Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PODJADACZKAchl

CHLEB KR-IRL

Polecane posty

Gość PODJADACZKAchl

Robie właśnie ten chleb.Macie jakieś dosczenia z tym chlebkiem,ktoś go jadł?????????????

Gość Czarny koci pazur
Czytałam co nieco na forach,ale nie mam pojęcia SKŁADNIKI: Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI: Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

Gość PODJADACZKAchl
Chleb upieczony.Trochę jakby za rzadkie mi to ,,ciasto ,,wyszło ale po godz pieczenia -plaskate placki.W smaku ujdą,ale wszystko co zdrowe jest nie dobre.

@Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.@ xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Brednie!!! Przyczyny cukrzycy 2 są zupełnie inne, co oczywiście nie oznacza, że można opychać się tymi produktami bez opamiętania. A to że lekarzyki cukrzykom tego nie polecają czy wręcz zabraniają mówi jedynie o tym, że ich wiedza jest 100 lat za murzynami.

Gość PODJADACZKAchl
Napewno na nim schudne ,jak myśle ze musze go jesc zamiast pysznego chlebusia rzygać mi się chce

Gość patrick
i jak doświadczenia z chlebem kr? mam zamiar spróbować, warto? z jakiego powodu zaczęłaś piec ten chleb, podjadaczko? Pzdr

Gość gość
wlasnie upieklam ten ,,chleb,, Wyglada to jak osuszona ,,kupka,, kaszy- w srodku mokra , a na zewnatrz wyschnirte ziarna ryzu.. pokroic tego sie nie da, ale przyznam ze smak mi odpowiada- duzo lepsze niz sama jaglana jak dla mnie- tylko po co to piec?

Gość gość
Nic nie wart,przereklamowany.

Gość gość
na sniadanie zjadlam dwie ,,buleczki,, ktore cala noc moczylam w mleku ,zeby zeschniete ziarna na wierzchu zmiekly- wyszla mi z tego kasza. Musze przyznac ze do chleba toto niepodobne, ale jak ktos chce sie najesc na dlugo to jak najbardziej dziala- uczucie sytosci utrzymuje sie 4-5 godzin. Jak ktos szuka zdrowego chleba to ten przepis wydaje sie bardziej odpowiedni : mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/05/chleb-ktory-odmienia-zycie-bez-maki.html Zostalo mi jeszcze 6 ,,bulek,, bede zmuszona jesc je zamiast makaronu z sosem.. bo podobno jedna z przyczyn prolezmow ze skora jest czest nietolerancja glutenu, wiec wlasnie 2gi dzien sprawdzam na sobie taka diete.

Gość gość
Znalazlam tez taki przepis, moze sie wam przyda- (dla utrzymania swiezoscie polecaja dodac do niego ugotowane ziemniaki lub krochmal) przepis na chleb gryczany Novalijki: Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 25 dag ryżu 7 łyżek oleju z pestek winogron Łyżeczka soli 5 dag drożdży 2 szklanki ciepłej wody Przygorowanie. 5 dag drożdży rozpuścić w szklance ciepłej wody i odstawić na godzinę. W tym czasie zemleć ½ kg kaszy oraz 25 dag ryżu na mąkę. Całość przesiać przez sito do miski. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże oraz pozostałe składniki: drugą szklankę ciepłej wody, łyżeczkę soli i 7 łyżek oleju z pestek winogron. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę. Może to być oddzielony formą do pieczenia palnik kuchenki elektrycznej, ustawiony na najniższą temperaturę. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wymieszać, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i ponownie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piec około 50 minut w temperaturze 180° C. Gotowy chleb ma ładną, brązową barwę i jest bardzo smaczny. Świeżość i miękkość utrzymuje jednak tylko przez jeden dzień. Część chleba, którą zamierzamy zjeść w ciągu kolejnych dni, najlepiej pokroić na kromki, przypiec na smalcu i przechowywać w formie tostów.

Gość gość
Chleb w smaku nie jest dobry. Na dodatek poziom cukru rośnie jak zwariowany!