Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto pomoże jak by co ?

co jedzą masze 15-16 msc dzieci ? jedzą już wszystko łącznie ze smażonym ?

Polecane posty

i czy jedzą mleko modyfikowane ? moja córka ma skończone 15 msc i je jeszcze codziennie rano o 7 mleko mm ok 240 ml i czasami o 20 ale to rzadko zależy czy jest bardzo śpiąca bo jeżeli jest to nic innego nie zje a mleko mm ok 210 wypije nie daję jej również nic smażonego lpstek rosołowych a tu akurat bym z chęcią dała kostkę do jakiegoś dania ale wedle jej nie daję :( ani ziarenek smaku ani do zup nie dodaję zup z pakiecika itd tylko przyprawy to sól pieprz papryka mielona majeranek bazylia zioła ziele angielskie liść laurowy itp

up

Gość opowieści mamy gąski
Moja corka ma 14 ms i je absolutnie wszystko to co jadamy my :) nic jej nie szkodzi, nic się nie dzieje. Oczywiscie wszystko wprowadzalam stopniowo. Mm pija sporadycznie bo nie chce... Zamiast tego pochlania jogurty naturalne serki homogenizowane itp. :) wybieraj kostki bez glutaminianu sodu i dodawaj do potraw, nic dziecku nie będzie

Gość przecież już duże dziecko
mój od roczku je wszystko, nic mu nie szkodzi, mleko mm tylko na noc 210ml czasem w dzień na krowim wypije kakao, po co się tak cackasz z tymi przyprawami? ja normalnie przyprawiam tylko mniej ostro. Przecież tego liścia dziecko nie je tylko dodajesz dla aromatu ;)

tak moja jada juz wszystko.kotleta z piersi smazonego tez.karczek pieczony,gulasz"dorosly" .je wszystko bo lubi i jej smakuje.mleko tylko raniutko i na noc po 180ml.

Gość NOWE AUKCJE
moje dziecko ma skończone 13 miesięcy i je już wszystko, juz dawno mu nie gotuje oddzielnie. Ze swoich dań to je juz tylko kaszkę bobovita

Moja ma 14 mies i przed rokiem jadla to co my. Od roczku je tez smazone mieso jajecznice. Mm pije 2x dziennie. Obiady je takie jak my i dodaje kostke rosolowa do zup i nic sie nie dzieje. Je tez kanapki z wedlina pasztetem pomidorem itd parowki serki jogurty.

Moja ma co prawda już 18 mc, ale też wszystko je od dłuższego czasu. Oczywiście nie wszystko jej przypada do gustu, ale ogólnie je wszystko. Też nie daję kostek rosołowych ani veget. Jedynym wyjątkiem jest jak robię zupę rybną dla wszystkich w domu, to używam kostki rosołowej rybnej (dostaję z zagranicy) i wtedy córka też je. A mleka modyfikowanego wypija dosyć sporo. Rano ok. 150ml, w południe 240ml i wieczorem 240ml.

Dzieci nie mogą jeść smażonych potraw! Tylko i wyłącznie gotowane, na parze, ewentualnie pieczone :o I to jeszcze 15 miesięcznym smażone mięso dajecie :o

Adsadsa uwazam ze to moja sprawa jak wychowuje i karmie dziecko. Autorka pyta o rade to jej mowie jak ja robie ale ona nie musi z tego korzystac. Pozatym mi pediatra pow ze moge smazone od roku podawac wiec nie widze problemu. Tym bardziej ze mala dobrze reaguje i nie ma zadnych problemow

Gość jola299
po co w ogole dawac kostki i te syfiaste ziarenka smaku? nie umiecie gotowac bez tego? teraz wszystkie tylko sosy z torebki, zupy z torebki, a bez wegety i kostki juz zadna zyc nie moze, jak byscie przezyly 50 lat temu? :O

Gość zonaKraka
Mój smażone jadł- tyle że nie spieczone, czyli jadł np. jajecznicę smażoną na maśle, czy warzywa z patelni... do niektórych potraw dodaję też np. podsmażoną cebulkę. Rybę a panierce jak robiłam to jeszcze mu tą panierkę zdejmowałam, bo była nasiąknięta tłuszczem, ale od dłuższego czasu nie jedliśmy smażonej, teraz bym mu pewnie taką dała (ma 20 mcy). Do zup kostkę dodaję rzadko i niewiele, więc jak zje raz na dwa tygodnie zupę w której jest trochę kostki, nic mu nie będzie. Vegety nie używam, gotowych sosów i zup też nie. Mięsa na obiad praktycznie nie robię, ale kiedyś jak byliśmy we dwójkę z młodym zrobiłam nam gulasz, z wołowiny, to nim pluł, więc go nie zmuszam. U babci mięso czasem zje, ostatnio wcinał mielonego z buraczkami zasmażanymi- też mu nic raz na jakiś czas nie będzie... Nie powiem że je to co my, bo ma swoje upodobania i tyle, ale jakoś specjalnie mu niczego nie bronię. Mleka pije sporo, bo lubi, i mm i zwykłe z kartonu. Jajka też za pozwoleniem lekarki codziennie, bo mamy wiejskie.

Gość przeczytaj jeszcze to co napis
moja te je wszystko.a SMAŻONE KOTLETY DROBIOWE I MIELONE UWIELBIA NAJBARDZIEJ.

ja do 12 miesięcy gotowałam dla synka osobno tzn.jemu te zupki w warzywami czy mięsem tyle że już nie miksowałam bo miał ząbki.Po 12 miesiącu wszyscy zaczęli jeść z 1 gara,chyba że chcę zrobić coś co wg.mnie nie nadaje się dla dziecka,wtedy mam zawsze z 2,3 foremki hippa w szafce i to dostaje.Generalnie smażone też je,tylko że ja to po smażeniu odsączam całej trójce,nie tylko dziecku.Zupy,ziemniaki,makarony,kasze,sosy,ryby,warzywa-je wszystko i ja naprawdę nie wiem co znaczy mieć w domu niejadka.Mleko pije 2x po 240ml rano i wieczorem,a to dlatego na noc butelka bo jest czasem zbyt zmęczony żeby siedzieć na stołku i przeżuwać kolację :D jeśli chodzi o bunt odnośnie smażonego-wolę dać dziecku właśnie smażonego kotleta z piersi zrobionego i przyprawionego w domu niż brać go do McDonaldsa-mieszkam w Uk,dużym mieście-i naprawdę kiedy przechodzę koło Maka-1/2 klientów to wlaśnie takie berbecie w wieku mojego dziecka,ale każdy żywi swoje dziecko jak uważa.Przynajmniej narazie swojego dziecka jedzeniem z Maka karmić nie chcę...

o kurcze to ze mną jest coś nie tak ;/ moje dziecko nie widziało jeszcze smażonego mielonego czy z piersi czas to zmienić... tydzień temu moja mam zrobiła buraczki smażone na smalcu (od własnej świni) i kiełbasę wędzoną również ze swojej świni wcinała jak by z tydzień nic nie jadła a ja potem przeżywałam że jej krzywdę tym robię... ;/ ale tak jadła że aż mi głupio było mama sobie pomyślała że jej jeść nie daję :) i tak cała rodzina się ze mnie śmieje bo gotuję na parze do zupy zamiast śmietana to jogurt itd taki wgl odmieniec w rodzinie jestem ale ja po prostu chcę ją zdrowo żywić dzisiaj na obiad robię ziemniaki w piekarniku z przyprawą do ziemniaków troszkę jej dam :) + jakieś tam mięso KASIEŃKAA__ jak po usmażeniu odsączasz tłuszcz ? ja kładę np kotleta na ręczniku papierowym

i jak jest u was drogie panie z pieczarkami ? jutro będę robić zapiekankę ziemniaczaną i będą właśnie pieczarki to może po prostu te pieczarki jej wydłubię ? bo w końcu nie są zdrowe ale siostra cioteczna dawała już pieczarki przed rokiem i nic dziecku nie jest do tej pory a ma 3 lata

Moj syn ma 15 mies i je wszytsko to co my , nawet kiszona kapuste i ogorki co uwielbia. Najbardziej lubi rosol z ( kaczka, ges kura perliczka) na drugie danie tez to samo co my , nawet kotlety schabowe Mleko pije takie od prawdziwej krowy nie ze sklepu - gotuje dzieciom manne lub owsianke. Czasem kupie kaszke na mm ale to sporadyznie bo te kaszki koszmarnie zdrozaly :(

kto pomoże jak by co ? a Ty myslisz, ze jak dajesz do zupy dla dziecka jogurt zamiast smietany to jest niby tak zdrowo? Smieszna jestes i tyle.

Gość ojtam ojtam
mój je wszystko - do roczku jadł swoje osobno gotowane a teraz już wszystko - tylko omijamy picie mleka krowiego tak wprost bo miał skazę i jeszcze sie wstrzymuję - jada kaszki na mm

Gość fsadsa
ja nadał gotuję zupę taką 'eko' z własnych warzyw i mięsa i ulepszaczy, a poza tym po trochu je też to co my i niestety chyba takie z wegetą, dosolone, przysmażone bardziej mu smakuje.

no na pewno jogurt jest zdrowszy od śmietany bo nie jest tłusty no może swoja śmietana od własnej krowy może i zdrowsza bo bez "ulepszeń" dodanych przez mleczarnie ale za to mega tłusta

Gość fsadsa
ale dzieciom do 3 roku życia nie powinno się tłuszczu ograniczać

Gość hahaha ale się uśmiałam :)
dzieciom do 3 roku życia nie powinno się ograniczać tłuszczu ? o boże :D większej bredni w życiu nie słyszałam :D ty masz go fsadsa zbyt dużo i szare komórki ci już się zapchały od tego tłuszczu

Gość nbvcxsdfghjmnb vcxdfgh
moje jedza swoj obiad wczesniej wiec gotuje im osobno zazwyczaj ale jesli siedzą z nami przy stole to dostaja zawsze z naszych potraw chociaż odrobine żeby posmakowali jak smakuje to nastepnym razem dostaja wszyscy.Niestety ja gotuje dwa razy bo reszta domownikow wraca kolo 16/17 a to dla moich żarłoków za póżno więc często jedzą nasz obiad na "podwieczorek ":)maja 13 mcy. a i nie używam żadnych kostek, lubie gotowac na parze a oni najbardziej lubia warzywa bez soli bo tak byli nauczeni od niemowlaka więc nie zmieniam ich przyzwyczajen bo i po co:)

Gość kaftanik niebieski
dziewczyny mam pytanie do mam ktore podaja dzieciom mleko z kartonu. Czy przed podaniem dziecku gotujecie to mleko?

Gość jaki wózeczek proszę pomóż
jak kupuję mleko z kartonu to zawsze gotuję chociaż gdzieś słyszałam że nie trzeba moja znajoma tylko grzeje w mikrofali i daje dziecku nawet przed roczkiem

Gość poiupoiu
ale jakie mleko z kartonu chyba nie UHT?

Tłuszcz buduje mózg i małe dzieci muszą Go jeść sporo. Ale ważne, żeby to był dobry tłuszcz a nie tzw tłuszcze trans. Smalec jest bardzo ok, zwłaszcza gęsi, do smażenia, olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek lub lepiej: olej lniany dodawany do zupek, w ostateczności dobre masło