Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PODJADACZKAchl

CHLEB KR-IRL

Polecane posty

Gość PODJADACZKAchl

Robie właśnie ten chleb.Macie jakieś dosczenia z tym chlebkiem,ktoś go jadł?????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czarny koci pazur
Czytałam co nieco na forach,ale nie mam pojęcia SKŁADNIKI: Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE KASZA I RYŻ (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ Z RYŻEM WRAZ Z OTRĘBAMI: Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PODJADACZKAchl
Chleb upieczony.Trochę jakby za rzadkie mi to ,,ciasto ,,wyszło ale po godz pieczenia -plaskate placki.W smaku ujdą,ale wszystko co zdrowe jest nie dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.@ xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Brednie!!! Przyczyny cukrzycy 2 są zupełnie inne, co oczywiście nie oznacza, że można opychać się tymi produktami bez opamiętania. A to że lekarzyki cukrzykom tego nie polecają czy wręcz zabraniają mówi jedynie o tym, że ich wiedza jest 100 lat za murzynami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PODJADACZKAchl
Napewno na nim schudne ,jak myśle ze musze go jesc zamiast pysznego chlebusia rzygać mi się chce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patrick
i jak doświadczenia z chlebem kr? mam zamiar spróbować, warto? z jakiego powodu zaczęłaś piec ten chleb, podjadaczko? Pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wlasnie upieklam ten ,,chleb,, Wyglada to jak osuszona ,,kupka,, kaszy- w srodku mokra , a na zewnatrz wyschnirte ziarna ryzu.. pokroic tego sie nie da, ale przyznam ze smak mi odpowiada- duzo lepsze niz sama jaglana jak dla mnie- tylko po co to piec?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nic nie wart,przereklamowany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na sniadanie zjadlam dwie ,,buleczki,, ktore cala noc moczylam w mleku ,zeby zeschniete ziarna na wierzchu zmiekly- wyszla mi z tego kasza. Musze przyznac ze do chleba toto niepodobne, ale jak ktos chce sie najesc na dlugo to jak najbardziej dziala- uczucie sytosci utrzymuje sie 4-5 godzin. Jak ktos szuka zdrowego chleba to ten przepis wydaje sie bardziej odpowiedni : mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/05/chleb-ktory-odmienia-zycie-bez-maki.html Zostalo mi jeszcze 6 ,,bulek,, bede zmuszona jesc je zamiast makaronu z sosem.. bo podobno jedna z przyczyn prolezmow ze skora jest czest nietolerancja glutenu, wiec wlasnie 2gi dzien sprawdzam na sobie taka diete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Znalazlam tez taki przepis, moze sie wam przyda- (dla utrzymania swiezoscie polecaja dodac do niego ugotowane ziemniaki lub krochmal) przepis na chleb gryczany Novalijki: Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 25 dag ryżu 7 łyżek oleju z pestek winogron Łyżeczka soli 5 dag drożdży 2 szklanki ciepłej wody Przygorowanie. 5 dag drożdży rozpuścić w szklance ciepłej wody i odstawić na godzinę. W tym czasie zemleć ½ kg kaszy oraz 25 dag ryżu na mąkę. Całość przesiać przez sito do miski. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże oraz pozostałe składniki: drugą szklankę ciepłej wody, łyżeczkę soli i 7 łyżek oleju z pestek winogron. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę. Może to być oddzielony formą do pieczenia palnik kuchenki elektrycznej, ustawiony na najniższą temperaturę. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wymieszać, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i ponownie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piec około 50 minut w temperaturze 180° C. Gotowy chleb ma ładną, brązową barwę i jest bardzo smaczny. Świeżość i miękkość utrzymuje jednak tylko przez jeden dzień. Część chleba, którą zamierzamy zjeść w ciągu kolejnych dni, najlepiej pokroić na kromki, przypiec na smalcu i przechowywać w formie tostów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Chleb w smaku nie jest dobry. Na dodatek poziom cukru rośnie jak zwariowany!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×