Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aa...

czy moge gotowac fasolke po bretonsku na żeberku?

Polecane posty

Nigdy tego nie robiłam, więc ci nie powiem, ale nigdy nie widziałam aby moja mama robiła to na żeberku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
ok dziekuje a czy na koniec dodawac mąki czy fasolka ma byc rzadka czy gesta? w sumie pierwszy raz robie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale na wędzonym żeberku
? bo jak tak to pewnie, jak świeże to też się nie otrujesz ale ogólnie fasolka po bretońsku najlepsza jest gotowana na wędzące :) Mąki nie musisz dodawać o ile za dużo wody nie nalejesz, później ewentualnie wyjmij trochę fasoli, zmiksuj i tym zagęscisz sos ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tą gęstością to różnie bywa, bo spotkałam się z opinią że fasolka po bretońsku to jest zupa. U mnie zawsze się ją traktowało jako potrawkę a nie zupę, więc była na gęsto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
dziekuje wszystkim i moje ostatnie zapytanie czy moge fasolke posypac pietruszka czy srednio pasuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poproszę o odpowiedź
Fasolka po bretońsku to ma smaki zależne od gospodyni. Możesz spokojnie ugotować na żeberku - wędzonym albo nie, i tak będzie smaczna. Na końcu dodajesz podsmażona kiełbasę albo boczek podsmażone (pokrojone w kostkę), można dodawac kawałeczki mięsa z poeczeni. Niektórzy dodają zeszkloną cebulkę, ja nie daję. Zielona pietruszka czemu nie|? Najczęściej dodaje się majeranek. Nie zagęszczam mąką, dodaję do gotowej fasolki przecier z pomidorów (nie koncentrat) a zagęszczam zmiksowanymi warzywami, bo do gotowania fasolki dodaj marchew i kawałek pietruszki, potem te warzywa zmiksuj i będzie odpowiednio zagęszczona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×