dzieci stawiają kroki przed rokiem a inne po roczku. Jeszcze się za nim nabiegasz:)

moja zaczela chodzic jak miala rok i dwa miesiace, chlopcy zawsze pozniej chodza niz dziewczynki

ma jeszcze czas.Synbek mojego kolegi zaczął chodzić w wieku 16 miesięcy.

Gość oj tammmm
moja zaczęła chodzić jak miała prawie 17 miesięcy i wszytko ok. Do 18 miesięcy dziecko ma czas wiec nic sie nie martw.

Gość oj tam,oj tam;-)
Ja też bym mu dała troche czasu jeszcze. Nie mam jeszcze dzieci,ale wśrod dzieci w rodzinie właściwie tylko dziewczynki na roczek mialy pierwsze kroczki za sobą. Ze 2 m-c spokojnie ma czas.

Gość śmigła
mój syn poszedł w wieku 15 miesięcy bo był za ciężki a ważyl 12 kg jak miał rok. drugi syn poszedł w wieku 14 miesięcy bo był za słaby. miał ok. 10 kg. córka poszła w wieku 1o miesięcy. każde dziecko jest inne. jak cię to martwi to idż do lekarza.

Gość zielonaa ciżemka
mój zaczął chodzić jak miał skonczone 16 miesięcy i nie robiłam z tego powodu tragedii

Gość Aksam87
Dzięki dziewczyny wiem ze to głupie ale gdzie się nie obejrzę i spotkam znajome mamy z dziećmi to one już chodzą a mają 9 10 11 miesięcy to się zaczęłam zastanawiać czy coś z moim synem jest nie tak.

Spokojnie ma czas. Moja mala zaczela stawac przy meblach jak miala 8 miesiecy. A chodzic zaczela dokladnie tydziien po roczku. A znajomej cora w wieku 10 mies smigala. Kazde dziecko ma swoj rytm rozwijania sie.

Gość takie tam..
Mój braciszek zaczął chodzić jak miał rok i 4 miesiące, a od znajomych synek 1,5 roku myślę że chwilę możesz się jeszcze wstrzymać z zamartwianiem się

Gość to takkk
nie martw sie , mozna sie marwtic jak nie chodzi do 15 mca, tzn jesli nic nie probuje moj zaczal dreptac koslawo w 13 mcu,potem poszlo jak z platka, ale jesli twoj synio np staje przy meblach to nie masz sie co martwic, jeszcze sie nabiegasz za nim

Spokojnie ma czas. Moja mala zaczela stawac przy meblach jak miala 8 miesiecy. A chodzic zaczela dokladnie tydziien po roczku. A znajomej cora w wieku 10 mies smigala. Kazde dziecko ma swoj rytm rozwijania sie.

Gość to takkk
a wczesnie tez niedobrze, bo dziecko nie jest gotowe , znam takie co przed 9 dreptaly, ale to tez niebyt moje slonce w sumie w lozeczku po 10 mcu sie poruszal trzymajac sie szczebli, ale chodzi tak pewnie to w 15 mcu

Gość Aksam87
Mój robi tak samo ale jak się zapomni to nawet stoi bez "trzymanki" :-) ale jak chcemy go zachęcić do chodzenia bez ręki to strach w oczach chwiejne nogi i pac na tyłek.

Gość .......to.....ja..............
nie masz co się martwić, moja zaczęła chodzić jak skończyła 13 miesięcy a np. kumpeli miała 17 miesięcy. Każde dziecko rozwija się w swoim tępię. O, a np. moja siostrzenica chodziła jak skończyła 9 miesięcy.

Gość mój miał 16 miesięcy
jak zaczął chodzić, teraz ma 2,5 roku i nosi rozmiar 92 a waży 13 kg, tak jak twój synek:)

Ma rok i rozmiar 92? Nieźle. Moj ma 3 lata i ma 100 cm. Wysokie masz dziecko.

Gość MamaCóreczki
I takie są efekty tej ostatniej mody, ze dziecko na roczek musi chodzic i koniec. Autorko, dziecko ma czas do 14 miesiąca, żeby postawić pierwsze kroki. I dopiero po tym czasie trzeba zacząć się delikatnie martwić. Twój synek jest duży, sporo waży, więc zebranie się do chodu nie należy do najłatwiejszych zadań. Moja córka ma rok, nie chodzi sama jeszcze, chodzi za rękę, sama zrobi ze 3 kroki i mnie to cieszy. Też jest spora. Ale rodzina męża lamentuje, że MUSI chodzić na roczek, pytania "jak z jej chodzeniem?", "chodzi już?", "ćwiczcie ją!" doprowadzają mnie na skraj wytrzymałości.

Gość Aksam87
Do; MamaCóreczki no u mnie to samo teściowa dzwoniła i pyta a chodzi już? a będzie umiał zdmuchnąć świeczkę? i takie pierdoły chciałam jej już powiedzieć, że sam zaśpiewa "Sto lat" ehh... a co do wielkości syna to pewnie wina naszego połączenia bo ja mam 173 a mąż 198 :-)

mój zaczął w 15 m-cu chodzic a mały był. A on jest duzy więc mu i ciężej. Do 18 miesięcy to norma jest - tak nam powiedziała rehabilitantka

Gość Aksam87
no to się cieszę że źle nie ma :-) Dziękuję jeszcze raz za dobre słowo :-)

Gość wiuefhiwqufh
Dziecko ma czas do 18 miesiaca, by zaczac samodzielnie chodzic. Jesli dziecko wstaje i chodzi przy meblach, to wszystko ok. Moja corka zaczela raczkowac majac 11 mies., wstawac przy meblach i chodzic za raczki jak miala 13, a sama sie puscila majac 15 mies. I widzialam te glupawe spojrzenia kolezanek i tesciowej, ze na roczek nie chodzi. Co top ma byc-kolejny wiejski zabobon i wrozba, ze dzieciak musi przejsc roczek?

Gość dsdsddddddddddddddd
moja zaczela pod koniec 14 miesiaca chodzic tez sie martwilam a teraz sie z tego smieje:)

Gość dsdsddddddddddddddd
no wlasnie nie do 14 miesiaca tylko ma czas do koncA 18 M-CA ZYCIA

Gość solariumdlakazdego
Moj zaczal chodzic dopiero jak mal 15 miesiecy :)

Gość albabetaomega
Autorko tak jak dziewczyny piszą ma czas. Ciesz się bardzo, że raczkuje. Poczytaj sobie jakie to ważne dla prawidłowego, równomiernego rozwoju obu półkuli mózgowych.