Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amandaa155

ograniczone odwodzenie - usg stawow biodrowych prawidlowe

Polecane posty

moj synek mial wykonywane usg stawow biodrowych wszystko dobrze , stawy sa ladnie uksztaltowane..jednak zarowno pediatra dajaca skierowanie na usg , jak i radiolog wykonujacy badanie stwierdzili , ze dziecko ma ograniczone odwodzenie ..jednak nie dostalam zadnych zalecen w zwiazku z tym ..sama podjelam sie wlasnego pomyslu aby zakladac rozmiar wiekszego pampersa aby nozki byly szeroko rozstawione , ale sama nie wiem co o tym myslec , a wizyte u pediatry mam dopiero 6 grudnia..rzeczywiscie po tym jak zaczelam wkladac wieksza pieluszke nozki sa ladnie w pozcji zabki , ale czy napewno podjelam sluszna decyzje , czy nie zaszkodze tym dziecku ? czy sa tu mamy z podobnym problemem ?? jakie moga byc skutki nie leczonego odwodzenia ??

Amanda.... brak mi juz slow... ile razy ja ci pisalam ze na te wszystkie pytania odpowie ci rehabilitant? Po co ty biegasz na usg czy do pediatry? idz w koncu do porzadnego rehabilitanta neurologicznego a on ci odpowie wszystko o odwodzniu krzyzowaniu nog i innych twoich problemach. Pol godziny badania a moze w koncu przestaniesz schizowac i zaczniesz sie cieszyc macierzynstwem. moje dziwcko urodzilo sie w duzo gorszej sytuacji niz twoje a tak nie panikuje. z kazdym pytaniem dzwonie do rehabilitanta albo mu mowe jak jest i mam zetelna i profesjonalna odpowiedz a nie opinie dziewczyn z forum ktore dziecka nie znaja.

Kurde amanda no chyba nikt ci nie powie,bo nikt nie zna od podszewki problemów zdrowotnych takiego dziecka-o ile takowe istnieją.little ma rację,lepiej idź umów się na wizytę z rehabilitantem,opowiesz o swoich wątpliwościach...Rodziłaś naturalnie czy miałaś cc ?

Gość ja i ty też
amando nie martw się tym,zakąłdaj szerszą pieluszkę,jak nosisz dziecko to własnie na żabkę

little ..skierowanie na to usg dostalam od pediatry w poradni neonat ..rehabilitantka tez byla przy tym ale zadnych zalecen nie dostalam ..usg rowniez bylo robione w szpitalu w poradni neo ..nie szukam narazie innej rehab , bo jestem poki co pod opieka poradni neo wiec pediatry i rehabilit , ktorzy tam stacjonuja..nie chce narazie szukac kogos innego , bo zrobi sie tym wieksze zamieszanie uwazam , ze lekarza lepiwj trzymac sie jednego , bo z lekarzami jak z mechanikami samochodowymi i fryzjerkami kazde ma swoje racje i kazde uwaza ze wie lepiej i dwie rehabilit jednoczesnie to o jedna za duzo , a z uslug poradni neonat nie snialabym rezygnowac skoro dostalam takie zalecenie przy wypisie ze szpitala ..

Sorry ale nie masz racji. skad masz pewnosc ze to kompetentni lekarze? konsultacja z innym specjalista nie zaszkodzi i tak zawsze to ty podejmujesz decyzje. jak cos widzisz a nie widzi lekarz to warto to pokazac innemu. dla przykladu - 3 tyg mialam kontrole na patologii noworodka. mowie ze dziecko kaszle a lekarka mowi ze to pewnie od suchego powietrza. W sumie sie z nia zgodzilam ale nie dawalo m to spokoju. zawolaam do domu prywatnwgo lekarza i okazalo sie ze jest zapalenie pluc!!! a to juz nie przelewki. dwa dni pozniej zawolalam lekarza z poz na kontrole i potwierdzil zapalenie pluc. jakbym tak sluchala neo to by moze to zapalenie pluc skonczylo sie w szpitalu!!! jesli cos widzisz to ty jako matka masz najlepsza intuicje i olej pediatre i rehabilitanta na neo tylko idz do innego. czym ryzykujesz? niczym a moze. koncu ktos sie kompetentnie zajmie twoim dzieckiem. to wnm trwa juz za dlugo i widze ze postepuje skoro masz kolejne problemy a powinno znikac.

Z reszta jeli problem z odwodzeniem wynika. wnm to to juz za daleko zaszlo i na prawde musisz sie ostro ziac za rehabilitacje dziecka a nie czekac na wskazowki tych twoich pseudo specjalistow.

Gość cradlee
Amando- Ty otrzymujesz od lekarza diagnoze i nie pytasz go, co z tym fantem nalezy robic? Stoisz jak pien i sie nie odzywasz? Nie pytasz? Idz normalnie w poniedzialek do pediatry i wez skierowanie do specjalisty. Na kartce zapisz sobie wszystkie Twoje pytania i watpliwosci i wez dla pewnosci ze soba i spytaj dokladnie lekarza o wszystko co Ci tylko do glowy przyjdzie. I pytaj lakarza pediatre, specjaliste, rehabilitanta, a nie ciagle tu na forum, bo w koncu ktos Ci poradzi dziecko do pieca na 5 zdrowasiek wlozyc. Pozdrawiam

moje dziecko rowniez mialo problem z odwodzeniem nozek diagnoze taka postawil ortopeda wykonujqcy usg , u nas rowniez usg bylo bez zarzutu ortopeda polecil zeby szeroko pieluchowac

moje dziecko rowniez mialo problem z odwodzeniem nozek diagnoze taka postawil ortopeda wykonujqcy usg , u nas rowniez usg bylo bez zarzutu ortopeda polecil zeby szeroko pieluchowac

Gość polla303
Witam. Ja na usg bioder poszłam do ortopedy jak mała miała 7 tyg, ograniczone odwodzenie, dysplazja lewego biodra typ 2 c. Nosiła szelki Pawlika przez 10 tyg. Co 2 tyg kontrol i usg, Na koniec rtg bioder, jest już wszystko ok. Dysplazji nie ma, odwodzenie super. Mała ma 7 miesięcy

Gość polla303
Możesz szeroko pieluchować, na pampersa daj 2 pieluchy tetrowe i często kładź dziecko na brzuszku. Na pewno nie zaszkodzi.

Gość Chomiczkaa
A to jakos widac "golym okiem?"