Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Indoorka

Imię SCOTT dla synka. Co myślicie?

Polecane posty

Gość Indoorka

Za miesiąc urodzi się nasz (mój i męża) synek. Cały czas sprzeczamy się o imię dla naszego Maleństwa. Chciałabym, aby imię nie było jakieś oklepane, typu: Jan, czy Stanisław, a jednocześnie nie tak pretensjonalne jak: Gracjan,, Adrian, czy jakiś Xawery. Co myślicie o imieniu z tematu?

Gość Apasz25
To taki strażacki wóz jak dobrze pamiętam... spłodziliście syna w remizie jak się domyślam na lokalnej zabawie, tak ?

Gość Indoorka
Mam nadzieję, że mój syn jak będzie dorosły wyjedzie z tego dzikiego kraju. Dzięki temu nie będzie problemu z wymową jego imienia za granicą jak i tutaj w Polsce.

Gość jhs;dch;
juz o to pytałas i dalej nie wiesz?/

Gość Indoorka
Chcę poznać różne opinie.

Gość mama_adrianka
Witaj ;) MNie też nie bardzo się podoba,nie wiedziałabym jak mam zdrobnić takie imię...Scottek? Ale jesli Tobie się podoba to chyba najważniejsze,to Twoje dziecko ;)

Gość Indoorka
Zdrobnienie to np. Scotty, czytane jako skoti.

Gość mama_adrianka
Sama nie wiem....jestem polką i może dlatego nie przekonuje mnie to....nie przepadam za imionami typu Dżesika,Brajan,Nikola...nie brzmi to światowo,a wręcz wiejsko ( i bynajmniej nie chodzi mi o pisownię). Takie moje skromne zdanie.... Ale powtarzam,każdy powinien nazwać dziecko,wedle włąsnego uznania. Mnie sie mój Adrianek podoba,a też zdania są podzielone :)

Gość Indoorka
Ja też nie chciałam bym dziecku dać na imię Brajan, Kevin, czy jakiś tam Xavier. Chcę dać dziecku łatwe, światowe imię, które po za granicami kraju nie będzie nikogo dziwiło a i u nas będzie łatwe w wymowie.

Gość elka felka 300zł?
Autorko nie czytane jako Skoti,a pisane jako Skot/Skoti. Jeśli jesteście Polakami to wam zarejestrują dziecko jako SKOT NIE SCOTT. Przeczytaj ustawę o ochronie języka polskiego. Jak chcesz dziecku zrobić krzywdę to twój wybór.

Gość mama_adrianka
Ale za granicą jest inaczej niż w Polsce! U nas jak ktoś ma ,,inne'' imię od razu jest wytykany (że tak to określę) . Za granicą ludzie naprawde przyzwyczajeni są do różnych imion i ich takie sprawy nie dziwią. Panuje wielonarodowość,granice pootwierane i nie trzeba się ,,wpasowywać''. Jedyny problem tkwi w wymowie,obcokrajowiec nie wypowie raczej Mścisław itp... Planujecie mieszkać w Polsce czy nie? Ty,mąż i dziecko???

Gość elka felka 300zł?
Proste i łatwe imię Adam. Występuje we wszystkich niemal językach i pisownia niczym się nie różni. Inne Daniel, Filip, Iwo, Gerard, Karol, Ludwik, Marek, Olaf, Patryk, Rafal, Szymon, Tadeusz, Wiktor itp,itd.

Gość do elka felka 300zł?
rejestrowałam obcojezyczne imie tydzien temu i zarejestrowali bez problemu. babka wyciagneła wielka ksiege imion i tam miala napisane jak imie sie pisze a jak wmawia, nawet nie wspomniala o tym ze zapis ma byc taki jak wymowa wiec to brednie. dostalam informacje ze imie ma okreslac płeć i nie być ośmieszajace, a pisownia mojego jest trudniejsza niz Scott. a razem ze mna w szpitalu lezała mama małego Setha i lezeli długo to tato sam rejestrował, pozniej opowiadal ze jedyny prblem był z H na końcu bo spolszczenie tego imienia to SET a oni chcieli oryginalne mieć i babka nie wiedziała czy H czy CH to sie smial ze musial w telefonie googlowac i mu 15zł zjadło nim znalazł, ale zarejestrowali bez marudzenia jak juz pokazal pisownie

Gość elka felka 300zł?
Moja siostra wyszła za obcokrajowca który ma dość polsko brzmiące nazwisko i jako że w przyszłym roku wyjeżdżają do Kanady to chcieli dać dziecku imię o zagranicznej pisowni. I gdyby nie to,że ojciec nie jest Polakiem to by spolszczyli pisownię. Babka pokazała im paragraf który o tym mówi. Także wiem,o czym piszę. Pewnie imiona weszły już do naszego kanonu i rejestrują,a innych nie chcą stąd Brajany.

Gość nie ma takiego zwyczaju
No wlasnie-jest wiele imion majacych odpowiedniki w innych krajach-Patryk, Eryk, Michal, Piotr. Ale w sumie-twoje dziecko, Twoja sprawa.

"Mam nadzieję, że mój syn jak będzie dorosły wyjedzie z tego dzikiego kraju. Dzięki temu nie będzie problemu z wymową jego imienia za granicą jak i tutaj w Polsce." a jak postanowi zostać to coo? tak jak piszą powyżej jest wiele imion międzynarodowych. Ja bym się z takim imieniem czuła skrzywdzona na miejscu Twojego syna, ale to Twoje dziecko i daj mu imię jakie uważasz za słuszne.

Gość mmmnnsdiikwskiww
Ludzie mają z garem, wymyślają jakieś Scoty i Dzesiki bo chcą żeby ich dziecko się wyróżniało. Owszem wyróżni się ale głupota i prostactwem. A pracodawca i tak woli zatrudnić zwykłą Ewę, Marię czy Piotra bo takie imiona kojarzą się z mądrością, zaradnością i lojalnością. no jakby mi przyszła na rozmowę Nikola albo Brajan to by odrazu było skojarzenie że to patologia, takie imiona nie brzmią poważnie i po prostu śmieszą.

Gość khfgcdh
Scott to szkockie imie.Mam kolege zs Szkocji,włanie Scotta.Mysle,ze to głupi pomysł ale wybór należy do Ciebie

Gość Jabardzo
Co wy wyrabiacie z tymi dziećmi. Autorko, a jak synek za granicę nie wyjedzie to co? Ta też wyskoczyła z tym Sethem. Po co dawać takie pretensjonalne imiona? Niczym więcej nie umiecie zabłysnąć? Sami w Polsce siedzą i dzieciaka za granicę wyganiają. Nieudacznicy!

Gość autorka to niedowartościowany
down:O Dzieciak nie będzie miał życia,będzie sie wstydził i jak będzie dorosły to zmieni sobie imię na normalne. wielcy światowcy jesteście,ha ha h ah ha. ŻAL;)

Gość dla mnie to mozesz mu dać na
imię nawet K.U.T.A.S zwisa mi to🖐️

Gość a czemu S-KOT
a nie np. PALI-KOT?

Gość pani inzynier
to prawda z tym, ze pracodawca chetniej zatrudni kogos o klasycznym polskim imieniu niz taka ekstrawagancje - czyatalam o tym kilak artykolow. Jakbys miala to dziecko z brytyjczykiem to jeszcze ok ale skoro oboje jestescie Polakami, to czemu sie chcecie wyzekac swojej polskosci? Jak wstydzicie sie tego to sio na wyspy i najlepiej to ukrywajcie fakt of swoich kozeniach. Podroze ok, emigracja ok ale wyzekanie sie wlasnego JA to dla mnie wiocha. Ja nie mieszkam w Polsce 1,5 roku (studia, praktyki) ale zawsze przedstawiam sie swoim prawdziwym imieniem z podkresleniem na oryginalna wymowe. PS. Wszystkie Dzesiki, Brajany itp jakie znalam to dzieci tipsiar i miesniakow albo alkoholikow. I pewnie sa wyjatki ale tak juz mi sie bedzie kojazyc cale zycie.

Gość oj oj a w domu tylko wódka
niestety kojarzy mi sie tylko i wyłacznie z patologocznym domem, ojciec lubi wodke a matka facetów