Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asia'84

czy rozszerzanie diety naprawdę jest takie skomplikowane?

Polecane posty

Gość Asia'84

witajcie :) moja córka ma 4,5 miesiąca, jest na mm, zaczynam powoli przymierzać się do rozszerzenia diety. Czytam fora, poradniki i dla mnie to jakiś kosmos. Dokładne wyliczenie typu pół żółtka na tydzień, ileś tam gramów kaszki, jakiś gluten... To już konstrukcja bomby atomowej wydaje się mniej skomplikowana :O To naprawdę tak wygląda??? Czy nie wystarczy po prostu działać intuicyjnie i np. podać marchewkę przez kilka dni, jak będzie ok to kolejna rzecz itp? To moje pierwsze dziecko i jestem totalnie zielona w tym temacie

Ja tak robię jak piszesz, w tej chwili podaje jabłko, później marchewkę, ziemniaczka itp. Spokojnie czytaj tylko co można wprowadzać w danym miesiącu i pomału to wprowadzaj i tyle. Ja tez mam pierwsze dziecko i nie daję się zwariować, moja koleżanka ma rocznego synka tak jak ja od początku karmi mm i czasami mi podpowiada co mam wprowadzać.

Gość Mama 3 chlopcow
Dzialaj intuicyjnie;) ja odkarmilam 3 chlopakow (najmlodszy ma 15 miesiecy) i w sumie poza przeczytaniem co jest najsilniejszym alergenem, sugerowalam sie intuicja i slowami mojej mamy- kiedys dzieci jadly wszystko i byly zdrowe,teraz tylko alergie pokarmowe i blade dzieciaczki biegajace po placach;) stopniowe testowanie wszystkiego,w sumie bez ograniczen,zero poradnikow i sluchania zdrowotnych porad i moje chlopaki sa zdrowe,silne i maja apetyt;)

Gość przeciez tu nie ma nic
skomplikowanego! najpierw ta marchewka 5 dni, potem ziemniak, potem wprowadzasz gluten czyli dołączasz kaszkę mannę do ziemniaczka i marchewki. Gotujesz w małej ilości wody pół łyżeczki suchej kaszki manny i dolewasz to do ok 100 ml zupki ( z marchewki i ziemniaka), potem dołączasz np. kalafiorek i masz zupkę z marchewki, ziemniaka, kalafiorka i kaszki - zawsze dodawaj oliwę z oliwek ok łyżkę na zupkę. później dodajesz mięsko gotowane, indyk, potem kurczak - ok łyżka zmiksowanego gotowanego mięsa na 100 ml zupki. Mięso gotujemy osobno. 1, 2 razy w tyg. podajesz rybę zamiast mięsa najlepiej gotowaną na parze. Ja korzystam z tych ściąg: (przynajmniej wiem czego się trzymać, bo inaczej byłby chaos) http://www.bobovita.pl/assets/Uploads/schematkarmienie-mlekiem-mod.pdf http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/173-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-5-miesiac-zycia.html