Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loooorealll

Pytanie do mam karmiących piersią

Polecane posty

Gość loooorealll

Moja 3 miesieczna córka za mało waży. Je dużo i chyba mamy problem w sposobie jedzenia. Za szybko zmieniam jej pierś i obawiam się, ze nie zjada tego drugiego gestszego, pozywnego mleka. Gdy próbuję ja karmic tylko jedna piersia by opróznila ja do konca, to po jakims czasie grymasi i ja odrzuca, liczac ze dam jej druga. Po jakim czasie spokojnego ssania zaczyna leciec to gęstsze mleko? by miec pewnosc ze go zjada?

Gość to myslisz, ze dzieci mowia
piers sie podaje az do oprożnienia masz racje, twoje dziecko pije z piersi, nie je

Gość loooorealll
tylko jak ją zmusic do karmienia jedna piersia, skoro po chwili odrzuca i ryczy a jak dam jej druga, to jest spokój? Kiedy bede wiedziec, ze piers jest pusta?

Gość to myslisz, ze dzieci mowia
kied nie bedzie z niej lecialo juz mleko ? za szybko odpuszczasz, moze jej sie nie chce ssac ( bo pierwsze mleko szybciej, latwiej leci a to gestsze trzeba wyssac mocniej ). Nie wiem co Ci doradzic, ale twoje dziecko pije mleko, ktore sluzy zaspokojeniu pragnienia a nie glodu

Gość mamakarmiącapiersią
Pierś nigdy nie opróżnia się do końca. Może jak zaczyna marudzić przy piersi to zrób krótką przerwę i spróbuj podać tą samą? Jakie były wcześniejsze przyrosty i czy to pediatra stwierdził, ze dziecko waży za mało?

Gość loooorealll
no, nic, dzięki za rady, bede musiala ja zmuszac, by jadla do konca, co nie bedzie latwe... czasem jedna piers je 10 minut, myslalam, ze dociera juz do tego gestego mleka...

Gość Zamiast
Ile waży teraz ile przy urodzeniu? Ja od początku karmiłam na dwie piersi i z tym nie było problemu.

Gość loooorealll
tygodni temu bylysmy na szczepieniu i uznala, ze jest bardzo dobrze, wczoraj uznala, ze przez te 6 tyg przytyla za malo 4.10 wazyla 4380 15.11 tylko 5000 ma 3 miesiace i 4 dni. Uraodzila sie z waga 3100

Gość loooorealll
a moze od poczatku slabo przybierala?

Gość Może odpowiem
A co lekarz mówi? Moim zdaniem dobrze przybiera, wprawdzie mój na tym etapie ważył już 7kg (ur.3100) ale każde dziecko jest inne. Poza tym to dziewczynka :) 10 min. może jej wystarczyć, gęstsze mleko leci już po 3 minutach. Moim zdaniem je prawidłowo, ale dla pewności zgłoś się do poradni laktacyjnej oni zobaczą i ci powiedzą, bo tak z opisu to ciężko ocenić. Nie martw się, teraz już nie będzie przybierać tak jak na początku.

Gość Zamiast
a cm? ile ma

Gość Zamiast
Wg wzoru który wygląda tak waga urodzeniowa + liczba miesięcy razy 700 twoja córka powinna ważyć teraz 5200 więc jest tylko ciut lżejsza. czyli jej waga jest w normie.

Gość loooorealll
63 cm

Gość Może odpowiem
no właśnie też tak patrzę na siatki i przybrała mało ale w normie, więc nie jest źle, myślę że to taki etap, może masz mniej mleka?, ale kontroluj wagę.

Gość loooorealll
No nic, lekarka powiedziała, że mam sie za 2 tyg zglosić i dobrze by było, żeby mała przybrała 200 gram. Jeśli bedzie problem, to musze dokarmiać MM. No i właśnie zastanawiam sie, jak przez te 2 tygodnie zmienic sposób karmienia, zeby jadla to gestsze mleczko...

Gość Zamiast
spokojnie dzieci rosną w różnym tempie. moja skończyła 5 miesięcy waży 6600 i wg lekarki wszystko jest ok. Nie każde dziecko to gigant.

Gość Może odpowiem
ale ona je to gęstsze mleko, moim zdaniem masz chwilowy kryzys laktacyjny i po prostu mniej mleka, na tym etapie to normalne. Spróbuj ją częściej przystawiać do piersi i wtedy na pewno przybierze te 200 g.

Mam podobny problem. Z tym , że moja córcia ( 2 m-ce) wcześniej dobrze przybierałą a teraz coś słąbo- w 3 tyg. 400 g. waga urodzeniowa 4090 a teraz 5300 więc niby ok ale ona je tylko po 3 minuty i się denerwuje, szarpie i już nie chce. MM nie chce, ale moje z butli wypije. od 2 dni daję jej co 2 karmienie swoje mleko z butli. Podejrzewam że u mnie to jest złe przystawianie, mam trochę płąskie sutki , szczególnie prawy bo z lewym jakos sobie radzi. Starsza jadłą przez 3 miesiące pprzez silikonki ale młodsza ich nie toleruje. też nie wiem jak ją " zmusić" żeby dłużej jadła:(

Gość loooorealll
Moze nie odrózniam, ale pierwsze mleko leci mi takie lekko przezroczyste. Po jakims czasie leci juz całkiem białe. I to białe ona je. czy to jest to gęstsze?

Gość Może odpowiem
tak to białe to już jest to sycące. Dziecko nigdy nie opróżni do końca piersi, zawsze jak naciśniesz to będzie kropelka mleka.

Gość mamakarmiącapiersią
a jak je w nocy? Zmień pediatrę albo poinformuj ją że jest coś takiego jak siatki centylowe dzieci karmionych piersią bo te standardowe opierają się głównie na dzieciach karmionych mm. Mleko drugiej fazy jest bardziej odżywcze, ma więcej składników i tłuszczu.

Gość loooorealll
Ponoc mleko w nocy jest bardziej wartosciowe. Moja zaczela przesypiac wieksza czesc nocy. Je o 19:30, budzi sie ok 3 potem o 7. od wczoraj budze ja na karmienie o 24.