Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto ma rację

Dlaczego księży w kościele katolickim obowiązuje celibat?

Polecane posty

Gość kto ma rację

Dlaczego księża nie mają żon i dzieci?

Gość miedzygaklaktyczny mors
zapytaj twórców funduszu alimentacyjnego w KK powinni cos na ten temat wiedzieć

Gość kto ma rację
Pytam co wy/ty o tym sądzicie. Ja mam swoje zdanie na ten temat. Odpowiesz? Proszę?:)

Gość Dlaczego tak?
Ponieważ wprowadzono go dawno dawno temu, by zapobiec nepotyzmowi w kościele i tak już zostało do dziś.

Gość przecież nic w tym dziwnego
jakby księża mieli rodziny to ich majątek ktoś by dziedziczył!

Gość kto ma rację
a niemożna by tego prawa do dziedziczenia uregulować jakoś prawnie? Np intercyzą. Wtedy żony i dzieci nic by nie dziedziczyły.

Gość kto ma rację
fubu gupku, ja nie pytam w co oni wierzą a w co nie. Pytam o celibat.

Gość jak mawiał poeta
BO DZIECKO POWINNO MIEĆ MATKĘ I DUŻE ZDJĘCIE OJCA

Poniewaz jakby ksiądz mial OFICJALNIE i dziecko czy tez zone, caly majatek ksieży nie szedl by na koscio tylko a na ich wlasne rodziny,i budze kosciola by topnial w mig Boją sie wtenczas baknructwa

bo ap Paweł jako kawaler był - powiedzmy ostrożnie - przeciwny małżeństwom ogólnie . Pisał ,ze lepiej służą Panu ludzie wolni , bo nie zabiegają o to zeby podobać ise mężowi / żonie ale Bogu . Ale jeśli ktoś chce mieć żonę / męża to nie widzi przeciwwskazań . KK jednak bardzo daleko posunął sie z interpretacją tych słów i mamy dziś to co mamy , mimo , że w innym liście czytamy ,że żeby ubiegać się o funkcję biskupa czyli duchownego w pierwszym kościele chrześcijan trzeba min mieć zonę :)

Gość a co z kosciolem
protestanckim ? Pastorzy mają żony i dzieci i majątek kościelny jakoś nie jest tu problemem ?

Obecnie każde miejsce kultu katolickiego świata jest źródłem systematycznego dopływu bogactwa kleru jako organizacji. Płacisz dosłownie za wszystko. Ślub, chrzest, pogrzeb, dodatkowo zbiórki pieniędzy na najrozmaitsze cele: na budowę świątyni, na dzwony, na obrazy; zbiórka pieniędzy "po kolędzie", sprzedaż świec, nawet praca zakonnic i ich spadek po rodzicach przechodzi na hierarchiczną organizację zwaną kler. Chciwość kleru nie ma granic. To dla zachowania w całości jego majątku w XI wieku wprowadzono zakaz zawierania małżeństw (celibat), rezygnując z pouczenia apostoła Pawła, że biskup (nauczający) „ma być nienaganny, przyzwoity....nie chciwy na grosz,.... mąż jednej żony.....trzymający dzieci w uległości z całą godnością. Podporządkowanie się kleru, narzuconemu przez papiestwo celibatowi, który jest sprzeczny z nauką Jezusa i apostołów, świadczy o jego służeniu organizacji a nie Chrystusowi.

Gość fkfhg
Mój kuzyn, ksiądz, zawsze powtarza, że Bogu gorąco dziękuje za cudowny dar celibatu, bo wystarczy mu tego, czego się nasłucha od swoich sióstr o szwagrach :-D