Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zalamanamama88

pomozcie mamy niemowlakow , bardzo prosze !!!!dziecko 10 tyg dziwnie sie zachowu

Polecane posty

Witajcie ! moj syn ma 10 tygodni obecnie czesto jak sie budzi to sie przeciaga lub kiedy sie przebudza, bo np z rak go odloze do lozeczka i sie wybudza, czasem robi tez tak podczas snu , jak nie spi gleboko..niepokoi mnie to , bo wyglada dziwnie np wygina sie ,raczki do gory , przeciaga sie , unosi przy tym nozki wysoko, tak przyciaga do brzuszka, na dodatek krzyzuje te nozki w gorze takie przyciagniete do brzucha i po chwili opuszxza , jest przy tym aki napiety ,skurczony , ale po chwili wszystko wraca do normy aha i podczas tego czasami z jednej strony plecy tak jakby odchodza od podlozajakby zaraz mial sie przekrecic na bok i czasem tez tak jakby glowe w barki chcial wcisnac :-( to chyba nie jest normalne zachowanie niemowlaka ?? co o tym.myslicie ?? dodam, ze dziecko.ma 10 tyg , a robi tak juz od jakiegos czasu i raczej nie chodzi w tym o zaden bol brzuszka , czy puszczenie baczka ..obawiam sie , ze to problem na tle neurologicznym :-( czy moze jednak dziecko ktorejs z Was zachowywalo sie podobnie

Gość frefgrktgloty
Mnie nie wydaje się tu nic nienormalnego.Gdyby nie spał i robił jakieś dziwne ruchy to może i coś nie tak.Mój też się przeciągał ale nie pamiętam już ile wtedy miał tygodni, miesięcy.

Gość monique 1234
A moze to problem z napięciem mięśniowym? Pediatra nic nie mówił? A kiedy był szczepiony? Moja córka zaczęła dziwnie ruszać ręką po szczepieniu w 12 tyg.i okazało się niestety ze to neurologiczny odczyn poszczepienny,takie stany napadowe...

Gość Lgxnv
A moze pooprosu sie przeciąga.:-)..moj tez tak robił I nie widziałam w tym nic nienormalnego moim zdaniem troche panikujesz

Mój ma 8 tygodni też tak się zachowuje, jak się przebudzi jak go odkładam do łóżeczka to się tak wygina czasem jakby chciał mostek zrobić. Nie ma w tym nic nienormalnego, pytałam pediatry ;) po prostu się przeciąga. nogi też czasem tak unosi, spina się cały. Ne stresuj się, a jeśli Cię to bardzo niepokoi to zapytaj lekarza przy najbliższej wizycie. No ja miałam akurat okazję pokazać jej to bo mały spał a jak go zaczęłam rozbierać to się przebudził i się tak właśnie prężył cały w gabinecie.

gratka , ale Twoj maly tez tak podnosi przy tym nozki i krzyzuje ? bo mnie przede wszystkim niepokoja te skrzyzowane nozki wiem , ze to wiaze sie z napieciem , ktore twymaga rehabilitacji

Mój synek ma 12 tygodni, od może trzech, czterech zachowuje się identycznie jak Twój i wręcz uwielbiam się przyglądać jak tak robi, jak się przeciąga i prostuje kostki, bo ma przy tym boską zadowoloną minkę :)

Gość autorko to już
A ja myślę że jak się niepokoisz to warto by zasięgnąć opinii pediatry. Może mieć to coś wspólnego ze wzmożonym napięciem mięśniowym. Zresztą, lepiej panikować niż potem mieć wyrzuty że można było coś wcześniej działać.

Też krzyżuje nóżki i przyciaga do siebie a potem prostuje i rozluźnia i leży spokojny :) przy tym też jakby chowa główkę w ramiona i też rozluźnia prostuje rączki. widać po buzi od razu, że jest zadowolony :) Na prawdę o wszystkim tym mówiłam pediatrze bo też mi to było dziwne. Wierz mi jest to bardzo dobry lekarz, ja i moja siostra do 18 roku życia chodziłyśmy do niej i gdyby nie fakt, że już musimy do poradni dorosłych chodzić to bym nadal do niej latała sama ze sobą.

Gość co wyobraźnia podpowie
po prostu pełną parą się przeciąga :)

Gość oallalalalalal
dziewczyny noworodek to nie ufo: zadaj sobie pytanie czy ty sie przeciągasz? czy gdy jest upal 30 stopniowy na dworze nosisz czapke ? itp, trzeba dziecko traktowac jsak nrmalnego czlowieka

traktuje dziecko jak normalnego czlowieka , ale niestety organizm dziecka/ niemowlaka funkcjinuje inaczej niz doroslego i wiele zachowan u doroslego jest norma , a u niemowlaczka sa to zaburzenia neurologiczne , ktorych da sie pozbyc tylko rehqbilitacja

Gość ToSwit
Moja cora tez tak robi, ja z reszta tez - to przeciaganie sie :)

ale wiesz to nie chodzi o przecisganie , ale to krzyzowanie nog i prezenie - kurczenie sie przy tym ..samo przeciaganie sie to w koncu normalne zjawisko

Gość ToSwit
Nie no, to moja nie krzyzuje wtedy nozek. Ale sie odgina tak do tylu w taki luczek, za chwile z zadowolona mina sie prostuje.

Gość ToSwit
Chyba nie, bo to jak zrozumialam trwa kilka sekund i dziecko sie prostuje. A odgina sie w c jak lezy, ma jeszcze zacisniete piesci, odwraca glowe w tylko jedna strone, ciezko Ci je ubrac? Trzyma sam glowke? Odwraca sie sam na boczki, chyta zabawke, gdy mu wkladasz w reke?

czasem sie odgina w c , ale sporadycznie , operuje glowa na dwie strony , ale ma jedna ktora preferuje , nie chwyta zabawek jeszxze , a powinien juz w wieku 10 tyg ?? glowe podnosi na brzuchu od zawsze , na plecach nie wiem , ale majac 7/8 tyg nie podnosil jeszcze , piesci zaciska , ale nie zawsze czasem ma otwarte a przy zacisnietych kciuka ma na wierzchu

Gość ToSwit
Tzn nie wiem czy powinien, moja sama nie chwyta, ale jak wloze jej grzechotke w reke (ma otwarta taczke, a dotkne jej grzechotka wewnatrz dloni, to zaciska na zabawce), to grzechocze i wklada ja do buzki. Paluszki ssie i wklada raczki do buzi. Ale to pozwala mniej wiecej ocenic to napiecie. Bo jak wklada palce do buzi, czy ssie kciuk, to musi byc rozluzniona. Moja ma 11 tygodni.

Gość ToSwit
A z boku na plecy sie przewraca? Wiesz, ja nie wiem co powinien, a co nie i nie chce porownywac, bo kazde dziecko inne, ale patrze mniej wiecej w perspektywie mojej corki, zeby moze cos poradzic..

z boku na plecy sie nie przewraca , nie wklada tez raczek do buzi jeszxze , jak ma otwarte to rusza sobie nimi tylko ..w tej chwili ma zacisniete , a Twoja juz przewraca sie itp ??

Gość ToSwit
Kazde dziecko jest w sumie inne. Moja sie przewraca z boku na plecy, dwa razy jej sie udalo z plecow na bok. Raz jej sie udalo z brzucha na plecy, ale to baaardzo niechcacy. Sie po prostu przekoziolkowala ale tego na pewno umiec nie powinny. Trzyma sama glowke gdy lezy na brzuchu - z 15 min, gdy jest noszona rowniez, na plecach nie zwracalam uwagi. Wklada paluszki do buzi, ssie kciuk i wklada grzechotki. Wodzi wzrokiem za zabawkami, widze ze ciekawi ja grzechotka, ale sama jej nie wezmie. Uderza zabawki na macie. Wczoraj podczas przewijania zauwazyla, ze... ma stopy. Poruszala nimi i zrobila taka zaskoczona mine, ze myslalam , ze padne. Dzieci sa urocze. :D

Gość Jozef i na
zalamana mamo wez sie i umow do lekarza pediatry, przeciez tutaj nikt Twojego dziecka nie widzial, nie jest w stanie ocenic, po co sie stresowac na kafe jesli mozna zasiegnac porady specjalisty?