Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amarynka

mam 22 lata, usunięty jeden jajnik i ginekolog zalecil starani

Polecane posty

Gość wyszukiwarka forumowa
Idź do innego gina. Równie dobrze mogłabyś usłyszeć poradę: pani dziecko jest bardzo energiczne, więc potencjalnie ma większe szanse na wypadek toteż niech pani na zapas od razu sobie robi drugie i trzecie. :) Wiadomo, że młoda kobieta ma swoje życie i nie może ot tak rodzić dzieci na wszelki wypadek.

Gość amarynka
mięta_z_czekoladą dziekuje za rady,to chyba dla mnie najlepsze rozwiazanie... bedac u ginekologa poruszylam temat antykoncepcji,lekarz odmowil mi, teraz wiem ze dla mojego dobra...

Gość adkad
odmówił ci antykoncepcji, zebys zaszla w ciaze? to prowo?

Gość amarynka
to nie prowo. przypuszczam ze domyslal sie ze chodzi mi o pigulki. odmowil mi ich, nie zebym mogla zajsc w ciaze, tylko zebym kiedys nie miala problemow w nia zajsc... zalecil tez dzis tak na przyszlosc zazywanie kwasu foliowego przed planowanymi staraniami.

Znam wiele kobiez ktore zaszly bez wiekszego problemu w ciaze z jednym jajnikiem. To jest owszem ograniczenie ale nie uniemozliwienie ciauy. Moze do 30tki z decyzja o dziecku nie czekaj ale bez przesady ze acie sie od razu starac...

Gość odkad
jeszcze nie znam przypadku, zeby kobieta po przyjmowaniu tabsow miala problemy z zajsciem w ciaze, wrecz odwrotnie, wystarczylo ze znajoma zapomniala 1 tabletki i juz wpadla.

Gość tez miałam torbiel
Lekarz nie zna twojej sytuacji osobistej ale ma rację mówiąc, zeby jak najszybciej starac sie o dzieciaka. Z wiekiem zmniejsza sie rezerwa jajnikowa a ty przeciez masz tylko 1 jajnik. Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi sie torbiel na tym ocalałym, co będzie, jak i ten jajnik zniszczy.

Dziwny lekarz. Jeżeli przez 10 lat od zabiegu nic się nie stało, to mało prawdopodobne chyba żeby tak nagle , z roku na rok pojawiła się kolejna torbiel. Ale jeżeli obawiasz się, ze możesz stracić drugi jajnik to zawsze możesz w jakiejś klinice leczenia niepłodności zamrozic kilka swoich komórek jajowych. A potem w wybranym momencie jeżeli nie uda się naturalnie zajść w ciążę to zostanie in vitro.

Jeden janik nie jest az taka przeszkoda. Moja kumpela ma z 1 dwojke dzieci w miare szybko splodzonych. Decyzji o dziecku nie podejmujej sie pochopnie... Moze ja przyspieszcie na za rok, dwa jesli bedziecie chciec miec dzieci.

Gość natalie22
Witam. Autorko też mam 22 lata i podwójna macice w tym niedrożny prawy jajowód.. ostatnio (miesiąc temu) byłam u gina i powiedział że mam szansę żebym zaczeła sie starać odrazu przepisał tabletki. To naprawde śiwetny profesor. Niestety nic ze starań nie wyszło. Powiem tak nie wiem jak to jest u Ciebie, bo ja chce mieć dzidziusia. Też jak Ty wolałabym za 2- 3 lata ale przekonałam sie ze nie można sobie wszystkiego zaplanować. I jeśli mam wybierać wolę wziąć Slub mając rocznego skarba niż po ślubie płakać że być może zmarnowałam swoją szansę.

Gość amarynka
z jednej strony lekarz ma racje, ale z drugiej wszystkiego przewidziec sie nie da. gdybac mozna, moze akurat w moim przypadku z zajsciem nie bedzie problemu, ale nie wiadomo do konca tez czy nie bedzie utrudnien... zdania podzielne, a ja dalej mam metlik w glowie... moj mezczyzna chcialby miec juz dziecko, ja poki co nie czuje sie jeszcze na nie gotowa...

Przykre to ze takie mlode dziwczyny maja takie problemy. Wiadomo ze to nie jest latwe jesli jest sie w stalym powaznym zwiazku. Mysle, ze jesli para nie jest gotowa na malucha powinna to przemyslec, na pewno podejmiecie sluszna decyzje.

Gość natalie22
rozumiem Cię, wiadomo każdy ma obawy. Ale ja jestem raczej nastawiona na to co tu i teraz a nie gdybanie.. Widzisz u nas jest odwrotnie, mój facet ma obawy. Też sama nie wiem co robić ze wzgledu na niego bo gdyby mój chciał tak jak Twój to nie zastanawiała bym sie. Ahh skomplikowane to wszystko

Czy ja dobrze rozumiem? Masz jeden jajnik od 10 lat i lekarz mowi ci bys sie zaczela starac o dziecko tym samym nie wypisujac ci tabletek anty? Albo chodzisz do konowala albo (ku czemu sie sklaniam) sciemniasz tu, ze niby za wczescnie na dziecko a tak naprawde chcesz juz teraz i szukasz sobie odpowiedniego powodu. Jeden jajnik jest idealnym powodem:) Nie wierze, ze ginekolog nie wypisalby tabletek anty bo powinnas sie starac o dziecko:O A jesli bys go nie chciala to co? Tez by odmowil?

Gość amarynka
ewelinaewa, gdybym byla pewna i gotowa na dziecko,zapewnie nie szukalabym potwierdzenia na forum... owszem,ginekolog nie wypisal mi tabletek a zamiast tego zalecil by rozwazac decyzje o podjeciu staran o dziecko...

twoj ginekolog jest wiec nieprofesjonalny skoro na twoja prosbe o tabletki odmowil wypisania:O Do kogo ty chodzisz? A gdybys mu powiedziala, ze nie chcesz nigdy dzieci to powiedzialby ze nie zgadza sie z tym, bo ci przejdzie? No prosze cie:O co to za lekarz?

Gość amarynka
zamierzam wybrac sie jeszcze do innego ginekologa, jednak jak juz wczesniej pisalam, ze w moim przypadku, kazdy lekarz powie ze jesli starania odlozy sie na pozniej,moga byc problemy...

Gość amarynka
witam. rozmawiałam z chłopakiem na ten temat, i stwierdzilismy razem ze zaczniemy starania za okolo rok czasu, w tej chwili nie jest to mozliwe z kilku powodow.