Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dopiero sie ucze....,.;

pieczenie ciasta-pytanie do doswiadczonych

Polecane posty

Gość dopiero sie ucze....,.;

zaczynam dopiero poznawac tajniki pieczenia ciast i mam pytanie do doswiadczonych w tej dziedzinie ,a mianowicie :mam duza blache w piecu ,ale niska (ok 1,5-2 cm wysoka)jak zrobic zeby masa ktora nakładam na ciasto sie" nie rozjechała"z gory dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masa czyli przekladasz ciasto
rozsmarowujesz srodkiem pozostawiajac konce jak polozysz druga czesc i docisniesz wszystko ci die ladnie wyrowna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dopiero sie ucze....,.;
chodzi mi o to gdy mase kładzie sie np.na biszkopt i zalewa galaretka ,to jak zrobic zeby do czasu az to stezeje sie nie rozjechalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
jeżeli masz ciasto, które zalewa się galaretką, to musisz mieć brzegi te brzegi mogą być z ciasta - np. kruchego, robisz wtedy spód z wyższymi bokami i powstaje taka jakby foremka z ciasta a jeżeli robisz galaretkę na biszkopcie, to musisz mieć odpowiednio wysoką formę do pieczenia, pieczesz w niej biszkopt, po upieczeniu nie wyjmujesz z formy, tylko w tej formie zalewasz galaretką, czekasz aż stężeje, odkrawasz cienkim nożem od brzegów formy i dopiero wtedy wyjmujesz ciasto z formy i zalewaj tężejącą galaretką, żeby nie wsiąkła w ciasto powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja napisze
nie prosciej kupic inna bache?wyzsza? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
robisz z papieru do pieczenia "kołnierz do potrzebnej wysokości,który ściągasz gdy ciasto będzie gotowe -upieczone czy z zastygłą galaretką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzii
a co jest przyczyna ,ze masa" odchcodzi "od biszkopta jak juz sie kroi na kawałki ?doradzi ktos cos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masa to nie wiem
ale galaretka odchodzi, jak sie wleje taka za mocno stezala (tzn nadal plynna, ale juz taka "mocno gesta", trzeba dpbrze wyczuc moment).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o odklejającą się od biszkopta masę, to zanim nałożysz masę, trzeba z biszkopta zdjąć skórkę - tę wierzchnią, przypieczoną warstwę, wtedy masa idealnie sklei się z nim. A jak przegapisz moment tężenia galaretki i wylejesz na ciasto taką już dość sztywną, która nie daje się ładnie rozprowadzić, to żeby ładnie wygładzić powierzchnię, pomaga suszarka do włosów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×