Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

e ona

pierogi z mięsem

Polecane posty

tak z innej beczki, czy mogę poprosic o jakis sprawdzony przepis na pierogi z miesem? i ile wychodzi pierożkow z podanych proporcji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawy ten temat
ciasto na pierogi faszrujesz mięsem wła'la :D wychodzi tyle samo co np ruskich :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
generalnie wiem o co kaman ale jeszcze nigdy nie robilam sama pierogów ;) No i zastanawiam ile np wyjdzie pierogow z kg mąki? Ile musze na to zorganizować mięska? Dajcie wieprzowe, wołowe, drobiowe czy mieszane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie powiem Ci ile wyjdzie pierogów bo dawno nie robiłam i nie pamiętam, przepis na ciasto znajdziesz w necie bez problemu, co do farszu, ja gotowałam mieszane kawałek schabu i pierś z kurczaka to miksowałam i dodałam podsmażoną cebulkę z przyprawami do całości można wbić jajko i wymieszać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam swój przepis
i robię tak: kupuję trzy ćwiartki z kurczaka, gotuję na nich rosół, mięso obrywam od kości, na patelni smażę cebulkę, dodaję pokrojone mięso i marchewkę z rosołu i smażę wszystko, doprawiam (farsz może być suchy, warto dać trochę więcej tłuszczu, chociaz ja nie daję skóry z tego kurczaka to może dlatego też). co do ciasta to robię tak "na oko" :) ok. 3/4 kg mąki, jedno jajko, trochę soli i ciut proszku do pieczenia. z tego wychodzi mi ok. 30-35 pierogów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto bez jajka przede wszytskim i goraca woda, inaczej wychodzi grube ciasto i twarde. Ja daje surowe mieso mieszane z podsmażoną cebulką i czosnkiem, surowe mięso jest o wiele bardziejw ilgotne w tych pierogach poźniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co nie zrobisz bedzie smaczne
ale proporcji nie podam, bo gotuję "na oko". ciasto robisz tak, że sypiesz mąkę do miski czy tam na stolnicę i dolewasz mocno ciepłej przegotowanej wody (jeśli wolisz twarde ciasto, to zimnej). niektórzy dodają jajko, ale ja wolę bez. gnieciesz aż do skutku w razie potrzeby dodając mąki albo wody. mięcho lepsze wieprzowe lub mieszane wieprzowina i wołowina. gotujesz na nim bulion, który wykorzystasz do czegoś innego a ugotowane mięcho mielisz, dodajesz przyprawy i podsmażoną cebulkę. możesz dodać trochę (ugotowanych lub podsmażonych) grzybów albo kiszonej kapusty (sparzonej i też zmielonej, oczywiście). próbujesz farszu w trakcie przygotowywania, więc wiesz jakie przyprawy będą pasowały. ot, cała filozofia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mieso na pierogi mielę zawsze dwa razy, 1. raz na grubszych, 2. raz na drobniejszych oczkach. u mnie w rodzinie robi się z mieszanki wołowo-wieprzowej. Sama wołowina drobno zmielona wychodzi dość sucha, choć na pewno zdrowsza niż wieprzowina. a patent na ladne pierogi to sklejanie ich widelcem zamiast palcami. powstaje b. ładna falbanka. polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×