Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amarynka

mam 22 lata, usunięty jeden jajnik i ginekolog zalecil starani

Polecane posty

Gość amarynka

a sie o ciąże. czy był ktoś w podobnej sytuacji? dziś usłyszalam takie zalecenie od ginekologa. powiedział że im wcześniej zaczniemy z chłopakiem starania tym większa szansa bedzie na dziecko... z wiekiem ta szansa może się zmniejszać... owszem,planowaliśmy dzieci ale dopiero za jakies 3,4 lata, dopiero po ślubie... mam teraz mieszane uczucia, nie czuję się gotowa psychicznie na dziecko, nie mam teraz pracy, jestem w trakcie studiów...

Gość grrrom
Zmień ginekologa, serio

Gość amarynka
też myślalam zeby pójśc też do innego. jednak widze troche racji w tym co powiedzial, każdej kobiecie z wiekiem maleja szanse na poczecie dziecka, a co dopiero mi jesli posiadam jeden jajnik...

Gość Nie wieeeeeeeeeeeem
A co się stało ze usunęli Ci jajnik? Co moze byc powodem do jego usunięcia?

Gość grrrom
Tak, z wiekiem, czyli średnio po 35 roku życia

Kopnij tego gina w dupę i dziecko zrób wtedy, gdy zaplanowałaś, za 4 lata. Nigdy się z tym nie śpiesz, bo wtedy będziesz miała w domu piekło, a nie macierzyństwo. To, że wycięli ci jeden jajnik nie znaczy, że nie zajdziesz w przyszłości czy będzie ci trudniej. Bzdury. Będzie tak samo, jakbyś teraz zaczęła się starać.

Gość amarynka
kiedy mialam 12 lat, zdiagnozowano odgomną torbiel. niestety tak owinela jeden jajnik ze nie dalo sie go uratowac, i operowal mnie bardzo dobry lekarz. dzis nei odczuwam zadnych dolegliwosci po tej operacji, nie ma nawrotow czy zrostow pooperacyjnych, ale zostala mi ogromna paskudna blizna na calym brzuchu...

Gość prawictwo pospolite121
jajnik to narząd , a każdy narząd może nawalić .. nie musi sie spieszyc z ciaza wystarczy ze urodzi w wieku 25 lat .

Gość co za bzdury autorko
jak można być taką idiotką. Staranko, bo ginekolog powiedział, buhahahah i to z chłopakiem, a ten chłopak wie,że Ty się starasz?

Gość grrrom
ej ej ej ona się jeszcze nie stara

Gość Nie wieeeeeeeeeeeem
Ojeju.. Ale najważniejszy że nie czujesz skutków ubocznych. Moim zdaniem powinnaś udać się do innego ginekologa. Poszukaj w swoim mieście specjalisty w tych sprawach. Nie idz do pierwszego lepszego tylko takiego który jest fachowcem w tej dziedzinie.. Oni lepiej znają się na rzeczy :)

Gość amarynka
do co za bzdury autorko lekarz zalecil a to nie znaczy ze nakazal... jesli stosujemy antykoncepcje to chyba nie sa starania, prawda...

Gość amarynka
odwiedze jeszcze innego ginekologa, ale przypuszczam ze kazdy powie mi podobnie...

jajniki są zbudowane z tej samej tkanki co jądra . Moja kolezanka rowniez miala usuniety jajnik ma prawie 28 lat i nie ma jeszcze dzieci.. moze to od zywnosci skażonej pestycydami i konserwantami ludzie sie szybciej psują ?

Gość afjahfkjhafhfkhds
No kazac ci nie może, ale jest racja w tym co powiedział. Nie staraj się jesli nie chcesz dziecka, ale powinnas to powaznie przemysleć, to forum pełne jest kobiet, które staraja się latam...Jeden jajnik to 50% szans miej, a jak pojawi się torbiel i znów trzeba będzie ciąć...Czas ustalić priorytety. Bo wiele parnie zachodzi dziecka od razu kiedy im się zachce.

ludzie zaczynają sie psuć już od narodzenia i ten proces trwa zwykle kilkadziesiąt lat po przekroczeniu 70-80 lat coraz wiecej narzadów wysiada -co skutkuje zgonem i rozkładem organizmu .

Gość grrrom
Taa, ma się starać. A z kim niby? Skąd pewność, że 22latka ma partnera na resztę życia? Puknijcie się w głowę ludzie. A i pamiętajcie, że żyjemy w czasach in vitro. Zresztą jej drugi jajnik działa, więc nie widzę problemu

Gość amarynka
jestem z chlopakiem 2,5 roku i mamy powazne plany co do naszego zwiazku.w przyszlym roku planujemy slub. zylam przekonaniem ze wszystko w swojej kolejnosci, ale zaczynam sie obawiac ze trzeba bedzie to troche przyspieszyc..

Gość grrrom
Idź do innego gina i po sprawie.

Gość amarynka
inny ginekolog nie powie mi ze moge czekac kilka lat...

Gość grrrom
a skąd ta pewność?

Gość skfskfs
Nie zmniejszy Ci się ilość komórek jajowych w jajniku, więc dlaczego robisz jakiś problem? Nie jesteś przecież bezpłodna

Gość amarynka
bo to chyba oczywiste jest...

autorko to co napisałaś jest jak najbardziej prawdą ktoś kto piszę że to bzdury to nie ma pojęcia moja dobra koleżanka była w takiej sytuacji tyle że jest starsza bo ma 26 lat miała torbiel na jajniku tak duży że musieli jej usunąć część jajnika lekarz także zalecił jej szybkie starania o dziecko z tego względu że zaraz po zabiegu może zaskoczyć w ciąże a im później tym będzie większy problem z zajściem w ciąże a czasami kończy się to nawet bezpłodnością dlatego on zaczęli starania i zaszła w ciąże jest w 15 tygodniu ciąży :) autorko przemyśl sobie wszystkie za i przeciw ja na pewno zaczęła bym starania bo bała bym się późniejszych konsekwencji

Gość grrrom
a to bezpłodność Ci grozi, tak?

Gość amarynka
KiedysMozeSieUdaListopad:) dokladnie to ujelas...

Gość aksdjalf
Mniejszą? Wystarczy wiedzieć kiedy będzie owulacja, a pojawi się ona raz na 2 m-ce, a nie raz w miesiącu jak u innych kobiet.

Gość mięta_z_czekoladą
autorko, może po prostu dbaj o siebie, dobrze się odżywiaj, regularnie rób badania i bądź pod stałą opieką ginekologa, nie decyduj sie na antykoncepcję hormonalną tylko na kalendarzyk albo prezerwatywę. planowany czas na dziecko skróć o rok albo dwa. będzie dobrze:)

Lekarz pewnie nie chciał źle. Skoro jest tylko jeden jajnik to już jakieś ograniczenie,. Była torbiel, trzeba się liczyć, że może masz do tego jakąś skłonność i nie daj boze z drugim też cos się zacznie dziać. Wiek w takich sprawach zawsze powoli pracuje na niekorzyść. Biorąc to wszystko pod uwagę, pewnie dał dobrą rade, co nie znaczy że za dziewięć mi-cy musisz urodzić, bo potem klapa. Spokojnie, przemyśl, zasięgnij porady innego gina i zdecydujesz..