Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghrrrhhrr

Ma ktoś kota? Mam pytania

Polecane posty

Gość ghrrrhhrr

Moja kotka nie ma jeszcze roku (myślę, że ma ok 8-10 miesięcy) Czy to normalne, że 1. Jak się z nią bawię np latarką a ona biega za światłem to już po kilku chwilach bardzo się męczy i wywiesza wręcz język na brodę i sapie jak pies. 2. Dużo się załatwia? Kuwetę sprzątam codziennie i zawsze jest pół foliowej torebki śniadaniowej kup i sików Kotka jest chuda. Waży 3kg

Gość hogata44
ten pierwszy objaw może świadczyć o chorym sercu

Gość ghrrrhhrr
Naprawdę to dużo? Ona jest chuda, co prawda nie jest takim szkieletem jakim była jak ją znalazłam ale do grubej jej daleko, nie jest też dużo. Może źle spojrzałam na wagę jak akurat na niej siedziała. Sprawdzę jeszcze raz. Karmię ją standardowo, sucha karma+mokra, dodatkowo kupuję jej kiełbaski dla kota ale niespecjalnie jej smakują. Czasem daję jej też pierś kurczaka, mięso mielone, rybkę ale to tylko wtedy jak akurat robię z tego obiad. Wcześniej dawałam jej wątróbkę ale już nie chce mi się specjalnie jej przygotowywać

To zależy od budowy ciała, a nierasowce mogą mieć naprawdę różną masę. Dla jednego kota 3 kg to będzie dużo, a dla innego 4 kg to zaledwie norma. Ja miałam kocurka, który do pierwszego roku życia był maleńki i szczupleńki, a potem nagle tak się rozrósł (zwłaszcza w barkach :P), że koleżanka myślała, że mam nowego kota. Tylko jedno pytanie- jest odrobaczona???

Gość ghrrrhhrr
Sprawdziłam jeszcze raz i faktycznie waży 3kg. Jest odrobaczona. Od razu zabrałam ją do weterynarza, który przepisał tabletki, badał ogólnie i podał zastrzyki z witaminami. Tabletki miałam też jej dawać profilaktycznie i ostatnio dostała swoją dawkę (już 3x przyjmowała tabletki)

Gość MaYiiaa
3 kg na kotke w okresie wzrostu to normalna waga.Karmisz ja prawidlowo:) Co do sapania to polecam wizyte u weterynarza.Nie wiadomo czy kicia na cos nie zachorowala zanim ja znalazlas.Im szybciej tym lepiej.

Gość ghrrrhhrr
Niedługo też będzie trzeba ją poddać kastracji bądź sterylizacji to może trochę przybierze na wadze

Ona jeszcze rośnie, więc mogą różne takie zaburzenia występować. Na razie nie baw się z nią zbyt szaleńczo, a jak za 3-4 miesiące problemy nie ustąpią, wtedy niech wet ją zbada pod kątem wydolności krążeniowej.

Gość up...
pojdz wiec do weterynarza... 7snack-ze masz nowego kota,czy ona nowa kolezanke hihi

Gość ghrrrhhrr
a jak weterynarz badał ją ogólnie to nie zauważyłby, że jest coś nie tak? Miałam wcześniej kota ale jakoś tak nie sapał. Aha i jak kotka sama biega to nie sapie, tylko wtedy jak bawi się ze mną. Może daje jej za duży wycisk? :P

Gość nobajasne
skoro jest chuda a je normalnie i zalatwia sie czesto to oznacza to tylko, ze ma dobra przemiane materii

Gość ghrrrhhrr
a u was koty nigdy nie sapały? Bo ja nigdy nie spotkałam się z czymś takim... Jak już pisałam to niedługo będzie trzeba przeprowadzić u niej kastrację więc przy okazji zapytam o to sapanie A załatwia się normalnie czy dużo?

Gość MaYiiaa
piszesz ,ze kotka czesto przyjmuje tabletki.Wlasnie prezyszlo mi na mysl ,ze to one moga byc przyczyna oslabienia.Ludzki organizm na leki reaguje podobnie.

Gość ghrrrhhrr
ja to podziwiam dziewczyny, które potrafią się tak umalować ja to nawet nie umiem zakryć nawet jednego pryszcza jak mi wyskoczy a co dopiero tyle... Poza tym dzięki makijażowi można całą twarz wymodelować. Ogólnie azjatki to chyba mistrzynie w makijażu i jak czasem widziałam ich przemiany to nie mogłam się nadziwić

Gość ghrrrhhrr
sorki, nie tu napisałam gdzie trzeba :P

Gość fru fru fru
moje koty robia kupe nawet 2x dziennie, to normalne :-)

Gość ghrrrhhrr
Co do tych tabletek to kotka najpierw dostała 1 tabletkę podzieloną na 3 dni na odrobaczenie. Po miesiącu miałam powtórzyć serię, a później po kolejnych 2 więc to chyba nie jest aż tak dużo. Do tego przypomniałam sobie, że ona już pierwszego dnia sapała jak jeszcze nie dostała żadnych leków

Gość ajajajghrrrhhrr
miedzy sapaniem a pryszczem ...

Gość ghrrrhhrr
Moja kotka kupę to robi chyba ze 3-4 razy dziennie :P

Gość czekolada_mleczna
ja mam w dom 5,5 kg kotki... na zimę zbiera i robi się ogromna, a latem jest połowa tego. więc 3 kg to jak na kota w miarę normalnie. jak dużo się załatwia to może mieć nietolerancję laktozy. przez kilka dni nie dawaj mu sera, mleka i innych takich produktów. może będzie lepiej.

Gość fru fru fru
kotu wogole nie powinno sie dawac mleka, wlasciwie to nawet nie trzeba, chyba ze specjalne dla kotow

Gość ghrrrhhrr
nie daję jej takich rzeczy, raz tylko dostała połowę łyżeczki herbacianej jogurtu naturalnego

Gość czekolada_mleczna
wiem, ze nie powinno się dawać, ale jak dziewczyna ma pierwszego kota to lepiej dać ten pomysł z mlekiem :D ja bym poszła do weterynarza, bo skoro kot jest znaleziony, z nie wiadomo jaką przeszłością to może jakaś choroba jelit lub tasiemiec

Gość czekolada_mleczna
ja daję kotu mleko i nie jestem jełopem :D kota ma już 8 lat i czuje się świetnie.

tym bardziej jestem w szoku że ktoś tu wyżej ma kota i radzi " na chwile" odstawic mleko sery bla bla bla. Najpierw sie naczytajcie o zwierzęciu, a potem się przygotujcie do tego by je w ogóle mieć! Koty trawią dobrze tylko jeden rodzaj mleka- mleko kocie.(!) Mozna kupić w sklepie kocie mleko modyfikowane. Kot po mleku będzie miec prędzej czy pozniej problemy żołądkowe, a jak nie teraz to po takiej "mlecznej kuracji" na stare lata Wam będzie zdychać, albo za mlodu wrzodów się nabawi. Kot ma pić albo mleko kocie, albo WODĘ w misce tak jak pies. Do tego suchą karmę, albo konserwy przeznaczone dla kotow. jak masz kotke w domu to ją musisz wysterylizowac bo będzie się darła niesamowicie podczas ruji, a rujka u kotki ktora nie moze bzykać, jest dla niej bardzo bolesna. Waga kota to kwestia indywidualna, masz młodą kotkę, to normalne że nie jest kizią mizią -kulką. Tak to jest jak sie bierze zwierze do domu a mysli sie pozniej. tak samo jest z dziecmi, najpierw robią a potem piszą po forach i pytaja co jest ich dziecku bo one nie wiedza.... sorki ale az gotuje sie we mnie.

czekolada_mleczna--- n oto gratuluje. Jestes najgorszą kocią matką na swiecie. Nie rozumiesz że kot nie toleruje laktozy i ma rewolucje w zolądku nawet jesli Ci tego nie powie??? Noworodkowi dala bys maslankę?? Nie?? Ale czemu nie? Przeciez by Ci się nie poskarzyl i nie umarl co nie? Myslcie. Zerowe pojecie o kotach.

Gość czekolada_mleczna
właśnie dlatego, że mam kota mówię odstawieniu sera i mleka bo może szkodzić. jakoś 10, czy 20 lat temu koty złaziły się do obór po dojeniu, dostawały mleko jako przysmak i żyły... teraz nagle wszystko szkodzi, wszystko złe... najlepiej to dawać ekologiczne puszki, ekologiczną karmę i ekologiczny żwirek... i popaść w kolejne paranoje. moja kotka dostaje mleko jak ma ochotę. naślesz na mnie TOZ, że dręczę zwierza? ps. mój weterynarz mówi, żeby nie popadać w paranoje i wszystko z głową. tylko, że to normalny weterynarz starej daty, a nie ci co dopiero szkoły pokończyli i chcą zarobić