Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

e ona

pierogi z mięsem

Polecane posty

tak z innej beczki, czy mogę poprosic o jakis sprawdzony przepis na pierogi z miesem? i ile wychodzi pierożkow z podanych proporcji?

Gość ciekawy ten temat
ciasto na pierogi faszrujesz mięsem wła'la :D wychodzi tyle samo co np ruskich :P

generalnie wiem o co kaman ale jeszcze nigdy nie robilam sama pierogów ;) No i zastanawiam ile np wyjdzie pierogow z kg mąki? Ile musze na to zorganizować mięska? Dajcie wieprzowe, wołowe, drobiowe czy mieszane?

nie powiem Ci ile wyjdzie pierogów bo dawno nie robiłam i nie pamiętam, przepis na ciasto znajdziesz w necie bez problemu, co do farszu, ja gotowałam mieszane kawałek schabu i pierś z kurczaka to miksowałam i dodałam podsmażoną cebulkę z przyprawami do całości można wbić jajko i wymieszać.

Gość ja mam swój przepis
i robię tak: kupuję trzy ćwiartki z kurczaka, gotuję na nich rosół, mięso obrywam od kości, na patelni smażę cebulkę, dodaję pokrojone mięso i marchewkę z rosołu i smażę wszystko, doprawiam (farsz może być suchy, warto dać trochę więcej tłuszczu, chociaz ja nie daję skóry z tego kurczaka to może dlatego też). co do ciasta to robię tak "na oko" :) ok. 3/4 kg mąki, jedno jajko, trochę soli i ciut proszku do pieczenia. z tego wychodzi mi ok. 30-35 pierogów.

Ciasto bez jajka przede wszytskim i goraca woda, inaczej wychodzi grube ciasto i twarde. Ja daje surowe mieso mieszane z podsmażoną cebulką i czosnkiem, surowe mięso jest o wiele bardziejw ilgotne w tych pierogach poźniej.

Gość co nie zrobisz bedzie smaczne
ale proporcji nie podam, bo gotuję "na oko". ciasto robisz tak, że sypiesz mąkę do miski czy tam na stolnicę i dolewasz mocno ciepłej przegotowanej wody (jeśli wolisz twarde ciasto, to zimnej). niektórzy dodają jajko, ale ja wolę bez. gnieciesz aż do skutku w razie potrzeby dodając mąki albo wody. mięcho lepsze wieprzowe lub mieszane wieprzowina i wołowina. gotujesz na nim bulion, który wykorzystasz do czegoś innego a ugotowane mięcho mielisz, dodajesz przyprawy i podsmażoną cebulkę. możesz dodać trochę (ugotowanych lub podsmażonych) grzybów albo kiszonej kapusty (sparzonej i też zmielonej, oczywiście). próbujesz farszu w trakcie przygotowywania, więc wiesz jakie przyprawy będą pasowały. ot, cała filozofia.

ja mieso na pierogi mielę zawsze dwa razy, 1. raz na grubszych, 2. raz na drobniejszych oczkach. u mnie w rodzinie robi się z mieszanki wołowo-wieprzowej. Sama wołowina drobno zmielona wychodzi dość sucha, choć na pewno zdrowsza niż wieprzowina. a patent na ladne pierogi to sklejanie ich widelcem zamiast palcami. powstaje b. ładna falbanka. polecam.